Upravni odbor Fakulteta za crnogorski jezik: Čirgić dobija prijetnje, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta pozvalo na linč kritičara režima

Kvalifikacijom da ‘Čirgić ima neke probleme lične prirode’ te njegovim poređenjem s ‘običnim huliganom i uličarem’, Koprivica je još jednom unizio i Ministarstvo i Vladu koje su ga angažovale za ‘spoljnjeg eksperta’, prikazujući se u pravom svijetlu – kao prizemni provokator i progonitelj. Od trenutka kad je o trošku poreskih obveznika kao penzioner zasjeo na čelno mjesto resora kulture, Koprivica je jasno stavio do znanja da će njegov posao biti isključivo crtanje meta i besprizorno spletkarenje s ciljem diskreditacije uglednih crnogorskih stvaralaca i kulturnih poslenika koji nijesu pognuli glavu i pristali slijediti kleronacionalističku agendu Krivokapićevih poslodavaca, kažu u UO FCJK

Današnje saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta klasični je primjer poziva na linč intelektualaca i kritičara politike trenutnog režima, ocijenio je Upravni odbor Fakulteta za crnogorski jezik i književnost (FCJK).

Saopštili su i da je Čirgić nakon današnjeg skupa na Cetinju dobio uznemirujuće prijetnje putem SMS poruka i poziva na privatni broj.

Upravni odbor FCJK je održao elektronsku sjednicu na kojoj su, kako je saopšteno, dali punu podršku dekanu Adnanu Čirgiću, rukovodstvu fakulteta, kao i svim nastavnicima i saradnicima u njihovim opravdanim zahtjevima da država omogući regularni rad FCJK.

“Kako, uprkos javnim apelima, Vlada Crne Gore nije preduzela ništa u vezi s problemom obustave finansiranja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, odnosno činjenice da od decembra FCJK nije uplaćen ni jedan jedini cent pripadajućih budžetskih sredstava, izuzev za plate zaposlenih po ugovoru o radu, nastavno i nenastavno osoblje FCJK organizovalo je, poštujući epidemiološke mjere, protest ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture, koju sad koristi novo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. U znak solidarnosti sa zaposlenima na FCJK protestu se pridružio veliki broj studenata i građana Cetinja. Na mirni, civilizovani i dostojanstveni skup, s kojeg je nadležnima upućena poruka da su dužni poštovati zakone i Ustav Države Crne Gore i prekinuti blokadu finansiranja javne visokoškolske ustanove, nakon njegovog okončanja sjenku je bacio tzv. spoljni ekspert za kulturu, a zapravo unajmljeni provokator, Dragan Koprivica. Pojavivši se, u trenutku dok su se okupljeni razilazili, na ulazu zgrade, ciničnom gestikulacijom i slanjem poljubaca Koprivica je isprovocirao reakciju okupljenih, ali pravovremenom reakcijom organizatora okupljanja izbjegnut je veći incident”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora FCJK.

Koprivica je, kako navode, u svom saopštenju potvrdio da je “motiv za njegovo provokativno ponašanje lična fiksacija” prema Čirgiću, kojeg, kako su ocijenili, na najprizemniji način pokušava diskreditovati.

“Koprivica i u ovom saopštenju iznosi tvrdnju da Čirgić ‘nema zakonski osnov’ za status istaknutog stvaraoca, uprkos tome što ‘vanjski ekspert’ niti ima kompetencije niti ingerencije da o tome prosuđuje, uporno obmanjujući javnost po tom pitanju. Kvalifikacijom da ‘Čirgić ima neke probleme lične prirode’ te njegovim poređenjem s ‘običnim huliganom i uličarem’, Koprivica je još jednom unizio i Ministarstvo i Vladu koje su ga angažovale za ‘spoljnjeg eksperta’, prikazujući se u pravom svijetlu – kao prizemni provokator i progonitelj. Od trenutka kad je o trošku poreskih obveznika kao penzioner zasjeo na čelno mjesto resora kulture, Koprivica je jasno stavio do znanja da će njegov posao biti isključivo crtanje meta i besprizorno spletkarenje s ciljem diskreditacije uglednih crnogorskih stvaralaca i kulturnih poslenika koji nijesu pognuli glavu i pristali slijediti kleronacionalističku agendu Krivokapićevih poslodavaca”, dodaju iz UO FCJK.

Iz UO FCJK su, prenose Vijesti, ocijenili da su prijetnje koje je, kako su saopštili, Čirgić danas dobio, direktna posljedica “kampanje koju je protiv njega vodi Vladin činovnik za kulturu Dragan Koprivica”.

Istakli su da je Ministarstvo potvrdilo da je na djelu otvorena hajka protiv FCJK i Čirgića kao dekana.

“Dok Koprivica obmanjuje javnost da se kasni s izmirivanjem obaveza prema FCJK zbog navodnog donošenja novog budžeta, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta u svom skandaloznom saopštenju tvrdi da je ‘uredno izmirilo zarade zaposlenih’, iako to nije ni bio predmet spora, već činjenica da od 24. decembra Ministarstvo nije uplatilo ni jedan jedini cent pripadajućih sredstava za funkcionisanje FCJK, izuzev plata zaposlenih, na šta je bilo obavezno po Zakonu o visokom obrazovanju i Zakonu o budžetu, što je i precizirano u javnim saopštenjima FCJK. Manipulisanjem podacima, nazivanjem dekana Čirgića ‘izgrednikom’ i prijetnjama krivičnom prijavom, Ministarstvo je potvrdilo da je na djelu otvorena hajka protiv FCJK i njenog dekana. Saopštenje koje su objavili klasični je primjer poziva na linč intelektualaca i kritičara politike trenutnog režima. Umjesto da šikaniraju, provociraju i prijete, pozivamo još jednom nadležne u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da izvrše svoje zakonske obaveze i izmire dugovanja prema FCJK. Ukoliko se ogluše o naša upozorenja, bićemo prinuđeni da o nezakonitom i diskriminatornom djelovanju Vlade obavijestimo međunarodnu javnost, a zadovoljenje potražimo pred sudskim organima”, zaključuje se u saopštenju Upravnog odbora FCJK.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!