Objavljen novi broj časopisa „Identitet“

Na podršci koja je omogućila izlazak štampanog izdanja ovog broja, redakcija se zahvaljuje crnogorskom iseljeniku iz Sjedinjenih Američkih Država Blažu Sredanoviću

Objavljeno je novo izdanje IDENTITETА, časopisa za kulturu, nauku, politiku, istorijska i društvena pitanja crnogorske dijaspore.

Šesti broj časopisa otvara prilog iz Italije u kojem Ksenija Vujović Catapano donosi ekskluzivni intervju sa vitezom Malteškog reda Đovanijem Skarabelijem.

Iz Londona magistar Vladimir Pekić piše o potrebi redefinisanja Crne Gore i njenog odnosa sa lojalnom emigracijom, a iz Njemačke doktor Nenad Popović podśeća na lik i djelo pokojnog Branka Martinovića iz Pariza, borca za obnovu crnogorske nezavisnosti.

Iz Južne Amerike iseljeničku priču iz Brazila nam donosi modna dizajnerka Milka Dragović, a iz Argentine umjetnica Silvana Ines Marković piše o Crnoj Gori kao životnoj i umjetničkoj inspiraciji.

Čedo Đukanović predstavlja crnogorsku zajednicu iz grada Kranja, prijestonice slovenačkih Alpa, a magistar Željko Rutović svoj tekst posvećuje śećanju na Milku Babović legendarnu sportsku novinarku koja je preminula u Zagrebu prošle godine.

Iz Srbije Nenad Stevović predstavlja vojvođansku varoš Feketić i tamošnju koloniju crnogorskih iseljenika iz Boke Kotorske, a Jana Krivokapić izvještava o izložbi u Lovćencu slikara Huana Vladimira Martinovića iz Buenos Ajresa.

Povodom izložbe Narodnog muzeja Crne Gore, tekst o guslama potpisuje Istoričarka umjetnosti doktorica Anastazija Miranović, dok o kulturnom identitetu Crne Gore u svom tekstu piše magistrand Dušan Pejaković.

Tragom ekskluzivnih dokumenata doktor Srđa Martinović donosi priču o brigadirima crnogorske vojske u egzilu, a o ruskom generalu crnogorskog porijekla objavljen je posthumno tekst doktora Igora Kosića.

U rubrici Politika, Rade Bojović predstavlja osnove društvene i političke misije građanske inicijative „21. maj”

Iz književnosti crnogorskih iseljenika objavljena je monodrama „Miluša Mrgudova” autora Milivoja Miška Abramovića i pjesma „Nemam crkve” pjesnika Tomislava Šarovića.

O prepoznatljivoj nacionalnoj poslastici, crnogorskoj priganici, piše književnica Nataša Žurić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!