Leposavić: Spreman sam da priznam da je bilo genocida u Srebrenici kad se to nedvosmisleno utvrdi

Svakako neću negirati pravnu važnost međunarodnih tijela i osjećaj Bošnjaka i muslimana koji doživljavaju ovaj zločin kao svoju, ali i patnju svih nas“, istakao je Leposavić. Ministar je dodao da je spreman da se pokloni svim žrtvama i apelovao da „manje ispitujemo jedni druge o ovakvim temama“

Na dnevnom redu Skupštine Crne Gore danas su poslanička pitanja. Na pitanja odgovara ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

„Jasno je da političko raspravljanje i utvrđivanje zločina genocida između pojedinanaca koji nisu ni teritorijalno ni generacijski vezani za događaj predstavljaju sukobe produženog trajanja“, odgovorio je ministar na pitanje poslanika DPS-a, Andrije Nikolića, da li je spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid.

Leposavić je ocijenio da je srpskom i bošnjačkom narodu potrebno razumijevanje „da su i jedni i drugi žrtve“.

„Ja nijesam bio ratni profiter i neću biti antiratni profiter, pa se neću koristiti kolektivnim osudama i stigmatizacijama. Ne mogu da priznam ili ne priznam nešto o čemu nemam saznanja. Spreman sam da priznam da je bilo genocida kad se to nedvosmisleno utvrdi. Svakako neću negirati pravnu važnost međunarodnih tijela i osjećaj Bošnjaka i muslimana koji doživljavaju ovaj zločin kao svoju, ali i patnju svih nas“, istakao je Leposavić.

Ministar je dodao da je spreman da se pokloni svim žrtvama i apelovao da „manje ispitujemo jedni druge o ovakvim temama“, prenosi Portal Luča.

Nikolić je odgovorio da se ministar nevješto sakrio iza formulacija kojima negira da se dogodio genocid u Srebrenici.

Daliborka Pejović iz DPS-a pitala je o smanjenju budžeta za Agenciju za sprečavanje korupcije.

Leposavić je kazao da se zalaže da se ASK ne smanjuje budžet.

„Zalažem se da do toga ne dođe, a mislim da je to cilj i ministra finansija. Da bi se to postiglo mora se napraviti određena ušteda“, kazao je, između ostalog, Leposavić.

Slaven Radunović iz DF-a pitao je da li mišljenje Vencijanske komisije na bilo koji način pravno obavezuje poslanike Skupštine Crne Gore.

„Da li oni znaju ono što mi znamo, da mi čuvare kriminala i korupcije imamo u Specijalnom državnom tužilaštvu”, kazao je Radunović.

Ministar je u odgovoru kazao da mišljenje VK nije pravno obavezujuće u formalnom smislu, ali da nije ni bez pravnog dejstva.

„Memorandum o razumijevanju o Venecijanskoj komisiji definisao je mišljenja komisije kao mjerilo potvrđivanja standarda vladavine prava. Ono ne može biti ignorisano, a da ne proizvede političke i pravne posljedice u odnosima Crne Gore i EU“, kazao je Leposavić.

Ministar je saopštio i da je Agencija za spječavanje korupcije trostruko prekršila njegova prava, te da mu nije dozvoljeno da iznese činjenice pred tim organom povodom njegovih stavova o sudskim presudama.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!