Diplomatski skandal: Ministarka Srzentić uputila poziv ministarki ekonomije Kosova – sa zvjezdicom!

Crna Gora u zvaničnim dokumentima ne označava Kosovo zvjezdicom, jer se zvjezdica se piše pod posebnim okolnostima ukoliko Srbija insisitira na tome prilikom zvaničnih sastanaka čelnika više zemalja gdje učestvuje i predstavnik Kosova

Antena M posjeduje dokument kojim ministarka digitalnog društva i medija Tamara Diplomatski skandal: Ministarka Srzentić uputila poziv ministarki ekonomije Kosova – sa zvjezdicom!

Srzentić poziva ministarku ekonomije Kosova Artane Rizvanolli da prisustvuje na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji će biti održan u Crnoj Gori od 11-13. oktobra označavajući sve vrijeme Kosovo – sa zvjezdicom! Iako je, već poznata ствар, Crna Gora priznala nezavisnost Kosova!

Crna Gora u zvaničnim dokumentima ne označava Kosovo zvjezdicom, jer se zvjezdica se piše pod posebnim okolnostima ukoliko Srbija insisitira na tome prilikom zvaničnih sastanaka čelnika više zemalja gdje učestvuje i predstavnik Kosova.

Pojednostavljeno – zemlje koje ne priznaju Kosovo kao državu pišu ga sa zvjezdicom, dok ga one koje su priznale nezavisnost pišu kao bilo koju drugu zemlju, bez ikakvih oznaka.

Ovoga puta, teško da će se Vlada “izvući” nemuštim objašnjenjem kao što su to uradili u decembru prošle godine, kada je Ministarstvo zdravlja uradilo istu stvar, jer je “greška” ponovljena.

U pozivu Srzentić, koji je poslat direktno kosovskoj ministarki, Kosovo je označeno zvjezdicom. Međutim, ta “greška” ponavlja se i više puta u samoj agendi programa, odnosno gdje god je pomenuto Kosovo, tu je i zvjezdica, piše Antena M.

U jednom od prvih saopštenja ove Vlade, 8. decembra 2020, koje se odnosilo na nove mjere za suzbijanje pandemije COVID 19, Kosovo je bilo označeno zvjezdicom.

Tada su, podsjetimo, iz Vlade saopštili da je posrijedi bila “tehnička greška”.

U Briselu je 2012. postignut dogovor Prištine i Beograda o regionalnom predstavljanju Kosova, prema kojoj se ime Kosova upotrebljava sa fusnotom. Zvjezdicu pored imena stavlja dio zemalja koje još nisu priznale Kosovo. Kada se fusnota koristi u dokumentima Evropske unije ona ima sljedeće objašnjenje:

“Oznaka bez prejudiciranja pozicije oko statusa i u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.”

Foto: Antena M

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!