Đukanović: DPS podržava manjinsku vladu, ispunjen najveći dio naših zahtjeva (VIDEO)

“DPS se nije bavio pitanjima partijske i personalne participacije u vladi, već prioritetnim politikama i to u oblastima bezbjednosti, ekonomije, evropskih integracija i zdravstva. Na večerašnjoj sjednici usvojeni su zaključci o navedenim temama na kojim će DPS insistirati u radu Vlade”, poručio je Đukanović

Demokratska partija socijalista prihvatila je da podrži manjinsku vlade budući da je ispunjen najveći dio njenih zahtjeva, saopštio je predsjednik te stranke Milo Đukanović, nakon sjednice Glavnog odbora.

“DPS se nije bavio pitanjima partijske i personalne participacije u vladi, već prioritetnim politikama i to u oblastima bezbjednosti, ekonomije, evropskih integracija i zdravstva. Na večerašnjoj sjednici usvojeni su zaključci o navedenim temama na kojim će DPS insistirati u radu Vlade”, poručio je Đukanović.

On je kazao da se DPS potvrdio kao politička i patriotska vertikala Crne Gore sa jasnom vizijom budućnosti i kapacitetima za njeno ostvarivanje.

“Velikorspki nacionalizam nije odustao od svog nauma aneksije Crne Gore, ali je DPS bio prejak za njih. Najtvrđa politička barijere u nasrtajima na Crnu Goru je bio DPS”, kazao je predsjednik DPS-a.

Poručio je da će DPS, nakon narednih parlamentarnih izbora, zauzeti mjesto koje joj pripada.

Komentarišući tvrdnje Socijaldemokrata da će vlada služiti samo za popunjavanje funkcija i da nema podršku 49 poslanika, Đukanović je kazao da će nova vlada poslužiti stabilizaciji odnosa u državi.

On je rekao da razumije nezadovoljstvo SD-a.

“Naše uvjerenje je bilo da je SD-u mjesto u vladi. Nijesmo učestvovali u svim detaljima tih razgovora o vladi. Zašto nije došlo do učešća SD-a, o tome odgovor treba da da mandatar. Mislim da je to šteta”, dodao je Đukanović.

On je rekao da priželjkuje i da bi se obradovao da se sastav vlade o kojem se sada govori dopuni sa predstavnicima SD-a.

“Tvrdimo da to nije optimal odgovor na potrebe Crne Gore. Odgovor na političke probleme može dati politička vlada. Na našu žalost, nije postojao konsenzus za političku vladu, nego samo za manjinsku”, rekao je Đukanović.

Komentarišući predlog premijera u tehničkom mandatu Zdravka Krivokapića koji je zatražio od predsjedavajućeg parlamentu Strahinje Bulajića da zakaže za 5. jun sjednicu na kojoj bi se birala prelazna vlada, on je podsjetio da je Krivokapić ranije tvrdio da je “neustavan izbor bilo koje vlade do njegove vlade”.

“Sada nam predlaže tehničku vladu koja bi se formirala 5. juna, da bi u međuvremenu još trošili naše dragocjeno vrijeme i strpljenje crnogorske javnosti, ali i da bi trošili poverenje naših međunarodnih partnera. Ja to smatram samo eklatantnim dokazom o apsolutnoj neodgovornosti Krivokapića i ostataka njegove Vlade prema nacionalnim interesima Crne Gore”, rekao je Đukanović.

NOVI PREDSJEDNIK PARLAMENTA MOŽE BITI NEKO IZ SNP-A

Novi predsjednik parlamenta, kako je kazao Đukanović, treba da bude čovjek koji će slijediti ono što su međunarodne obaveze države.

“Kao što znate, predsjednik parlamenta nije samo čovjek koji samo predsjedava parlamentarnim plenumom već ima obaveze i u drugim institucijama, počev od Savjeta za odbranu i bezbjednost, tako da očekujemo ko god bude personalno rješenje da je prihvatio taj portfelj odgovornosti prema nacionalnim interesima Crne Gore”, rekao je lider DPS-a.

On je rekao da vjeruje da takav kandidat može doći iz redova SNP-a.

“Razumijem skepsu koja postoji u dijelu javnosti. Nažalost, SNP nam je tokom svoje političke istorije ponudio razloge da imamo skepsu, ali manje sam za udubljivanje u istoriju, a više za ono što su aktuelni politički potezi”.

On je rekao da je SNP svojom voljom napustio platformu na kojoj je do sada bio i pridružio platformi građanske i evropske Crne Gore.

“Razgovarali smo o tome da li smo svi svjesni odgovornosti koju preuzimamo time. Dobio sam potvrdu da jesmo i želim da poklonim povjerenje da ćemo dobiti rješenje na čelo parlamenta koje će u punom kapacitetu ispuniti sve obaveze prema toj funkciji i učešćem u drugim institucijama a koje se podrazumijevaju za državu kakva je Crna Gora”, kazao je Đukanović.

“NOVI REARANŽMAN OTVARA MOGUĆNOSTI U DIJELU ZAKONODAVNE VLASTI”

Upitan da prokomentariše izjavu mandatara Dritana Abazovića da ne vidi problem u tome da DPS dobije neka mjesta po dubini, Đukanović je kazao da u njihovom fokusu nijesu kadrovski rasporedi.

On je dodao da DPS-u nije u prvom planu participacija na bilo kom mjestu.

“Ovaj novi rearanžman otvara mogućnosti, prije svega, u dijelu zakonodavne vlasti. Za nekoliko dana ćemo imati novu parlamentarnu većinu”, kazao je Đukanović.

To će, kako je rekao, podrazumijevati restrukturiranje radnih tijela parlamenta.

Đukanović je dodao da će to podrazumijevati da DPS zauzme ona mjesta koja pripadaju najjačoj partiji parlamentarne većine.

“Postoji i naša spremnost da tamo gdje postoji insistiranje na inkluzivnosti damo određena rješenja koja mogu zadovoljiti kriterijume profesionalizma i političke odgovornosti”, rekao je Đukanović, navodeći da to nije uslov nizašta.

DPS će, kako je kazao, podržati vladu da obavi taj dio posla koji treba obaviti.

Đukanović je rekao da vjeruju da će na kraju mandata vlade postojati konsenzus, kojeg sada nije bilo, sa izborima ili na neki drugi način, da se formira politička vlada koja će Crnu Gori nastaviti da vodi ka željenom cilju.

LEGITIMNA INICIJATIVA 46 POSLANIKA

Upitan kako ocjenjuje zakonitost zakazivanja sjednice Skupštine na Cetinju za 28. mart, on je kazao da bi radije govorio o legitimnosti inicijative, nego o formalno-pravnom aspektu.

Kako je rekao Đukanović, uprkos najboljoj volji, ne osjeća se dovoljno kompetentnim da bi kazao da li ta inicijativa može da trpi neku formalno-pravnu kritiku, prenosi rtcg.me.

“Međutim, ono što je neupitno, 46 poslanika čini većina. Većina uvijek ima legitimno pravo da zakaže sjednicu”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, ta većina se očigledno muči sa opstrukcijom koju priređuju oni koji žele da parališu institucije Crne Gore, počev od parlamenta, kao i politički život.

“Za mene nema nikakve dileme – 46 poslanika imaju pravo da traže i dobiju sjednicu parlamenta. Vjerujem da će tako biti i da ćemo iduće sedmice imati najavljenu sjednicu parlamenta, predsjednika Skupštine i 43. vladu”, rekao je Đukanović.

“IMAMO VEOMA DOBAR POTENCIJAL U PODGORICI”

Na pitanje ko će biti nosilac liste DPS-a na izborima u Podgorici, on je odgovorio da ta partija radi jako puno u Podgorici i se priprema se za izbore.

“Što se tiče naše ponude na odborničkoj listi, imamo veoma dobar potencijal”, rekao je Đukanović.

On je dodao da su zadovoljni onim što je uradila vlast u Podgorici u prethodnom periodu, i da nema nikave sumnje da će izaći sa najboljim sastavom.

“Kad o tome govorim, naravno da u prvom planu imam aktuelnog gradonačelnika koji je dao najznačajniji doprinos onome što u partiji smatramo uspjehom”, istakao je Đukanović.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!