Maloljetni Mateja, koji je ubio druga djedovim pištoljem, porijeklom je sa Kosova: Ovo su detalji zločina u Njemačkoj

“Nedavno je bila pucnjava u školi u Srbiji i pratio je vijesti. Gledao je i te horor scene na TikTok-u. Prije dva mjeseca mi je rekao da je na TikTok-u vidio kako je 14-godišnjak ubio vršnjaka u Loru na Majni zbog duga od 60 eura”, prisjeća se majka. Kako navode u policiji, motiv je mogla biti ljubomora ili vršnjačko nasilje. Pavlosovi drugovi iz razreda rekli su da su on i Mateja bili zaljubljeni u istu djevojku. Majka kaže da je čula da je došlo do sukoba oko djevojčice, ali sumnja da bi to mogao biti motiv

Nakon ubistva u učionici u njemačkom gradu Ofenburgu, pojavili su se stravični detalji zločina, a istraga je pokazala da je ubica prvo želio da zapali svoju žrtvu, navodi “Bild”.

Naime, prije tri dana Mateja Z. (15) je u učionici pucao na svog vršnjaka Pavlosa (15) iz pištolja. Učenik koji je napadnut preminuo je od zadobijenih povreda nekoliko sati nakon zločina.

Učenik devetog razreda Mateja Z, za koga njemački mediji navode da je poreklom sa Kosova, tog jutra je iz zaključanog ormana uzeo djedov pištolj i otišao u školu. Kako se sada ispostavilo, 15-godišnjak je očigledno u početku imao drugačiji plan.

ZAKAZAO UPALJAČ, PA PREŠAO NA PLAN B

Prema pisanju „Ofenburger tageblata“, Mateja je prvo polio svoju žrtvu Pavlosa zapaljivom tečnošću i pokušao da ga zapali, ali je potom otkazao upaljač, nasred učionice!

Policija je prilikom pretresa škole pronašla flašu u kojoj se sumnjalo da je zapaljiv materijal, dok je njegova majka (42) u izjavi za njemački “Bild” rekla da su je policajci pitali za ovu zapaljivu tečnost, ali je ona rekla da je jedino zapaljivo ulje za loženje koje imaju u podrumu.

Ona je potvrdila da je oružje kojim je ubijen Pavlos zapravo pištolj Matejinog djeda, koji je Mateja tajno uzeo, iako je bio zaključan.

“SVI SNOSIMO ODGOVORNOST”

“Da, oružje je iz naše kuće, za šta svi snosimo odgovornost, ali pištolj je bio pod ključem”, rekla je ona i dodala da Mateja nikada ranije nije imao veze sa oružjem.

Ona dodaje da apsolutno ne zna koji bi motiv mogao biti, već može samo da nagađa.

“Nedavno je bila pucnjava u školi u Srbiji i pratio je vijesti. Gledao je i te horor scene na TikTok-u. Prije dva mjeseca mi je rekao da je na TikTok-u vidio kako je 14-godišnjak ubio vršnjaka u Loru na Majni zbog duga od 60 eura”, prisjeća se majka.

Kako navode u policiji, motiv je mogla biti ljubomora ili vršnjačko nasilje. Pavlosovi drugovi iz razreda rekli su da su on i Mateja bili zaljubljeni u istu djevojku. Majka kaže da je čula da je došlo do sukoba oko djevojčice, ali sumnja da bi to mogao biti motiv.

“BIO JE PRILIČNO TAJNOVIT, JEDVA JE GOVORIO”

“Od početka školske godine bio je prilično tajnovit, jedva da je govorio. Mora da se nešto dogodilo u školi. Da li postoji neka vrsta ucjene? Sve su to spekulacije”, rekla je ona i dodala da mu Pavlos nikada nije bio prijatelj.

Na kraju je dodala da joj je rečeno da može da ga vidi tek 22. novembra: „Ne znam kako će da se nosi sa svim ovim“, rekla je na kraju.

Policija je, piše “Blic”, u petak zaplijenila njihove mobilne telefone i kompjutere i uvela privremenu zabranu kontakta sa sinom koji je u pritvoru.

“Žao mi je dečaka i njegove porodice. Mateja je moje jedino dijete”, dodala je majka.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!