Dr Elvir Zvrko: Epidemiološka situacija u CG je katastrofalna, daleko od dobre, kako je premijer želi predstaviti

“Premijer je od nedavno i predsjednik Savjeta za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom smijenivši sa tog mjesta ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović. Na taj način premijer je preuzeo punu odgovornost za dalji tok epidemije i ‘prevazilaženje organizacionih problema’”, navodi Zvrko

Epidemija u Crnoj Gori ne jenjava pa smo iščekivali da, tokom premijerskog sata, od premijera Zdravka Krivokapića dobijemo validne podatke i čujemo planove o kontroli korona krize. Posebno što je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić 11. marta izjavio da Crna Gora ‘ne kontroliše epidemiju’”, poručio je dr Elvir Zvrko, član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Crne Gore.

“Premijer je od nedavno i predsjednik Savjeta za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom smijenivši sa tog mjesta ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović. Na taj način premijer je preuzeo punu odgovornost za dalji tok epidemije i ‘prevazilaženje organizacionih problema’”, navodi Zvrko.

Međutim, kaže, kako su pitanja odmicala shvatali su koliko premijer i predsjednik Savjeta nije upoznat sa realnim stanjem epidemije iako se često poziva na “činjenice”.

”Pokušao je premijer da nas ubijedi da je epidemiološka situacija pod kontrolom i javno upitao ‘gdje u svijetu pada broj zaraženih osim u Crnoj Gori’. Jednostavan odgovor je – u velikom broju zemalja. Na našu veliku žalost situacija u Crnoj Gori je daleko od dobre, kako je premijer želi predstaviti. Danas u svijetu ima 7 ‘corona free’ država. a Crna Gora je jako daleko da im se ponovo pridruži. U periodu od 1. 2. do 25. 3. 2021. u Crnoj Gori je registrovano 27.019 novozaraženih a umrlo je 419 osoba, po čemu smo lošiji od čak 119 zemalja svijeta. Kada se broj umrlih preračuna na milion stanovnika, Crna Gora je u ovom periodu bila na četvrtom mjestu u svijetu iza Češke, Slovačke i Mađarske. Ovo je period koji je nastupio 2 mjeseca nakon formiranja Vlade Zdravka Krivokopića i najbolje odslikava kako premijer i ministarka zdravlja upravljaju krizom”, ističe Zvrko.

Zvrko dalje navodi da se brzina epidemije mjeri brojem dana u kojem se duplira broj novozaraženih i umrlih, prenosi Portal Analitika.

”Trenutno 133 zemlje svijeta imaju sporiji tok epidemije nego što je to slučaj u našoj zemlji. Broj novih slučajeva u Crnoj Gori je dupliran za 94 dana, odnosno od 21. 12. 2020. (44.284 oboljelih) do 25. 3. 2021. (88.991 oboljelih). Broj umrlih je dupliran za 98 dana, odnosno od 17. 12. 2020. (614 umrlih) do 25. 3. 2021. (1230 umrlih). Crna Gora je na drugom mjestu u svijetu, iza Andore, prema broju oboljelih na milion stanovnika dok smo na šestom mjestu u svijetu u odnosu na broj umrlih. Ovo su podaci koji bi zabrinuli svakog odgovornog građanina. Premijer je ponovo obećao da će ‘do 15. juna biti vakcinisano 35 odsto građana’, kako bi imali uspješnu turističku sezonu”, kaže Zvrko.

Dodao je da je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović nedavno istakao da je projekcija Vlade da će do početka juna ukupan broj vakcinisanih i ljudi koji su preboljeli koronavirus biti 70-75%.

”Ako znamo da je od početka epidemije zaraženo rekordnih 14% građana, dolazimo do zaključka da Vlada ima projekciju da treba da se zarazi još oko 26% građana Crne Gore u sljedeća 2 mjeseca, odnosno ukupno oko 40% stanovnika, kako bi bili ‘sigurna turistička destinacija’”, ističe Zvrko.

Katastrofalna procjena članova Vlade za koju se nada, dodaje Zvrko, da se neće ostvariti.

”Očigledno je da stranci znatno realnije procjenjuju našu epidemiološku situaciju nego što to rade resorna ministarstva. Vjačeslav Volodin, predsjedavajući ruske Dume, smatra da ‘Crna Gora nije spremna da primi turiste jer se ne bavi ni vakcinama, ni ljekovima’. Sa druge strane, i američki State Department u preporukama svojim državljanima, Crnu Goru svrtstava u grupu zemalja najvišeg, četvrtog nivoa upozorenja, odnosno ne preporučuje im putovanje u našu zemlju zbog COVID-19 infekcije.

Jednostavan zaključak je da je epidemiološka situacija katastrofalna. Crnoj Gori su potrebne hitne izmjene mjera, prihvatanje stavova struke, masovna vakcinacija i tretiranje zdravlja građana kao vrhunski prioritet”, zaključuje Zvrko.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!