Trump: Kim Jong-un i ja ćemo se sastati u Singapuru 12. juna

“Toliko očekivan sastanak između Kim Jong-una i mene biće održan u Singapuru 12. juna. Obojica ćemo pokušati da ga učinimo vrlo posebnim trenutkom za mir u svijetu”, poručio je Trump na svom profilu na društvenoj mreži

Foto: YouTube/Printscreen

Američki predsjednik Donald Trump najavio je danas putem Twittera da će se sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom sastati u Singapuru 12. juna.

“Toliko očekivan sastanak između Kim Jong-una i mene biće održan u Singapuru 12. juna. Obojica ćemo pokušati da ga učinimo vrlo posebnim trenutkom za mir u svijetu”, poručio je Trump na svom profilu na društvenoj mreži, prenosi Tanjug.

Trump je ranije rekao da će mjesto i vrijeme sastanka biti uskoro objavljeni, a u međuvremenu su mediji svakodnevno spekulisali u vezi s tim.

Južnokorejski političar i bivši poslanik vladajuće partije Choi Jae-sung rekao je da će istorijski samit vjerovatno biti održan u Singapuru 13. juna.

On je novinarima rekao da je Singapur najvjerovatniji kandidat za lokaciju susreta, kao i da bi dvojica lidera mogla stići u tu zemlju 12. juna.

Dvojica lidera će vjerovatno razgovarati o denuklearizaciji Sjeverne Koreje i mogućem uspostavljanju diplomatskih odnosa, kaže Choi, kako prenosi agencija Yonhap.

“Pregovori bi mogli da budu komplikovani jer Sjeverna Koreja traži američka jemstva za odustajanje od svog niklearnog programa”, rekao je južnokorejski političar, javlja Al Jazeera.

Pripreme za ovaj značajan sastanak, koji bi trebao da ima snažni odjek na mir i sigurnost u ovom dijelu svijeta, pokrenuo je prošlomjesečni susret čelnika dviju Koreja, na kojem su se obavezali da nastave sa denuklearizacijom Korejskog poluostrva i postizanjem formalnog mirovnog sporazuma između dvije zemlje, kojim bi se konačno i formalno stavila tačka na korejski rat 1950-1953.

Sjeverna Koreja je ponudila da ovog mjeseca zatvori mjesto na kojem je izvodila nuklearne testove i pozvala američke stručnjake da s tim u vezi obave nadzor.

Gotovo svakodnevno događaju se značajni koraci prema približavanju dviju Koreja, kao što je pomjeranje satova. Satovi u Sjevernoj Koreji su pomjereni 30 minuta naprijed kako bi bili usklađeni s onima u Južnoj Koreji.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!