Tužilaštvo provjerava okolnosti povodom smrti porodilje iz Ulcinja

Alovićeva je preminula u KCCG prošle sedmice, četiri sata nakon što se porodila. Komplikovani operativni zahvat nakon porođaja, zbog obilnog krvarenja, nije uspio, uprkos naporima ljekara da joj spasu život

Foto: Fokuspress.com

Državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj u slučaju smrti porodilje iz Ulcinja Naide Alović (32) u Kliničkom centru, saznaju “Vijesti”.

Pošto se tragičan događaj desio u KCCG, nadležno tužilaštvo je ODT Podgorice.

Juče ujutru podgoričkoj policiji izjavu je dao brat pokojne Alovićeve, Rifat Đeljošaj, koji je ranije iznio sumnje da je njegova sestra umrla na porođaju zbog nesavjesnog tretmana ljekara.

“U policiji su bili korektni, rekli su mi da je tužilaštvo upoznato sa slučajem”, kazao je “Vijestima” Đeljošaj nakon saslušanja.

Iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici nijesu mogli da potvrde da provjeravaju sumnje u smrt Ulcinjanke, a policija se nije oglašavala tim povodom. Oni su Đeljošaju, kako je prenio, rekli da je tužilac upoznat sa ovim slučajem.

Alovićeva je preminula u KCCG prošle sedmice, četiri sata nakon što se porodila. Komplikovani operativni zahvat nakon porođaja, zbog obilnog krvarenja, nije uspio, uprkos naporima ljekara da joj spasu život. Beba je dobro i još je pod tretmanom medicinskog osoblja KCCG. Porođaj je bio skoro mjesec prije predviđenog termina.

Đeljošaj je inspektorima rekao da je njegova sestra prije sedam godina jedva izbjegla smrt nakon prvog porođaja u Baru.

Iz Kliničkog centra su, ranije, saopštili „da je porodica upoznata o svim preduzetim mjerama tretmana sada pokojne porodilje, a koje su sprovedene u skladu sa medicinskom doktrinom i važećim protokolima”.

Porodica je odbila obdukciju i na to ima pravo, izuzev u slučaju da sud, odnosno policija i tužilaštvo, procijene da je neophodno provjeriti razlog smrti. U ovom slučaju, to nije traženo.

Naidin suprug Arjan Alović kazao je ranije “Vijestima” da su ljekari u Podgorici učinili sve što je bilo u njihovoj moći i naveo da im duguje zahvalnost. Naidin izabrani gineokolog u Ulcinju dr Sadije Holaj kazala je da ništa nije ukazivalo na tragediju. Ona je navela da se trudnoća normalno odvijala sve do sedmicu pred smrt, kada se žalila na bolove po dnu stomaka.

!Pregledana je i zbog ultrazvučno potvrđene oskudne količine plodove vode i mogućeg prijevremenog porođaja, upućena je u barsku bolnicu. Nijesam bila dežurna, ali su je kolege uputile za Bar. Odmah nakon toga, prebačena je za Podgoricu”, kazala je tada “Vijestima” Holajeva.

Đeljošaj je juče ujutru razgovarao sa dr Snežanom Raspopović, zamjenicom direktorke Kliničkog centra i načelnicom odjeljenja za ginekologiju.

“Rekli su mi da nije redovno išla na preglede, ali zar nije bila dovoljno u Kliničkom centru da utvrde o čemu je riječ, posebno ako pacijentkinja traži carski rez. Kazali su mi da oni ne znaju za to, da nijesu imali njenu istoriju bolesti… A mi znamo da je tražila… I na kraju, rekli su mi da bi se tragično završilo sve i da je beba rođena carskim rezom”, kazao je Đeljošaj.

Iz KCCG nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa razgovorom Đeljošaja i dr Snežane Raspopović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!