Objavljena knjiga „Crnogorci u Sjedinjenim Američkim Državama 1860-1910“, autorke Šerin Novotne Andrijašević

Knjiga sadrži više od 13.000 imena iseljenika koji su u tom periodu, iz tadašnje Knjaževine Crne Gore, preko Atlantskog okeana migrirali u Sjedinjene Američke Države. Ovo je jedan u nizu pokazatelja samouvjerenosti i radoznalosti crnogorskog čovjeka koji se uputio i u Novi svijet u potrazi za boljim životom

Knjiga „Crnogorci u Sjedinjenim Američkim Državama 1860-1910“ izdata je u saradnji Uprave za dijasporu i Matice crnogorske.

Knjiga je, kako je saopšteno iz Uprave za dijasporu, kapitalno djelo autorke Šerin Novotne Andrijašević koja je uspjela da sakupi i sistematizuje do sada neobjavljenu dokumentaciju o migracijama naših sunarodnika i predaka, Crnogoraca i Crnogorki, u SAD od druge polovine XIX do početka XX vijeka.

Knjiga sadrži više od 13.000 imena iseljenika koji su u tom periodu, iz tadašnje Knjaževine Crne Gore, preko Atlantskog okeana migrirali u Sjedinjene Američke Države. Ovo je jedan u nizu pokazatelja samouvjerenosti i radoznalosti crnogorskog čovjeka koji se uputio i u Novi svijet u potrazi za boljim životom.

“Dugogodišnji rad gospođe Novotni omogućilo nam je bolje upoznavanje sa dijelom istorije koju Crna Gora dijeli sa SAD-om. Kako navodi priređivač: ‘Na osnovu mog iskustva, ali i iskustva drugih koji se decenijama bave ovim naučnim poljem širom svijeta, taj će popis sigurno premašiti dosadašnje, uglavnom okvirne procjene i pomoći u stvaranju kvalitetne baze podataka. Takođe, dugoročno gledano, to će omogućiti jače uvezivanje ovog dijela starog iseljeništva sa zemljom odakle su došli njihovi preci, Crnom Gorom, i uopšte snaženje naših odnosa kako sa gradovima, regijama i saveznim državama, tako i sa SAD-om u cjelini’”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

U prvoj deceniji XX vijeka u Sjedinjene Američke Države došlo je više od 10.000 Crnogoraca. Oni su se pridružili sunarodnicima koji su se tu naselili tokom 19. vijeka. Većina crnogorskih iseljenika je došla, prije svega, zbog ekonomskih razloga, a u ogromnom broju slučajeva to su bili muškarci koji su radili u rudnicima, na poljima i doprinosili izgradnji infrastrukture Sjedinjenih Američkih Država.

U knjizi – publikaciji su su rekonstruisani pojedini zaboravljeni istorijski događaji. Prikupljene su javne informacije iz Nacionalnog arhiva SAD-a u cilju digitalizovanja više od 18.000 kompletnih evidencija crnogorske dijaspore u periodu naseljavanja između 1860. i 1910. godine.

“Suizdavački projekat Uprave za dijasporu i Matice crnogorske predstavlja istorijski doprinos na polju istraživanja migracija crnogorske dijaspore i od posebne je važnosti za Crnu Goru i njene iseljenike. Zbog toga ova publikacija ima neprocjenjivi značaj za učvršćivanje veza Crne Gore sa SAD-om”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!