“Voljela je Gusinje više i od Njujorka”: Porodica Čekić, u znak sjećanja na ćerku Sanihu, gradi dječje igralište

„Moja ćerka je iz Njujorka dolazila u Gusinje svakog ljeta. Išla je, kao sva djeca iz inostranstva koja dođu u Gusinje, na sportski poligon, igrala košarku… Previše je voljela moj rodni grad i željela je da živi u Gusinju. Na zapadu do 14. – 15. godine roditelji moraju djecu da vode u školu i da ih vraćaju kućama. Ovdje je drugačije. Osjećala slobodu, kao i sva druga djeca iz dijaspore“, rekao je Čekić

Izgradnja dječijeg igrališta u Gusinju, površine 550 kvadratnih metara, čije je pokrovitelj porodica Begana Čekića iz Njujorka, počela je prošle sedmice.

Porodica Čekić će Gusinju pokloniti igralište u znak sjećanja na ćerku Sanihu, koja je tragično preminula 13. oktobra 2019. godine u Njujorku.

Nakon njene smrti Čekići su osnovali fond „Saniha Čekić“, a sav novac koji je doniran žele da ulože u igralište.

„Igralište će imati klizaljke, ljuljaške, igračke, klackalice… Sve što treba. Nosiće ime ‘Saniha playground’“, kazao je za Portal Revije Fokus Began Čekić.

On dodaje da nije slučajno izabrao Gusinje kao mjesto kojem će da donira igralište.

„Moja ćerka je iz Njujorka dolazila u Gusinje svakog ljeta. Išla je, kao sva djeca iz inostranstva koja dođu u Gusinje, na sportski poligon, igrala košarku… Previše je voljela moj rodni grad i željela je da živi u Gusinju. Na zapadu do 14. – 15. godine roditelji moraju djecu da vode u školu i da ih vraćaju kućama. Ovdje je drugačije. Osjećala slobodu, kao i sva druga djeca iz dijaspore“, rekao je Čekić.

Trenutno su, dodao je, u potrazi za inventarom.

„Želim da to bude plastični i gumeni inventar, da djeca ne mogu da se povrijede. Hoću da bude urađeno po svjetskim standardima i neću dozvoliti da se nečije dijete povrijedi. Sve ćemo uraditi tako da niko ne može da otuđi inventar“, kazao je Čekić.

Želja mu je da igralište bude gotovo do oktobra, prije zime.

„Teren se nalazi pored sportskog poligona koji je izgradilo bivše Ministarstvo prosvjete. Zemlju smo dobili od Opštine, kojoj ga je poklonilo takođe bivše Ministarstvo prosvjete. Volio bih da igralište bude pod nadzorom Opštine ili neke opštinske institucije, jer nisam u mogućnosti da se brinem o njemu“, kazao je Čekić.

Opština Gusinje će dijelom učestvovati u izgradnji.

Svetlana Peruničić

IN MEMORIAM: Saniha Sana Čekić, djevojčica za kojom plače Njujork

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!