U Lovćencu proslavljen Dan nezavisnosti Crne Gore

U galeriji je postavljena izložba slikara Huana Vladimira Martinovića iz Buenos Ajresa čiji radovi su inspirisani crnogorskim temama, a nakon himne Crne Gore publika je imala priliku da čuje najuspješnije takmičare sa šeste Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vojvodine

Svečanim programom u Crnogorskom kulturnom centru u Lovćencu sinoć je obilježen Dan nezavisnosti Crne Gore, u organizaciji udruženja „Krstaš” i Crnogorskog kulturno prosvjetnog društva „Princeza Ksenija”.

U galeriji je postavljena izložba slikara Huana Vladimira Martinovića iz Buenos Ajresa čiji radovi su inspirisani crnogorskim temama, a nakon himne Crne Gore publika je imala priliku da čuje najuspješnije takmičare sa šeste Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku učenika osnovnih i srednjih škola sa teritorije Vojvodine.

U glavnom dijelu programa premijerno je prikazana dječija pozorišna predstava „Putovanje kroz Crnu Goru”. Po tekstu i u režiji Mirjane Stevović igrali su polaznici dopunske škole crnogorskog jezika i kulture „Crna Gora moja postojbina”. Kroz predstavu je na kreativan, zanimljiv i edukativan način predstavljeno šta su đeca protekla četiri mjeseca naučila o crnogorskom jeziku i književnosti, istoriji, geografiji i kulturnoj baštini Crne Gore.

“Iz kulturnog centra, koji predstavlja nukleus očuvanja crnogorskog identiteta u Srbiji, crnogorska zajednica je svojoj postojbini poslala snažnu poruku ljubavi i odanosti. Građanima Crne Gore i crnogorskim iseljenicima širom svijeta Dan nezavisnosti je čestitan uz najljepše želje za uspjeh na ličnom i profesionalnom planu. Čestitke su upućene i državnim institucijama i rukovodstvu Crne Gore sa nadom da će ne samo retorički, već i konkretno uspostaviti saradnju sa patriotskom emigracijom širom svijeta i da će našu Crnu Goru čvrsto držati na kursu evroatlantskih integracija, antifašizma, multikulturalnosti, sekularizma i savremenog građanskog društva”, saopšteno je iz udruženja “Krstaš”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!