Dženis plovi Hadsonom, Istočnom rijekom i okeanom: Pljevaljski mornar u Njujorku ostvario san (VIDEO)

“Dosta mojih prijatelja su otišli u pomorce. Hvala Bogu, nisam krenuo tim putem, jer teško je oformiti porodicu i biti pomorac. Odrastao sam takoreći na Ćehotini, kroz prozor sam skakao u nju. Kao dijete sam želio da budem ili pilot ili kapetan broda”, sjeća se Dženis Duraković. Prošle godine želja mu se ostvarila – kupio je brod, položio za skipera i već neko vrijeme uživa sa turistima u vožnji po Istočnoj rijeci, Hadsonu i okeanu…

Pljevlja nemaju more, ali zato, iako su najsjeverniji grad u Crnoj Gori, imaju dosta pomoraca.

Brojni Pljevljaci su, umjesto u moru, koje dostina nije mogla da priušti, ljeti rashlađenje nalazili u Breznici, Ćehotini i drugim rijekama, gdje je većina od njih naučila i da pliva. Želja za morem i brodovima mnoge je odvela na primorje sa jednim ciljem – da rade na brodovima širom svijeta nakon što završe odgovarajuče škole.

Jedan od onih koji je od djetinjstva maštao ni manje ni više nego da ima svoj brod je Dženis Duraković, Pljevljak koji živi u Njujorku. I – ostvario je san. Dženis od prije godinu i po ima svoj brod i uživa u poslu skipera.

OD ĆEHOTINE DO ISTOČNE RIJEKE

Dženis je rođen i odrastao u Pljevljima. Studije prava završio je u Sarajevu, gdje je upoznao suprugu Mersihu koja je magistar prava. Imaju dva sina i ćerku.

“U Sarajevu smo imali idealan život. Napravili smo kuću, radio sam u Ambasadi Libije, supruga Mersiha u Zavodu za javno zdravstvo… U Sarajevu smo dobili dva sina, a kada je Mersiha bila trudna sa trećim djetetom došli smo u Njujork. Uzeli smo godinu dana neplaćeno, a moj dobri prijatelj koji je, nažalost, preminuo, završio je sve što se tiče finansija. Obezbijedio mi je u Njujorku dobar posao i odlučili smo da ostanemo”, priča Duraković  za Portal Revije Fokus.

U Njujorku su nostrifikovali diplome, ali su počeli da se bave prodajom nekretnina. Mersiha je vrsna brokerica, što, kako kaže Dženis, najbolje pokazuju njeni rezultati.

Ali, Dženisa nije napuštala želja iz djetinjstva…

“Dosta mojih prijatelja su otišli u pomorce. Hvala Bogu, nisam krenuo tim putem, jer teško je oformiti porodicu i biti pomorac. Odrastao sam takoreći na Ćehotini, kroz prozor od kuće sam skakao u nju. Kao dijete sam želio da budem ili pilot ili kapetan broda”, sjeća se Dženis,  koji sa porodicom u Americi živi duže od šest godina.

Prošle godine želja mu se ostvarila – kupio je brod, položio za skipera i već neko vrijeme uživa sa turistima u vožnji po Istočnoj rijeci, Hadsonu i okeanu.

“Imam i diplomu pilota i vozim sportske avione, ali sam se okrenuo ovom poslu, lakše je i sigurnije”, kaže Dženis.

Pored toga, ima ugovor sa Bruklin marinom.

“Oni imaju svoje jahte i po pozivu odradim ture. To je posao po ugovoru. U svakom slučaju, idealno je”, priča pljevaljski mornar.

Omiljena ruta mu je Bruklinski most.

“To je nešto prelijepo, nevjerovatno, svaki put mi je ljepše nego turistima, ubijeđen sam u to”, dodaje.

ČEKA DŽANANA MUSU DA PROVOZA 

Dženis je Džananom Musom, nekadašnjim košarkašem Bruklin Netsa, veliki prijatelj. To prijateljstvo se razvilo dok je Musa nosio dres ovog NBA tima.

“Džanan pruža sjajne partije u Evropi i jedan je od najboljih košarkaša na Starom kontinentu. Očekujem da se vrati u NBA ligu, on to zaslužuje. Znamo se dugo godina i biće mi zadovoljstvo da našeg najboljeg košarkaša i sjajnog čovjeka provozam”, kaže Dženan.

KAD NA HADSONU ZAMIRIŠU ĆEVAPI

Ture oko Menhetna traju četiri do šest sati.

“Šest sati vožnje sa stajanjem je idealno. Imam spreman roštilj u jednom podrumu pa roštiljamo ćevape, pljeskavice, jer ima dosta naših ljudi koji koriste moje usluge”, ispričao je Dženis.

Njegove mušterije su i brojni pjevači i političari iz BiH koji dođu u Ameriku. Uvijek mu se, kaže, jave, jer je u Sarajevu dugo radio kao ugostitelj i upoznao brojne ličnosti iz javnog života.

“Pokrenuo sam školu za skipere. Učim prijatelje i brojne ljude zainteresovane za ovaj posao, jer je ovo veoma popularno zanimanje, adrenalin je strašan”, s osmjehom priča Dženis.

Skoro koliko i brodove on voli avione, pa je naučio da pilotira.

“Kupio sam kuću pored škole u kojoj se uči pilotiranje sportskim avionima. Svakodnevno sam gledao kroz prozor šta rade i morao sam sebi i to da priuštim. To je posebno iskustvo. Mislio sam da se bavim tim poslom, jer na Hadsonu ima dosta atrakcija s avionima, milioneri i milijarderi koriste te usluge, tako da je dosta popularno. Vidim se i u tome, ali trenutno moram da radim i zaradim da bih mogao da to sebi obezbijedim. Nadam se da ću za tri-četiri godine uspjeti da sa suprugom da pokrenem nešto što nisam vidio da ima ovdje”, kaže Duraković.

Od maja do novembra mjeseca se može ploviti bez problema.

“Od novembra do maja mjeseca u Njujorku su niske temperature, nemirna je voda, a često i zaledi. U tom periodu sam prinuđen da brod dignem iz vode”. 

Dženisov brod je smješten na Gradskom ostrvu koje pripada Bronksu, gdje često svrati i do zemljaka Mirsada Rugove, koji u nedosrednoj blizini jahting kluba ima čuveni restoran “Portofino”.

Na prelijepoj terasi ovog restorana kapetan iz Pljevalja i ugostitelj iz Gusinja, koji su u Njujorku ostvarili “američki san”, redovno se prisjete mjesta u kojima su rođeni i odrasli, ne sluteći da će ih život odvesti na drugu stranu svijeta.

DŽENIS PLOVI HADSONOM, ISTOČNOM RIJEKOM I OKEANOM: PLJEVALJSKI MORNAR U NJUJORKU OSTVARIO SAN Pljevlja nemaju more, ali zato, iako su najsjeverniji grad u Crnoj Gori, imaju dosta pomoraca.Brojni Pljevljaci su, umjesto u moru, koje dostina nije mogla da priušti, ljeti rashlađenje nalazili u Breznici, Ćehotini i drugim rijekama, gdje je većina od njih naučila i da pliva. Želja za morem i brodovima mnoge je odvela na primorje sa jednim ciljem – da rade na brodovima širom svijeta nakon što završe odgovarajuče škole. Jedan od onih koji je od djetinjstva maštao ni manje ni više nego da ima svoj brod je Dženis Duraković, Pljevljak koji živi u Njujorku. I – ostvario je san. Dženis od prije godinu i po ima svoj brod i uživa u poslu skipera.

Posted by Portal Revije Fokus on Tuesday, November 7, 2023

Sead Hodžić

Foto: Fokuspress.com

Upozorenje: Zabranjeno je preuzimanje teksta i fotografija bez pismene saglasnosti naše redakcije

Idi na VRH
error: Content is protected !!