Sajber rat: Pripremajući se za odmazdu Rusiji, SAD se suočava sa kineskim hakerima

Za Bajdena koji je obećao da ruski napad neće “ostati bez odgovora”, reakcije administracije u narednim sedmicama bit će test njegove sposobnosti da uspostavi američku moć u često neviđenoj, ali sve većoj borbi s velikim ulozima među glavnim silama u sajber prostoru

Dok se planira početak odmazde protiv Rusije zbog masovnog hakiranja američkih vladinih agencija i korporacija koji su otkriveni krajem prošle godine, Bajdenova administracija se suočava sa novim sajber napadom, zbog kojeg se postavlja pitanje hoće li morati uzvratiti udarac drugom velikom protivniku Kini, piše Njujork Tajms, prenosi Avaz.

Reakcija na ove sajber napade će početi definirati kako predsjednik Bajden zajedno sa svojom administracijom oblikuje odgovor na eskalirajući sajber konflikt i može li pronaći načine da nametne strože kazne protivnicima, koji redovno iskorištavaju ranjivosti u vladinoj i korporativnoj mreži kako bi špijunirali, krali informacije i potencijalno oštetili kritične komponente nacionalne infrastrukture.

Kako su rekli zvaničnici, prvi veliki potez očekuje se u naredne tri sedmice, a on će uključivati niz tajnih akcija širom ruskih mreža koje bi trebale biti očite predsjedniku Vladimiru V. Putinu, njegovim obavještajnim službama i vojsci, ali ne i širem svijet, prenosi Njujork Tajms.

Uz to, zvaničnici su izjavili da će se akcije kombinirati sa nekom vrstom ekonomskih sankcija (premda je onih efikasnih ostalo vrlo malo) i izvršnim nalogom Bajdena koji će ubrzati očvršćivanje mreža savezne vlade nakon ruskog hakiranja, koje je ostalo skriveno mjesecima, sve dok to nije primijetila jedna privatna firma za sajber sigurnost.

Ovaj problem je u zadnjih nekoliko dana postao dodatno hitan unutar Bijele Kuće, Pentagona i obavještajnih agencija, nako što je javnost saznala da je Majkrosoft doživio hakiranje mejlova koje koriste mala preduzeća, lokalne samouprave i ključni vojni dobavljači. Stručnjaci za sigurnost su procijenili da je ovim napadom bilo pogođeno čak 300 hiljada organizacija, ali postoje i neki dokazi da bi taj broj mogao biti i mnogo veći.

Majkrosoft je prepoznao hakere kao kinesku grupu sponzoriranu od strane države, te su brzo reagovali kako bi svojim korisnicima omogućili dodatnu sigurnost, te otklonili bilo kakvu ranjivost.

Američka vlada se još nije javno oglasila o napadu i o tome ko je odgovoran za njega, ali u Bijelog kući i Majkrosoftu postoji strah da bi špijunaža i krađa podataka mogli biti samo uvod u mnogo razornije aktivnosti, kao što su promjena podataka ili njihovo potpuno brisanje.

Za Bajdena koji je obećao da ruski napad neće “ostati bez odgovora”, reakcije administracije u narednim sedmicama bit će test njegove sposobnosti da uspostavi američku moć u često neviđenoj, ali sve većoj borbi s velikim ulozima među glavnim silama u sajber prostoru.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!