Prvo suđenje za ratne zločine u Ukrajini: Ruskom vojniku doživotna robija zbog ubistva civila

Šišmarin (21), inače zapovjednik tenkovske posade, izjasnio se ranije da je kriv za ubistvo 62-godišnjeg muškarca 28. februara u selu Čupahivka, na sjeveroistoku Ukrajine. Sudija Serhij Agafonov rekao je da je Šišimarin civilu pucao nekoliko puta u glavu iz automatskog oružja

Ukrajinski sud osudio je ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva nenaoružanog civila, tokom prvog suđenja za ratne zločine od početka ruske invazije.

Šišmarin (21), inače zapovjednik tenkovske posade, izjasnio se ranije da je kriv za ubistvo 62-godišnjeg muškarca 28. februara u selu Čupahivka, na sjeveroistoku Ukrajine.

On je rekao da mu je naređeno da puca na muškarca iz automobila, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Sudija Serhij Agafonov rekao je da je Šišimarin civilu pucao nekoliko puta u glavu iz automatskog oružja.

Šišimarin je pratio objavu presude u tišini, u prostoru odvojenom staklom, a kada je saopštena kazna, nije pokazivao emocije.

Šišimarinu je suđeno prema dijelu krivičnog zakona koji se odnosi na pravila ratovanja.

Ukrajinska glavna tužiteljka Irina Venediktora ranije je rekla da njena kancelarija priprema slučajeve protiv 41 ruskog vojnika koji se sumnjiče za ciljanje civilnih meta, ubijanje civila, silovanja i pljačke, prenosi Al Jazeera.

Trenutno nije poznato koliko osumnjičenih je Ukrajina zarobila, a koliko je onih kojima bi se sudilo u odsustvu.

Suđenje ima veliki simbolički značaj za Ukrajinu, koja Rusiju optužuje za zvjerstva i brutalnost nad civilima tokom invazije.

Ukrajinski zvaničnici navode da su identifikovali više od deset hiljada mogućih ratnih zločina.

Kremlj nije odmah komentarisao presudu, ali je ranije tvrdio da nema informacije o suđenju i da je nedostatak diplomatske misije u Ukrajini mogućnost njegove pomoći čini ograničenom.

Foto: Vadim Šišmarin (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!