Žrijeb za SP u Kataru: Hrvatska protiv Belgije, Srbija sa Brazilom, Njemačka sa Španijom…

Svjetsko prvenstvo počinje 21. novembra susretom Katara i Ekvadora, igraće se na osam stadiona u pet katarskih gradova – Dohi, Lusailu, Al-Wakrahu, Al-Rayyanu i Al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. decembra

Hrvatska fudbalska reprezentacija igraće u grupi F Svjetskog prvenstva 2022 u Kataru zajedno sa selekcijama Belgije, Maroka i Kanade, odlučio je ždrijeb u Dohi, dok će selekcija Srbije prolaz u drugi krug tražiti u grupi G, gdje su još Brazil, Švajcarska i Kamerun.

Najozbiljniji protivnik branilaca naslova Francuske u grupnoj fazi biće Danska, a žrijeb je u grupi E spojio bivše svjetske prvake Španiju i Njemačku.

Svjetsko prvenstvo počinje 21. novembra susretom Katara i Ekvadora, igraće se na osam stadiona u pet katarskih gradova – Dohi, Lusailu, Al-Wakrahu, Al-Rayyanu i Al-Khoru, a finalna utakmica je na rasporedu 18. decembra.

To će biti drugo Svjetsko prvenstvo na azijskom kontinentu nakon onog u Južnoj Koreji i Japanu 2002, a prvo u arapskom svijetu i posljednje izdanje Svjetskog prvenstva na kojem nastupaju 32 reprezentacije, jer će se broj učesnika povećati na SP 2026. na 48.

Zbog izuzetno visokih temperatura u Kataru tokom ljetnih mjeseci, ovo Svjetsko prvenstvo održaće se od kraja novembra do sredine decembra, što ga time čini prvim mundijalom u istoriji koje se neće održati u maju, junu ili julu, prenosi Al Jazeera.

Takođe, ovo je bio i prvi žrijeb SP-a na kojem nisu poznati svi učesnici, s obzirom da se još traže tri reprezentacije, koje moraju u junu izboriti plasman kroz dodatne kvalifikacije.

Za ta tri mjesta bore se Škotska, Ukrajina, Vels, Peru, Australija, UAE, Kostarika i Novi Zeland.

SASTAV GRUPA

GRUPA A: Katar, Ekvador, Senegal, Holandija

GRUPA B: Engleska, Iran, SAD, Ukrajina/Vels/Škotska

GRUPA C: Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko, Poljska

GRUPA D: Francuska, UAE/Australija/Peru, Danska, Tunis

GRUPE E: Španija, Kostarika/Novi Zeland, Njemačka, Japan

GRUPA F: Belgija, Kanada, Maroko, Hrvatska

GRUPA G: Brazil, Srbija, Švajcarska, Kamerun

GRUPA H: Portugal, Gana, Urugvaj, Južna Koreja

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!