Hoće li Biden ponovo učiniti Ameriku moćnom?

Autor: Marwan Bishara

Put prema naprijed za novu Bidenovu administraciju ne može biti put ka nazad. Vraćanje na Obaminu eru i zatrpavanje njegove administracije „Obamijancima“ neće biti dovoljno da se vrati američka kredibilnost i vođstvo. Kao predsjednik SAD-a, Joe Biden mora gledati dalje, ciljati visočije i djelovati veće.

Važno je da Biden preokrene veliki dio politika Donalda Trumpa, ali to neće izbrisati njegovo naslijeđe niti poništiti štetu načinjenu američkoj duši. Sigurno neće kada ogorčeni i osvetoljubivi bivši predsjednik i njegovi saveznici i dalje vrebaju iz sjenki.

Trumpovi autoritarni pokušaji da obnovi bjelačku nadmoć srećom su bili neuspješni, uglavnom zato što je Amerika nastavila dalje. Ali on jeste uspio nanijeti veliku štetu tkanju američkog društva i demokratiji tako da će biti potrebne godine da se to počisti.

Zato će se Trump morati kretati oprezno, adresirajući socijalne i ekonomske probleme republikanske baze, bez da otuđi svoju demokratsku bazu.

Demokrati se odavno takmiče i pobjeđuju na izborima na osnovu obećanja da će počistiti republikanski nered.

Od pobjede Franklina D. Roosevelta (FDR) 1933. usred Velike depresije i uspona Johna F. Kennedyja 1961. nakon ekonomske recesije kasnih 1950-ih, do historijskog trijumfa Baracka Obame nakon rata u Iraku i finansijske krize 2008, demokratski predsjednici su se u više navrata suočavali sa izazovom vraćanju američkog prosperiteta i liderstva, i u tome su uspijevali.

Takvo selektivno čitanje prošlog stoljeća može biti uobraženo, ali nikada nisu demokrate i liberali, uključujući liberalne republikance, pokazali toliko entuzijazma za okretanjem stranice nakon republikanskog predsjedničkog mandata, kao što to pokazuju danas.

Bidenov izbor članova vlade pokazuje veliki dio kulturološkog i rodnog diverziteta, iako iz establišmenta. Ako politiku zaista oblikuju zvanična imenovanja, nova administracija je obećavajuća.

Naravno, mnoge demokrate bi željele vidjeti u novoj administraciji osobe poput Elizabeth Warren i Bernija Sandersa, ali ja nagađam da se Biden nada da će raditi sa tradicionalnim i liberalnim republikancima kako bi okončao trampistički način razmišljanja koji je podijelio ovu državu.

Ovo bi se moglo pokazati kontroverznim i čak otuđiti mnoge progresivne demokrate, ali bi potencijalno moglo proširiti jaz unutar Republikanske strane i poboljšati poziciju demokrata na tzv. midterm izborima.

Biden se već posvetio ukidanju niza Trumpovih izvršnih naredbi svog prvog dana na dužnosti, uključujući ukidanje „zabrane ulaska muslimanima“ i ponovno pridruživanje Pariškom klimatskom sporazumu.

On će također pokušati da brzo popravi sramotni i smrtonosni Trumpov odnos prema pandemiji, izdavajući nove direktive za borbu protiv korona virusa.

Ovo su važni koraci koji signaliziraju njegovu ozbiljnost da okrene novu stranicu u odnosu na Trumpovu eru, ali nisu dovoljni da se obračuna sa njegovim naslijeđem i da se pozabavi američkim socijalnim i rasnim nepravdama koje su ga podigle na nivo predsjednika.

Zato Biden treba premašiti ono što je Obama uradio nakon razornih godina Bushovog mandata. On mora osmisliti novi američki ugovor po uzoru na FDR-ov New Deal i Lyndon Johnsonovo Moćno društvo.

Mogao bi početi prihvatanjem i implementiranjem dalekosežnog programa nacionalnog preporoda koji slijedi FDR-ove principe: pomoć za mnoge nezaposlene kroz direktnu vladinu podršku; oporavak kroz veće infrastrukturne investicije i tržišne subvencije; i oporavak ekonomije kroz regulative i programe pomoći.

Nužno je pozabaviti se siromaštvom i nejednakošću da bi se riješila spornija pitanja rasnih i društvenih tenzija koje dijele i paraliziraju Ameriku.

“Duša Amerikanca”
Bespotrebno je reći da je podijeljena, nestabilna i Amerika u problemima, neadekvatna da predvodi svijet. Njena privlačnost, kako kliše kaže, ne dolazi samo od primjera njene moći, već od moći njenog primjera kao stabilne, demokratske i prosperitetne supersile.

Kada Biden vrati ono što on naziva „dušom Amerikanca“ – demokratsku uljudnost, ekonomsku vitalnost i političku slobodu – moći će nastaviti sa vraćanjem kredibiliteta Americi.

Vraćanje američkog liderstva zahtijevat će ponovnu gradnju saveza, jačanje globalnih institucija i čuvanje međunarodnih sporazuma, koje je Trump napustio.

Nažalost, mnogi američki saveznici, kao što su evropski i južnoazijski partneri, već su nastavili dalje. Počeli su oblikovati svoje nezavisne sigurnosne strukture, a neki su čak potpisali nove trgovinske sporazume s Kinom.

Iako su zadovoljni promjenama u Washingtonu i Amerikom koja se ponovo uključuje u odnos sa svijetom u odgovornom diplomatskom obliku, najbliži američki saveznici neće požuriti da prihvate američko vođstvo kao ranije i neće biti uvjereni samom lijepom pričom i praznim uvjeravanjima.

Biden će morati napornije raditi od svojih prethodnika da bi ponovo zadobio njihovo povjerenja. Također će trebati prihvatiti pravednije transatlantske i transpacifičke odnose zasnovane na zajedničkom poštovanju i zajedničkom interesu.

Ovi savezi su nužni za Ameriku da bi se nosila sa, da ne kažem usprotivila, Kini u usponu i ohrabrenoj Rusiji, svoja dva najveća izazova u nadolazećim decenijama.

Ljudska prava vratiti u fokus

Kada je u pitanju politika velikih sila, Biden će morati obnoviti ono što je razlikovalo Ameriku od njenih rivala, iako nekada selektivno i cinično, tj. njen naglasak na i promociju ljudskih prava i demokratskih vrijednosti.

A nigdje to nije hitnije nego na Bliskom istoku, gdje je Trumpova administracija napustila sve što je politički legalno, pristojno i humano.

Biden mora staviti ljudska prava u središte američke regionalne politike. Ovo počinje sa vršenjem pritiska na američke klijente, Saudijsku Arabiju i Izrael, da okončaju rat u Jemenu i okupaciju Palestine, tim redoslijedom.

Povratak iranskom nuklearnom sporazumu je pohvalan i nužan, ali mora ići zajedno sa osiguravanjem iranskog poštivanja ljudskih prava i pravni normi. Kao samoimenovana supersila anđeo čuvar, Amerika dijeli odgovornost za građanske ratove u Siriji i Libiji, koje je Obama omogućio, a Trump ostavio da bujaju.

Biden kaže da je Amerika oblikovana stalnom bitkom između njenih boljih anđela i najmračnijih impulsa. Ovo je također tačno i za vanjsku politiku.

Krajnje je vrijeme da njeni bolji anđeli prevagnu u Americi i šire.

Izvor: Balkans.aljazeera.net

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!