Objavljeno dvojezično izdanje knjige Veselina Konjevića o Pavi i Ahmetu

Knjiga je mnogo više od narativa o elegičnoj ljubavi žene i muškarca, različitih vjerskih i civilizacijskih nazora, koji svoju vezu ostvaruju u vrlo kompleksnim istorijskim okolnostima i ratnim suprotstavljenostima. Kao nebrojeno puta ranije, i ovdje se pokazuje da je ljubav, kao univerzalna ljudska vrijednost, most koji spaja različitosti

U izdanju Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljeno je treće, dopunjeno, dvojezično izdanje knjige Veselina Konjevića “Vraneška legenda – predanje o Pavi i Ahmetu – između istorije i legende”.

“Osoben moralni kod ljudi ovih prostora i podrazumijevajući preplet vjerskih, etničkih i kulturnih posebnosti, kao nužnost bitisanja, učinili su da se u Crnoj Gori uspostavi način življenja koji danas prepoznajemo kao multikultiralnost i koegzistenciju različitosti.

U takvom društvenom kontekstu na poseban način se prepoznaje priča o Pavi i Ahmetu, koja, zapravo, predstavlja praparadigmu crnogorske multikulturalnosti i eklatantan primjer uzvišenosti ljudskih vrlina. Knjiga je mnogo više od narativa o elegičnoj ljubavi žene i muškarca, različitih vjerskih i civilizacijskih nazora, koji svoju vezu ostvaruju u vrlo kompleksnim istorijskim okolnostima i ratnim suprotstavljenostima. Kao nebrojeno puta ranije, i ovdje se pokazuje da je ljubav, kao univerzalna ljudska vrijednost, most koji spaja različitosti.

Knjigu prožima snažna etička poruka, kristalisana kroz vjekove i vrtloge vremena sve do današnjih dana, koja inspiriše i snaži ustrajnost na putu uzajamnog poštovanja i podizanja nivoa društvene kohezije crnogorskog društva.

Veselinu Konjeviću pripadaju posebne zasluge za čuvanje, njegovanje i afirmaciju etičkih načela i poruka univerzalne vrijednosti sadržanih u knjizi”, piše Centar za ičuvanje kulture manjina Crne Gore (cekum.me).

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!