Policajac koji je pucao u Rejšarda Bruksa optužen za ubistvo, prijeti mu smrtna kazna

Optužnica za ubistvo protiv 27-godišnjeg Rolfa povlači doživotnu robiju ili smrtnu kaznu, ukoliko je tužioci zatraže. Takođe je optužen za još 10 krivičnih djela za koja može da bude kažnjen sa nekoliko decenija zatvora

Foto: Printscreen

Tužilaštvo je podiglo optužnicu za ubistvo protiv policajca iz Atlante, bijelca, koji je pucao u leđa Rejšardu Bruksu, navodeći da Bruks nije predstavljao prijetnju po njegov život, te da je policajac šutnuo ranjenog Afroamerikanca i nije mu pružio prvu pomoć više od dva minuta dok je Bruks ležao na zemlji i umirao.

Rejšard Bruks držao je u ruci omamljivač koji je oteo od policajaca i upotrebio ga je protiv policije tokom okršaja, ali je bježao i bio pet i po metara daleko od policajca Gereta Rolfa kad je Rolf počeo da puca, naveo je okružni tužilac Pol Hauard koji je objavio optužnicu.

Optužnica za ubistvo protiv 27-godišnjeg Rolfa povlači doživotnu robiju ili smrtnu kaznu, ukoliko je tužioci zatraže. Takođe je optužen za još 10 krivičnih djela za koja može da bude kažnjen sa nekoliko decenija zatvora.

Odluka da se podigne optužnica donijeta je manje od pet dana nakon što je ubistvo ispred restorana “Vendi” potreslo grad i zemlju već uzburkanu zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu krajem maja.

“Zaključili smo da u trenutku kada je gospodin Bruks upucan, nije predstavljao neposrednu opasnost po bilo čiji život “, rekao je tužilac Hauard.

Drugi policajac, 26-godišnji Dejvid Brosnan, stajao je Bruksu na ramenu dok se borio za život, kazao je Hauard. Brosnan je optužen za težak fizički napad i kršenje svoje zakletve.

Okružni tužilac kaže da Brosnan sarađuje sa tužiocima i da će svjedočiti, dodajući da je to prvi put u 40 takvih slučajeva da je pripadnik policije odlučio da to učini. Međutim, Brosnanov advokat je odlučno demantovao da je policajac pristao da bude svjedok optužbe i dodao da njegov klijent ne priznaje krivicu.

Pravni zastupnik Bruksove udovice upozorio je da ove optužnice nisu razlog za slavlje. “Ne bi trebalo da slavimo kao Afroamerikanci kada dobijemo malo pravde kao što se dogodilo danas. Ne bi trebalo da slavimo i pravimo parade kada se jedan policajac pozove na odgovornost”, poručio je advokat L. Kris Stjuart.

“Osjetila sam sve što je on osjetio, samo slušajući šta je prošao. I boljelo me je, jako je boljelo”, rekla je, javio je Glas Amerike.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!