Napadača na Oliveru Lakić traže na snimcima kamera, motiv tekstovi?

Izvor iz istrage “Vijestima” je nezvanično rekao da provjeravaju u kojim se tekstovima Olivere Lakić može kriti motiv ranjavanja

Mjesto na kojem je pucano u Lakić (Foto: Fokuspress.com)

Policija juče nije uspjela da uđe u trag osobi koja je pucala u Oliveru Lakić i ranila je na ulazu zgrade u kojoj živi, pišu “Vijesti”.

Novinarka “Vijesti” ranjena prije dvije noći nešto prije 21 sat. Sa prostrelnom ranom potkoljenice hospitalizovana je u podgoričkom Kliničkom centru.

Prema saznanjima “Vijesti”, tužilaštvo do sinoć nije odlučilo da li će ranjavanje Lakićeve kvalifikovati kao pokušaj ubistva.

Iz Uprave policije “Vijestima” je nezvanično rečeno da su inspektori, po nalogu više tužiteljke Suzane Milić, pregledali snimke sa nadzornih kamera u blizini mjesta na kom je Lakićeva ranjena.

Tvrdili su da provjeravaju gdje su se i sa kim nalazile njima sumnjive osobe i saslušavaju svjedoke.

I ranjena Lakićeva izjavu je dala pred tužiteljkom Milić i policijskim inspektoriima.

Kako bi utvrdili da li je napadač imao pomagače koji su pratili novinarku i eventualno mu javili kada je ona iz redakcije krenula ka kući, policija će pregledati snimke nadzornih kamera iz centra grada.

Izvor iz istrage “Vijestima” je nezvanično rekao da provjeravaju u kojim se tekstovima Olivere Lakić može kriti motiv ranjavanja.

To je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, koji je juče kazao da su u fokusu istrage svi pojedinci i sve ono što je bilo predmet njenog pisanja.

“To će se provjeravati kao eventualni motiv napada na gospođu Lakić. A ova zadnja pisanja, vi vjerovatno mislite na šverc duvana, taj predmet je kod tužilaštva, a policija će sve ono što bude potrebno Specijalnom tužilaštvu za kvalitetnu istragu pripremiti i učiniti dostupnim bez ikakve rezerve”, odgovorio je Nuhodžić novinarima “Vijesti”.

IZVJEŠTAVALA O PITANJIMA OD ZNAČAJA

Novinarka Lakić godinama je pisala o švercu cigareta, bezbjednosnoj situaciji u zemlji, izvještavala o gotovo svim pitanjima od značaja.

Foto: “Vijesti”

U januaru, februaru i aprilu, Lakićeva je ponovo pisala o švercu cigareta, zbog kog je i prije šest godina bila meta napada. U tekstu “Ili država žmuri na šverc, ili se švercerima crno piše”, objavljenom 12. februara, Lakićeva i Mihailo Jovović pisali su da zbog ćutanja Komisije za sprečavanje sive ekonomije “Vijesti” nijesu mogle saznati da li je i koliko službenika policije i drugih državnih organa umiješano u šverc cigareta, da li je pokrenut izviđaj protiv nekoga od njih i u kojoj je fazi istraga.

Tada su objavili i da se nema kod koga provjeriti vjerodostojnost priče pojednih pripadnika saobraćajne policije koji sve otvorenije govore da su i neki visokopozicionirani službenici Uprave policije bili u pratnji konvoja nelegalnih cigareta. Niti zašto su i dalje nedodirljivi pogoni za proizvodnju, magacini, garaže, podrumi i druga skladišta te akcizne robe.

Njen tekst “Je li šverc cigara i dalje državni posao?”, objavljen je 11. aprila u “Vijestima”. Lakićeva je tada napisala da Vladina Komisija za suzbijanje sive ekonomije ne zna ili ne želi da saopšti o tome da li u Crnoj Gori ima ilegalnih pogona za proizvodnju cigareta ili organizovane prodaje nelegalno uvezenih ili proizvedenih cigareta.

JAVNOST OSTALA USKRAĆENA ZA INFORMACIJE O FABRICI CIGARETA

Ali i da javnosti nije saopšteno da li je iko od nadležnih provjeravao fabriku cigareta “Tara” u Mojkovcu, kako bi se utvrdilo otkud na sivom tržištu cigarete na čijoj ambalaži piše da su tu proizvedene, a nijesu registrovane u Agenciji za duvan.

Nedavno je istraživala i nepostupanje pravosudnih organa tokom sudskog postupka vođenog protiv Rožajca Safeta Kalića. O tome je i objavila tekst pod naslovom “Sud znao prije presude da je Kalić osuđen u Njemačkoj, odbio izručenje”.

Upravo Lakićeva je objelodanila da tužioca Gruja Radonjića Specijalno državno tužilaštvo (SDT) sumnjiči da je počinio krivično djelo zelenašenje.

Početkom aprila pisala je i o sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, na kojoj je bilo burno, svađe, prigovaranja, prenošenja odgovornosti sa jednih na drage i oštrih riječi. Tada je objavila da je prema nezvaničnim saznanjima, šef kriminalistike Enis Baković iznio niz prigovora glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću na rad Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), žaleći se da ga iz tog tima ni o čemu ne obavještavaju i da on ne zna šta oni rade.

Foto: “Vijesti”

Sredinom januara saznala je, i objavila, da je specijalnom državnom tužiocu Saši Čađenoviću ugorožena bezbjednost zbog brutalnih prijetnji Ilije Pavlovića, koji je po nalogu tog tužioca uhapšen sa bratom Boškom u septembru prošle godine.

U avgustu prošle godine pisala je o istrazi pokušaja ubistva policajca Predraga Šukovića, koja tapka u mjestu.

Šuković je ranjen u nogu 11. jula 2016. godine, a zbog sumnje da je pokušao da ubije nekadašnjeg šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, po nalogu tog tužilaštva, 2. oktobra iste godine uhapšen je bivši pripadnik vojne obavještajne službe Radovan Aleksić (56). Šuković je 2016. osuđen u Osnovnom sudu u Podgorici na tri mjeseca zatvora uslovno zbog komentara na portalu “Vijesti”, kojima je, utvrdio je sud, prijetio tadašnjem potpredsjedniku, a sadašnjem predsjedniku Vlade Dušku Markoviću. Marković je nakon što su Osnovno i Više tužilaštvo u Podgorici procijenili da u komentarima Šukovića nema krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, podnio privatnu tužbu protiv policajca. Marković je tada osudio “mučki napad na policijskog službenika” i odbacio spekulacije o povezanosti ovog slučaja sa njim. Nakon izbijanja te afere sa Markovićem, Šuković je javno optužio tadašnjeg vicepremijera i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su “akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi” koja se navodno bavila švercom cigareta. Marković je to oštro demantovao, tvrdeći da nikad nije čuo za “mojkovački klan”.

NE SMIJE BITI MILOSTI ZA ONE KOJI PUCAJU U NOVINARE

Za one koji napadaju i pucaju na novinare u svakoj demokratskoj zemlji ne smije biti milosti, kazao je sinoć šef misije OEBS za slobodu medija Harlem Desir, koji je posjetio ranjenu novinarku Oliveru Lakić.

On je kazao da je Lakićeva hrabra i odvažna novinarka, i pomenuo je njene tekstove o švercu cigareta.

Desir je pozvao nadležne da ispitaju ono što je pisalo u njenim tekstovima.

Foto: “Vijesti”

Lakić su juče u bolnici posjetili ambasador i šef delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav, otpravnica poslova u američkoj ambasadi Džudi Kuo, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić…

Orav je ocijenio da je brutalni napad apsolutno neprihvatljiv i istakao da je novinarka Lakić svoj posao kao istraživački novinar radila odlično i time podržavala demokratizaciju društva.

“Zato su sada najbitnija pitanja ko je to uradio, zašto je to uradio. Očekujemo odgovore brzo”, rekao je Orav.

Kuo je ocijenila da je napad na Lakićevu, “napad na slobodu medija i demokratiju u Crnoj Gori”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!