Urednik Bilda nemilosrdan prema Xi Jinpingu: Ljude nadzirete, medije zatvarate, koronavirus vam je jedini izvozni hit

Urednik Bilda tvrdi da je njegovu reakciju prouzrokovalo otvoreno pismo koje mu je poslala kineska ambasada u Berlinu. Pismo su mu uputili jer su, navodno, njegove novine pitale da li bi Kina trebalo da plati ogromnu ekonomsku štetu koju je koronavirus prouzrokovao u svijetu

 Xi Jinping (Foto: Printscreen/CGTN)

U jeku pandemije, svjedoci smo sve većeg broja teških riječi i optužbi na račun Kine iz različitih krajeva svijeta.

Prema tvrdnjama mnogih, najmnogoljudnija zemlja pomogla je širenje koronavirusa po cijeloj planeti, a povodom toga oštru poruku kineskim vlastima uputio je glavni urednik njemačkog Bilda Julian Reichelt.

Urednik Bilda tvrdi da je njegovu reakciju prouzrokovalo otvoreno pismo koje mu je poslala kineska ambasada u Berlinu. Pismo su mu uputili jer su, navodno, njegove novine pitale da li bi Kina trebalo da plati ogromnu ekonomsku štetu koju je koronavirus prouzrokovao u svijetu.

U odgovoru na njihov potez, Rajhelt pod naslovom: “Dragi predsedniče Xi Jinping”, nije štedio oštre kritike na račun Pekinga i kineskih vlasti.

“Vaša ambasada mi govori da se ne pridržavam ‘tradicionalnog prijateljstva naših naroda’. Pretpostavljam da velikim ‘prijateljstvom’ smatrate to što sada velikodušno šaljete maske po svijetu. To nije prijateljstvo, ja bih to nazvao imperijalizmom skrivenim pod velom ‘trojanskog konja’. Vi planirate da ojačate Kinu putem kuge koju ste izvezli. Nećete uspjeti. Korona će biti vaš politički kraj, prije ili kasnije”, rekao je urednik Bilda i dodao:

“Vi ne biste bili predsjednik bez nadzora. Motrite sve, svakog građanina, ali odbijate da motrite na zaražene tržne centre u vašoj zemlji. Zatvarate svake novine i svaki portal koji je kritičan prema vašoj vlasti, ali ne i štandove na kojima se prodaje supa od šišmiša. Vi ne samo da nadzirete svoj narod, vi ga ugrožavate. A uz vaš narod, ugrožavate i ostatak svijeta”, navodi Reichelt.

Nadalje, Xija proziva zbog uskraćivanja slobode putem nadzora i tvrdi da država koja nije slobodna nije ni kreativna ni inventivna.

“Iz tog razloga ste vašu zemlju učinili svjetskim prvakom u krađi intelektualnog vlasništva. Kina se obogaćuje na tuđim izumima, umjesto da dolazi do sopstvenih. Razlog zašto Kina nema izuma je to da ne dopuštate mladim ljudima da slobodno razmišljaju. Najveći kineski izvozni hit (koji niko nije želio, ali koji se proširio bez obzira na to po svijetu) jeste koronavirus”.

Glavni urednik Bilda takođe tvrdi da su i Xi Jinping, njegova vlada i kineski stručnjaci morali da znaju da je koronavirus vrlo zarazan, ali da su to prikrivali od ostatka svijeta.

“Vaši čelni stručnjaci nisu odgovorili kad su istraživači sa zapada htjeli da saznaju šta se događa u Wuhanu. Bili ste preponosni i previše nacionalistički da biste rekli istinu koju ste smatrali nacionalnom sramotom”, tvrdi urednik Bilda, a kineskog predsjednika prozvao je i za navode u Washington Postu, koji je prenio da su kineski laboranti u Wuhanu istraživali koronu na slijepom mišu, ali bez poštovanja najviših bezbjedonosnih standarda.

“Zašto vaše toksične laboratorije nisu bezbjedne kao vaši zatvori za političke zatvorenike? Da li biste to objasnili ožalošćenim udovicama, kćerkama, sinovima, muževima, roditeljima žrtvama korone širom svijeta?”

Poručio mu je, zatim, da ljudi u njegovoj zemlji o njemu “šapuću”, piše Direktno.

“Vaša moć se urušava. Stvorili ste netransparentnu Kinu. Prije koronavirusa Kina je bila poznata kao država nadzora. Sada je Kina poznata kao država nadzora koja je svijet inficirala smrtonosnom zarazom. To je vaše političko naljeđe”, oštar je bio urednik Bilda na kraju obraćanja, prenosi Oslobođenje.ba.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!