Guardian: Hrvatska policija pljačka i prisilno vraća avganistanske izbjeglice u BiH

„Talibani su ubili nekoliko članova moje porodice. Ne mogu se vratiti tamo. Ovdje sam zapeo mjesecima, prošle sedmice su me Hrvati zaustavili kod Rijeke, pretukli me, ukrali mi telefon, a potom me nasilno prebacili u Bosnu“, priča 18-godišnji Abbas koji je 2018. pobjegao iz Ghaznija

Dok se savezničke snage bore da evakuišu hiljade izbjeglica iz Kabula u jeku prijetnji oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), hrvatska policija navodno pljačka i prisilno vraća u Bosnu i Hercegovinu desetine Avganistanaca koji su pobjegli iz domovine u strahu od talibanske odmazde, piše britanski Guardian.

BRUTALNO PONAŠANJE

Ovaj medij navodi da je sakupio svjedočenja tražilaca azila iz Avganistana i dobio ekskluzivni izvještaj Danskog savjeta za izbjeglice (DRC) u kojem se dokumentuje približno 60 slučajeva nasilnog vraćanja koji su navodno zabilježeni između 16. i 29. avgusta. Počinitelji su navodno hrvatska policija, a žrtve avganistanske porodice koje iz BiH pokušavaju da dođu do Evrope.

Dalje se navodi da je svako takvo vraćanje tražilaca azila kršenje Univerzalne povelje o ljudskim pravima, ženevskih konvencija i zakona EU, a branjenje ljudima da traže azil se tretira kao teško kršenje ljudskih prava.

Ovi navodni događaji na Balkanu desili su se nakon objave da talibani preuzimaju kontrolu nad Avganistanom, te u vrijeme borbi država, kao što su SAD, Velika Britanija, Španija i Italija, da omoguće siguran izlazak iz Avganistana izbjeglicama, piše Guardian.

Kako navode žrtve, prisilno vraćanje se desilo zajedno sa brutalnim i nasilnim ponašanjem, degradirajućim tretmanom, krađom i uništavanjem lične imovine. Polovina žrtava bila je maloljetna, a 16 osoba tvrdi da su im Hrvati ometali predavanje zahtjeva za azil.

“NE MOGU SE VRATITI TAMO”

Guardian navodi da su stotine avganistanskih porodica blokirane na granici Hrvatske i BiH, da žive sa djecom u napuštenim zgradama bez vode i struje. Većina ih je pobjegla tokom posljednjih pet godina otkako su talibani počeli da zautimaju ruralna područja i izvode bombaške napade i masovne egzekucije.

„Talibani su ubili nekoliko članova moje porodice. Ne mogu se vratiti tamo. Ovdje sam zapeo mjesecima, prošle sedmice su me Hrvati zaustavili kod Rijeke, pretukli me, ukrali mi telefon, a potom me nasilno prebacili u Bosnu“, priča 18-godišnji Abbas koji je 2018. pobjegao iz Ghaznija.

Generalna sekretarka DRC-a Charlotte Slente kaže da je veliki problem negiranje prava na traženje međunarodne zaštite.

„Pozivamo Evropsku uniju da osigura dostojanstven prijem na granicama i barem pristup proceduri dobijanje azila, umjesto da pristaju na ponašanje članica na vanjskim granicama Unije i okreću glavu od kršenja prava“, rekla je, prenosi Al Jazeera.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!