Nakon što je premijer Krvokapić odbio imenovanje, Hadžić optužuje: Postojala je namjera tihe eliminacije dijaspore

Hadžić, koji je funkcioner Stranci pravde i pomirenja (SPP), je rekao da su odmah nakon njegovog imenovanja krenuli pritisci i pokušaji da se dijaspora izopšti iz javnosti, da se utiša njen glas i da se pod krinkom borbe protiv ‘kriminalnog režima DPS-a’ dijaspori ukinu sva prava, da im se oduzme pravo glasa, državljanstvo, finansiranje ograniči, da se stigmatizuju i ograniče na svim poljima

Bivši vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju sa dijasporom Seid Hadžić rekao je da ga Vlada Zdravka Krivokapića nije imenovala nakon konkursa, na kojem je bio najbolje rangirani kandidat.

On je kazao da je Uprava za kadrove sprovela konkurs i da je on bio predlog Ministarstva vanjskih poslova, kao najbolje rangirani kandidat na konkursu.

”Nikada mi nisu oprostili što sam štitio prava dijaspore i ojačao njihov uticaj na crnogorsko društvo. Umjesto njihove namjere tihe eliminacije, uspjeli smo dijasporu uzdići na nikad veći nivo”, rekao je Hadžić Vijestima.

Iz Vlade nijesu odgovorili na pitanja Vijesti da li je tačno da je odlazeći premijer odbio da imenuje Hadžića za direktora Uprave, iako je bio najbolje rangirani na konkursu i da li je tačno da se Uprava u svom radu suočavala sa opstrukcijama iz Vlade, kako tvrdi Hadžić.

Hadžića je za v.d. direktora Uprave Vlada imenovala krajem marta prošle godine. Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima “u slučaju prestanka mandata starješini organa uprave, može se odrediti vršilac dužnosti do imenovanja, odnosno postavljenja u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci”.

Konkurs za direktora Uprave na sajtu Uprave za kadrove objavljen je 18. novembra prošle godine. Prema informacijama koje su Vijesti dobile iz Uprave za dijasporu, taj organ je nakon završenog konkursa ostao bez starješine što je dovelo do blokade finansija, jer su bez starješine nemoguća trezorska plaćanja.

Državljani Crne Gore iz Njujorka poručili Vladi: U domovini ne želimo da budemo stranci, branićemo naša prava (VIDEO)

Hadžić, koji je funkcioner Stranci pravde i pomirenja (SPP), je rekao da su odmah nakon njegovog imenovanja krenuli pritisci i pokušaji da se dijaspora izopšti iz javnosti, da se utiša njen glas i da se pod krinkom borbe protiv ‘kriminalnog režima DPS-a’ dijaspori ukinu sva prava, da im se oduzme pravo glasa, državljanstvo, finansiranje ograniči, da se stigmatizuju i ograniče na svim poljima.

”Naravno da to nisam dozvolio i samim tim nisam bio podoban sda već bivšem premijeru. Uprkos svim opstrukcijama rezultati koje smo postigli svakako se ne uklapaju u njihove projekcije, pa se tako umjesto eliminacije dijaspore desilo sasvim suprotno – dijaspora je dobila svoj biznis forum, naučni klub, nikad nije bila prisutnija u medijima, započeli smo proces umrežavanja i brojne druge projekte i bez obzira na njihove opstrukcije taj proces se ne može zaustaviti. Jednom riječju model saradnja sa dijasporom preko projekata je naš patent”, kazao je Hadžić.

To je, kako je dodao, pobjeda u odnosu na one destruktivne snage u Crnoj Gori i snažna potvrda da su u Stranci pravde i pomirenja donijeli ispravnu odluku kada su pristali da preuzmu Upravu.

”Mogu slobodno reći da je Uprava za dijasporu danas neuporedivo uticajnija i snažnija nego prije i da je 100 odsto posvećena nezavisnoj, multietničkoj i evroatlantskoj Crnoj Gori”, naveo je Hadžić.

On kaže da se podrška njegove partije mandataru Dritanu Abazoviću za formiranje 43. Vlade Crne Gore zasniva na bezuslovnoj podršci za nastavkom procesa kojeg su započeli u Upravi, a koji za cilj ima da dijaspora konačno dobije svoj istinski status – strateškog partnera države Crne Gore.

Hadžić je poručio da je vrlo ponosan što nijesu “ekipa kojoj kada se oduzme funkcija nema sa kim kafu da popije”. “Brojna pisma i poruke podrške iz svih krajeva svijeta, od udruženja sa različitim prefiksom najbolji su pokazatelj ispravne politike”, poručio je Hadžić, prenose Vijesti.

Hadžić nije naveo da li je koje pismo podrške dobio i od udruženja iz SAD i Zapadne Evrope, koja su svo ovo vrijeme ukazivala da Krivokapićeva vlada uveliko radi na stvaranju “srpskog sveta” i da im u tom naumu dijaspora predstavlja veliku prepreku. Zbog toga su članovi nove vladajuće većine digli hajku na dijasporu, a državljani Crne Gore na privremenom radu u inostranstvu su im odgovorili da su spremni da brane svoja prava.

Većina udruženja iz dijaspore su u minulom periodu bojkotovala Vladu Crne Gore i Upravu za saradnju sa dijasporom, o čemu su se javno u više navrata i oglašavali. Na Danima dijaspore održanim u Bijelom Polju je po riječima upućenih bilo oko dvadesetak iseljenika, dok su ostatak činili političari iz Crne Gore koji su jedni drugima aplaudirali i tješili se da će ih dijaspora jednog dana prihvatiti, što se naravno nije desilo.

Podsjetimo, SPP je članica koalicije Crno na bijelo, koja je Krivokapića dovela na vlast i dala mu sve poluge moći da sa svojim “apostolima” krene u urušavanje građanske države.

Foto: Uprava za saradnju sa dijasporom

Idi na VRH
error: Content is protected !!