Istraživanje CGO i agencije Damar: Raste broj građana koji misle da se Crna Gora kreće pogrešnim putem

“U ukupnom zbiru, porastao je broj onih koji vjeruju da su tekuća kretanja pogrešna, pa ih je tako danas 45.9%, u odnosu na 35.5% od prošle godine”, rekla je Uljarević. Ona je dodala da se izrazito nezadovoljstvo tim pravcem bilježi među onima koji su izjašnjavaju kao Crnogorci, Albanci, Bošnjaci i Hrvati, i to oko 60 odsto, a kod nekih od tih grupacija to nezadovoljstvo ide i do 70 odsto

Raste broj građana koji misle da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije Damar.

Direktorica CGO Daliborka Uljarević rekla je da je danas nešto manje od trećine onih koji cijene da Crna Gora ide u veoma dobrom ili dobrom pravcu, dok je to prošle godine bilo nešto više od trećine.

“U ukupnom zbiru, porastao je broj onih koji vjeruju da su tekuća kretanja pogrešna, pa ih je tako danas 45.9%, u odnosu na 35.5% od prošle godine”, rekla je Uljarević na konferenciji za novinare.

Daliborka Uljarević (Foto: Printscreen)

Ona je dodala da se izrazito nezadovoljstvo tim pravcem bilježi među onima koji su izjašnjavaju kao Crnogorci, Albanci, Bošnjaci i Hrvati, i to oko 60 odsto, a kod nekih od tih grupacija to nezadovoljstvo ide i do 70 odsto.

Uljarević je navela da je istraživanje pokazalo da građani i političari imaju različite prioritete i agende.

“Građani i građanke su ujedinjeni u onome što je briga za pristojan i dostojanstven život i rastućoj zabrinutosti za pravac kretanja Crne Gore. Imamo isforsirana identitetska pitanja”, kazala je Uljarević, pišu “Vijesti”.

Ona je kazala da građanke i građani prepoznaju da političari naglašavaju teme kao što su Srpska pravoslavna crkva (SPC) i Temeljni ugovor Vlade i SPC, 38,2 odsto, zatim identitetska pitanja, gdje je uključeno i pitanje popisa, pa borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a značajno niže političari pozicioniraju pitanja zdravstva, nezaposlenosti i pravosuđe.

“Na drugoj strani, građanima i građankama su centralna pitanja nezaposlenost 27,1 odsto, borba protiv korupcije 17,7 odsto i unapređenje životnog standarda 17 odsto, zatim zdravstvo, perspektiva mladih, dok ih većinski mnogo manje interesuje priča oko SPC i Temeljnog ugovora, a još manje identiteska pitanja koja su ispod tri odsto”, kazala je Uljarević.

Ona je rekla da se nada da će istraživanje inspirativno djelovati na političare kako bi se više okrenuli građanima, “jer je jasno da teme na kojima insistiraju nisu ono što građani prepoznaju kao bitno, ne odgovaraju na potrebe građana i jasno je da time samo naglašavaju vrlo opasan nivo polarizacije društva”.

Prema istraživanju, 58,9 odsto građana se protivi uvođenju vjeronauke u obrazovni sistem.

Takođe, kako je navela Uljarević, 47,7 odsto ispitanika vjeruje da nova vlast nije ispunila obećanje da neće biti revanšizma u kadriranju.

Vuk Čađenović iz Agencije za ispitivanje javnog mnjenja Damar kazao je da 54,4 odsto građana kaže da njihovi prihodi nisu dovoljni da pokriju mjesečne troškove.

Povodom događaja na Cetinju, 42,2 odsto građana smatra da je Vlada prioritet dala Crkvi.

Idi na VRH
error: Content is protected !!