Fajzer: Pilula protiv kovida 89 odsto efikasna u sprečavanju hospitalizacije i smrtnih ishoda

U kliničkoj studiji farmaceutske kompanije Fajzer učestvovalo je 1.219 pacijenata kojima je dijagnostikovan blagi ili umjereni koronavirus sa najmanje jednim faktorom rizika za razvoj teške bolesti, poput gojaznosti ili starije životne dobi. Utvrđeno je da je 0,8% oboljelih koji su primili Fajzerov lijek u roku od tri dana od pojave simptoma prebačeno u bolnicu i niko nije umro 28 dana nakon tretmana. U grupi placebo pacijenata u bolnicu je prebačeno njih 7% i zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je da je klinička studija lijeka protiv koronavirusa, koji je proizvela, pokazala da pilula za 89 odsto umanjuje potrebe bolničkog liječenja ili smrtni ishod kod odraslih građana koji se suočavaju sa rizikom od razvoja težeg oblika bolesti.

Kompanija je ukazala da namjerava da dostavi rezultate preliminarnih ispitavanja lijeka američkoj Upravi za hranu i lijekove. Očekuje se da će ta prijava biti podnijeta prije praznika Dana zahvalnosti, izjavio je izvršni direktor Fajzera Albert Burla u razgovoru za Si-En-Bi-Si.

Medicinski tretman, pod nazivom Paklovid, činiće dvije komponente: Fajzerova pilula protiv kovida i antivirusni medikament ritonavira. Sastojaće se od tri pilule koje će se uzimati dva puta dnevno.

U kliničkoj studiji farmaceutske kompanije Fajzer učestvovalo je 1.219 pacijenata kojima je dijagnostikovan blagi ili umjereni koronavirus sa najmanje jednim faktorom rizika za razvoj teške bolesti, poput gojaznosti ili starije životne dobi.

Utvrđeno je da je 0,8% oboljelih koji su primili Fajzerov lijek u roku od tri dana od pojave simptoma prebačeno u bolnicu i niko nije umro 28 dana nakon tretmana. U grupi placebo pacijenata u bolnicu je prebačeno njih 7% i zabilježeno je sedam smrtnih slučajeva.

Slične stope ostvarene su u grupama pacijenata liječenih u roku od pet dana od pojave simptoma: 1% pacijenata liječene grupe je završio u bolnici – u poređenju sa 6,7% za placebo grupu, koja je uključivala 10 smrtnih slučajeva.

Fajzer, za sada, nije iznosio detalje neželjenih efektata tretmana, ali je ukazao da ih je bilo kod oko 20% pacijenata pod terapijom, al i kod onih koji su dobijali placebo. Inače, poznato je da su mogući neželjeni efekti ritonavira mučnina i dijareja.

„Podaci ukazuju da naš oralni antivirusni lijek ako ga odobre regulatorna tijela, ima potencijal da spase živote pacijenata, smanji ozbiljnost infekcija kovida i eliminiše do devet od deset hospitalizacija“, istakao je direktor Fajzera u prethodnom objavljenom saopštenju.

Fajzer je saopštio da do kraja 2021. planira proizvodnju 180.000 pakovanja lijeka i, kako je ukazano, najmanje 50 miliona do kraja 2022, prenosi Glas Amerike.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!