Otac dječaka iz Rožaja: Abaz i Rifat imaju rijetko genetsko oboljenje koje se javlja jednom u milion slučajeva, liječenje će trajati godinu dana

Ljekari su Kardovićima kazali da pretpostavljaju da je ADL kod Abaza počela da se razvija prije godinu dana, pojasnili su ozbiljnost situacije, da mu je neophodna transplantacija koštane srži i savjetovali da idu u inostranstvo, jer bolnice u Beogradu nemaju uslove za liječenje te bolesti. Ljekari u Turskoj su im rekli da su imali takvih slučajeva ali da ishod zavisi od stadijuma bolesti. Garantuju 80 odsto izlječenja…

Za nekoliko sati, tačnije sjutra ujutro, Majla Kardović, majka dječaka Abaza (8) i Rifata (6) kojima je neophodno 500.000 eura za liječenje u Turskoj, poći će sa sinovima u kliniku u Istanbulu koja u ovom momentu nudi jedina nadu u njihovo izlječenje.

Za dva dana će im se pridružiti suprug, odnosno otac Fatmir.

Abaz i Rifat imaju adrenoleukodistrofiju (ADL), rijetko genetsko oboljenje koje se prenosi s majke na sinove.

Njihova sestra Dalija (4) je potpuno zdrava.

Apel za pomoć dječacima iz Rožaja danas je preplavio medije i društvene mreže, a na žiro-račun otvoren u tu svrhu počeo je da pristiže novac.

Fatmir priča da je Abaz, učenik prvog razreda osnovne škole, bio dobar, vrijedan đak koji je volio da crta i piše. Od prije dva mjeseca počeo je da pokazuje slabije rezultate, našta im je pažnju skrenula i učiteljica.

„Primijetili smo da ne prati liniju u svesci dok piše. Kada bi, na primjer, desnom rukom držao čašu, prosipao bi. Ipak, sve smo pripisivali nemaru, nismo ni pretpostavili da je u pitanju nešto ozbiljno dok nije počelo da se odražava na nogu. Odmah smo kontaktirali ljekare u Podgorici koji su nas uputili u Beograd, gdje su ustanovili da je u pitanju adrenoleukodistrofija (ADL)“, ispričao je za Portal Revije Fokus Fatmir Kardović.

Fondacija Hemiias, osnivača humaniste Hajriza Hačka Brčvaka, preko svoje Facebook stranice pokrenula je akciju sakupljanja pomoći za Abaza i Rifata. Ukoliko želite da doprinesete ozdravljenju ove dva dječaka, novac možete donirati Facebook stranici Fondacije.

Ljekari su im kazali da pretpostavljaju da je ADL kod Abaza počela da se razvija prije godinu dana, pojasnili ozbiljnost situacije, da mu je neophodna transplantacija koštane srži i savjetovali da idu u inostranstvo, jer bolnice u Beogradu nemaju uslove za liječenje te bolesti koja se, kaže Fatmir, javlja jednom u milion djece!

Stupili su u kontakt sa ljekarima iz turske klinike Medikal, gdje se vrši transplantacija koštane srži.

Da nevolja bude veća, po povratku iz Beograda čitava porodica je oboljelja od korone, zbog čega nisu mogli nigdje da pođu dok ne ozdrave.

„Ta turska klinika sarađuje sa klinikom iz Amerike. Ako oni ne budu mogli da pomognu Abazu, poslaće ga u Ameriku“, pojasnio je Fatmir.

U međuvremenu, po savjetu ljekara, mlađem sinu Rifatu u Beogradu su odradili snimanje magnetnom rezonancom.

„U nalazu je naglašena rana faza ADL. On nema nikakve simptome. Veseo je i razigran, kao što je bio i Abaz“, kaže Fatmir.

Liječenje će trajati, dodaje, godinu dana, a dječaci će biti potpuno izolovani. Biće obavljeno više transplantacija i matičnim ćelijama.

„Donor ću biti ja. Ispitali su me i rekli da je u redu koštana srž. A kad odemo u Tursku ispitaće djecu, jer im je koštana srž oštećena. Ako bude trebalo doniraće je moje sestre“, kaže Fatmir.

U Tursku će poći i Dalija. Da bude uz roditelje i braću…

Kadrovići će biti smješteni kod Fatmirove sestre u Istanbulu.

„Ljekari u Turskoj su nam rekli da su imali takvih slučajeva ali da ishod zavisi od stadijuma bolesti. Garantuju 80 odsto izlječenja“, dodaje Fatmir.

Abazu, kaže on, desna strana otkazuje iz dana u dan. Mišići se vidno grče…

Zato je neophodno da se novac za liječenje Abaza i Rifata sakupi što prije.

„Za prvu pomoć se skupilo novca… Hvala svima na pomoći…“, umornim glasom je na kraju kazao Fatmir.

Svetlana Peruničić

50.000 eura za Kardoviće od bračnog para iz Njemačke: Fondacija Hemiias pokrenula akciju sakupljanja pomoći bolesnim dječacima

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!