Mitropolit Joanikije: Podrazumijeva se da će ustoličenje biti na Cetinju

Mitropolit Joanikije je potvrdio juče za “Vijesti” da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmješteno

Mitropolit crnogorsko primorski SPC Joanikije potvrdio je juče za “Vijesti” da će njegovo ustoličenje 5. septembra biti na Cetinju, uprkos pozivima da zbog podignutih tenzija ono bude izmješteno.

”Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju”, odgovorio je Joanikije na pitanje novinarke “Vijesti”, ne želeći da detaljnije komentariše događaj.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i član Vijeća za nacionalnu bezbjednost Milan Knežević, juče je najavio da će Vijeće i Savjet za odbranu i bezbjednost odlučiti gdje će biti postavljenje mitropolita – na Cetinju ili u Podgorici. Takođe, navodi i da je njegov stav da ono bude u Cetinjskom manastiru i da neće podržati nijedan drugi predlog, osim ako ne bude došao od crkve.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, sa Joanikijem se prije 15-ak dana sastao potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, nadležan za sektor bezbjednosti. Tada je mitropolit, kako je rečeno Vijestima, “bio otvoren za sve opcije”. Nekoliko dana kasnije – na sastanku sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i šefom policije Zoranom Brđaninom odbacio je mogućnost da se ustoličenje održi na drugom mjestu.

To je potvrdio i u obraćanju javnosti u nedjelju, kada je naveo da se on hirotonisao prije pune 22 godine upravo u Cetinjskom manastiru i da nije izvanjac, već je rođen u Crnoj Gori.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, predstavnici Vlade će se još jednom sastati sa mitropolitom, najvjerovatnije nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Advokat i član Pravnog savjeta MCP Dragan Šoć rekao je za “Vijesti” da ne mogu Vijeće i Savjet da odlučuju gdje će biti ustoličen mitropolit.

”Iznenađuje me da neko razmišlja o tome. Ko može biti predmet odluke Vijeća, to je tijelo koje se sastaje po potrebi i daje preporuke. Ne mogu svjetovne vlasti da odlučuju gdje će biti ustoličen vjerski poglavar”, kazao je Šoć.

On je rekao da je to pitanje Crkve, da se radi o vjerskom obredu unutar manastira, a ne javnom skupu i da Ministarstvo unutrašnjih poslova može da zabrani okupljanja oko manastira.

I premijer je juče podsjetio da pravo izbora ustoličenja nije u nadležnosti niti Vlade, niti Skupštine, niti Savjeta za odbranu i bezbjednost. “To je isključivo i samo pravo onoga koji treba to da odradi, a to je mitropolit i MCP. Ta saznanja da neko može da mijenja mjesto i lokaciju su za mene iznenađenje, ali u svakom slučaju treba sve preispitati”, kazao je Krivokapić novinarima u Nikšiću.

Jedan od sagovornika rekao je, međutim, da premijeru nije strana ideja da se to dogodi u podgoričkom hramu Hristovog vaskrsenja, gdje je sahranjen i mitropolit Amfilohije.

Ukoliko crkva odbije bezbjednosne procjene o visokom riziku okupljanja pristalica, ali i protivnika na Cetinju, i stavi primat njenom kanonskom pravu, događaj 5. septembra nosi i zdravstveni izazov zbog ponovne zahuktale epidemije korona virusa.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović rekla je da je ustoličenje mitropolita izvodljivo uz poštovanje digitalnog sertifikata i potvrde i ograničen prostor na kojem će se dešavati.

Ona je juče u Jutarnjem programu Javnog servisa kazala da je bilo razgovora sa MCP i da će se oni nastaviti.

Iz Savjeta za odbranu i bezbjednost nisu odgovorili da li će biti sjednice u vezi sa situacijom u državi. Sjednice Savjeta saziva predsjednik države Milo Đukanović, a njegovi članovi su predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i predsjednik Vlade. Zavisno od tema na sjednice se pozivaju i ministar odbrane i načelnik Generalštaba.

Uprkos agitovanju njegovih partijskih kolega i savjetnika Veselina Veljovića, Đukanović se prethodnih dana nije oglašavao u vezi ustoličenja Joanikija, a ni juče nakon izjave Milana Kneževića.

Na pitanje da li predsjednik Skupštine smatra da Savjet za odbranu treba da se sastane u vezi događaja 5. septembra, iz parlamenta su za Vijesti podsjetili: “Saglasno Poslovniku Savjeta, ‘materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savjetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Savjeta, mogu se saopštavati javnosti samo uz saglasnost Savjeta. Savjet o svom radu obavještava javnost, po pravilu, saopštenjem za javnost”.

Ustavom Crne Gore je propisano da ovo tijelo “analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori i donosi odluke za preduzimanje odgovarajućih mjera”.

Krivokapić je najavio da će kao građanin podnijeti krivičnu prijavu protiv savjetnika crnogorskog predsjednika i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića zbog, kako je kazao, pozivanja na otpor.

Veljović je nedavno u autorskom tekstu napisao da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju. Zbog toga je saslušan u Višem državnom tužilaštvu, koje još nije procijenilo da li je on time pozvao bivše kolege na pobunu.

”Takvi nastupi su u prethodnom vremenskom periodu završavali vrlo drastičnim elementima i brzim reakcijama tužilaštva. …Očekujem da će tužilaštvo da radi svoj posao, kao što ga je radilo u prethodnom vremenskom periodu protiv neistomišljenika”, rekao je Krivokapić novinarima u Nikšiću.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!