Započeti izmjenu medijske politike koja će afirmisati novinarstvo kao posao u službi javog interesa

Izmjenama Zakona o RTCG se moraju stvoriti uslovi za izbor samostanog i odgovornog Savjeta nacionalnog medijskog servisa, koji će kasnije moći da izabere profesionalni menadžment. Sa novim Savjetom i menadžmentom biće stvoreni uslovi da novinari rade svoj posao bez pritisaka, pa će biti i manje profesionalnih propusta kojih je bilo i prilikom intervjuisanja Dritana Abazovića u studiju TVCG, piše u saopštenju Media centra

Dragoljub Duško Vuković (Foto: Printscreen/TV Vijesti)

Javna sporenja oko načina na koji je novinarka Radio televizije Crne Gore (RTCG) Duška Pejović intervjuisala lidera Građanskog pokreta URA i koalicije “Crno na bijelo” Dritana Abazovića aktuelizovala su pitanje uloge medija u demokratskom društvu, a posebno uloge RTCG kao nacionalnog javnog medijskog servisa, pa koristimo ovaj povod da pozovemo novu skupštinsku većinu i sve relevantne društvene aktere da započnu proces izmjene medijske politike u Crnoj Gori, koja će afirmisati novinarstvo kao posao u službi javog interesa, saopšteno je danas iz Nevladine organizacije (NVO) Media centar.

“Podsjećamo na to da je Crna Gora na 105. mjestu na listi Nevladine organizacije ‘Reporteri bez granica’ u njihovom najnovijem izvještaju o slobodi medija i da se nalazi između dvije afričke države, Mozambika i Angole. To je za jednu stepenicu lošija pozicija od one na kojoj je bila prije četiri godine, kada je počeo mandat odlazećoj Vladi. Ministarstvo kulture, na čelu sa ministrom Aleksandrom Bogdanovićem i direktorom Direktorata za medije Željkom Rutovićem, bilo je najveća prepreka da se okruženje za rad medija u Crnoj Gori učini slobodnim i sigurnim”, navodi se u saopštenju Media centra koje potpisuje Dragoljub Duško Vuković, predsjednik Skupštine Media centra.

U saopštenju se dodaje da se, zahvaljujući rigidnom stavu Ministarstva kulture prema suštinskim inicijativama i predozima NVO, stanje medijskih sloboda pogoršalo.

“Zahvaljujući lošim zakonskim rješenjima koje je upravo predložilo Ministarstvo kulture, RTCG je i dalje zarobljena, kao i Agencija za elektronske medije, koja bi morala osigurati primjenu zakonskih rješenja i funkcionalnost tržišta elektronskih medija. Nova skupštinska većina može započeti proces izmjene medijskih zakona odmah nakon konsituisanja najavljenog za sledeću nedjelju, ne čekajući formiranje nove vlade i vjerovatne promjene u Direktoratu za medije. Izmjenama Zakona o RTCG se moraju stvoriti uslovi za izbor samostanog i odgovornog Savjeta nacionalnog medijskog servisa, koji će kasnije moći da izabere profesionalni menadžment. Sa novim Savjetom i menadžmentom biće stvoreni uslovi da novinari rade svoj posao bez pritisaka, pa će biti i manje profesionalnih propusta kojih je bilo i prilikom intervjuisanja Dritana Abazovića u studiju TVCG”, piše u saopštenju Media centra.

Iz te NVO su kazali da javnost treba da zna da se svima mogu desiti profesionalni propusti, na koje treba ukazivati i sankcionisati ih, ali je, kako dodaju, problem kada propusti nijesu to, nego su temeljni dio uređivačke politike, što je bio slučaj posljednjih godina u RTCG, prenose “Vijesti”.

“Umjesto što se sada bijes nezadovoljnih građana usmjerava na jednu novinarku, koja je bila proganjana od aktuelnog menadžmenta kontrolisanog od Demokratske partije socijalista (DPS), energija treba da bude okrenuta izgradnji sistema koji će biti garant objektivnosti i kredibilnosti ne samo nacionalnog, nego i lokalnih medijskih servisa”, zaključuje se u saopštenju Media centra.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!