Crnogorski iseljenici iz Južne Amerike u posjeti postojbini, sastali se i sa Milom Đukanovićem

Delegaciju iseljenika činili su Federiko Tomašević (vlasnik banaka u Argentini, Paragvaju i Urugvaju), Ariel Radović (finansijski sektor, zastupa tri kompanije mesne industrije i pivaru), Matias i Marcos Pejušković (organizatori muzičkih i sportskih događaja koji su zainteresovani i za plasman vina u Crnu Goru), Marta Martinović (nafta, aluminijum i gvožđe), Giljermo Radović (arhitekta, zainteresovan za enterijere u hotelima), Frederico Larruy (advokat na tržištu nekretnina)

Delegacija crnogorskih iseljenika, uspješnih privrednika i biznismena iz Južne Amerike posjetila je Crnu Goru i tim povodom održala više odvojenih sastanaka sa predstavnicima crnogorskih institucija, a susreli su se i sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Delegaciju iseljenika činili su Federiko Tomašević (vlasnik banaka u Argentini, Paragvaju i Urugvaju), Ariel Radović (finansijski sektor, zastupa tri kompanije mesne industrije i pivaru), Matias i Marcos Pejušković (organizatori muzičkih i sportskih događaja koji su zainteresovani i za plasman vina u Crnu Goru), Marta Martinović (nafta, aluminijum i gvožđe), Giljermo Radović (arhitekta, zainteresovan za enterijere u hotelima), Frederico Larruy (advokat na tržištu nekretnina), saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Sastancima je takođe prisustvovao bivši ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović.

Foto: Predsjednik.me

Predstavnici crnogorske zajednice posjetili su 14. oktobra Upravu za dijasporu, gdje su se sastali sa direktorom Uprave, mr Predragom Mitrovićem. Na sastanku je bilo riječi o potencijalnim projektima i njihovoj realizaciji, u cilju promocije i očuvanja crnogorskih narodnih tekovina, jezika, kulture i njenog nasljeđa na području Južne Amerike. Iseljenici su izrazili interesovanje za primjenu kursa crnogorskog jezika online i upisa crnogorskih potomaka i iseljenika u bazu podataka.

Drugog dana posjete grupa južnoameričkih biznismena porijeklom iz Crne Gore održala je sastanak sa predsjednikom Privredne komore Vlastimirom Golubovićem i predstavnicima domaćih preduzeća, gdje se razgovaralo o mogućim ulaganjima i jačanju ekonomske saradnje. Šef delegacije naših iseljenika Federiko Tomašević, koji je podstakao brojne crnogorske potomke iz Južne Amerike da investiraju u svoju zemlju porijekla, istakao je važnost dobijanja informacija o investicionim potencijalima i uslovima investiranja, u cilju pokretanja biznisa na crnogorskoj teritoriji. Tomašević je pomenuo da je nedavno formiran crnogorski preduzetnički i kulturni centar u Buenos Airesu, u cilju jačanja ekonomskih i privrednih veza dvije države. Predstavnici biznis grupe su potencirali sporazum bratimljenja Podgorice i Tandila u narednom periodu.

Foto: Predsjednik.me

Istog dana, naši iseljenici iz Južne Amerike sastali su se sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i razgovarali o evidentnom napretku države Crne Gore u finansijskom i preduzetničkom smislu, kao i izuzetno dobrim uslovima za investiranje. Predsjednik je istakao da naši iseljenici predstavljaju vrijedan ljudski kadrovski resurs van granica nezavisne države Crne Gore i da država nastoji da održava dobre odnose sa svojim iseljeništvom u Južnoj Americi. Crnogorski potomci su izrazili spremnost da ulažu u turizam, kulturu, sport, industriju i druge oblasti, koje predstavljaju investicione potencijale Crne Gore.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost je zaključio ugovor o saradnji sa Federikom Tomaševićem, kojim je određeno obezbjeđivanje stipendija polaznicima kursa crnogorskog jezika iz Latinske Amerike, sa ciljem upoznavanja i povezivanja crnogorskih iseljenika iz Latinske Amerike sa Crnom Gorom i njenim kulturnim nasljeđem.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!