Inja Stanić – od imigrantkinje do predsjednice uspješne muzičke škole u Vašingtonu (VIDEO)

Inja Stanić došla je u SAD kao studentkinja, i ostala u zemlji zbog rata u bivšoj Jugoslaviji. Danas, ona je predsednica Međunarodne muzičke škole u predgrađu Vašingtona, sa 1.500 učenika i profesorima iz svih djelova svijeta. Vašingtonski roditelji su njenu školu nekoliko puta proglasili najboljom muzičkom školom za cijelu porodicu, a raspon godina njenih učenika je od predškolskog uzrasta do penzionera.

Život Inje Stanić je priča o “američkom snu”, ali u svijetu umjetnosti.

“Došla sam u Ameriku 1989. godine nakon završene mzičke škole Kosta Manjlović u Zemunu, počela da studiram klavir na univerzitetu Merilend gdje sam imala stipendiju kao korepetiror pjevača. Posle sam primljena na magistraturu na Amerikan univerzitetu u Vašingtonu a posle svih tih studija počela sam da predajem”, priča za Glas Amerike.

Inja je predavala, između ostalog na Američkom univerzitetu, snimila dva albuma i objavljivala radove o uticaju folklora na srpske i balkanske kompozitore. Uslijedili su časovi biznisa i marketinga, i – uz pomoć male ušteđevine i kreditnih kartica – nova faza.

“Uvijek sam željela da otvorim muzičku školu, jer sam htjela da ujedinim sve ideje i pedagogije koje sam ja imala iz izvanrednih škola u Beogradu i Zemunu a takođe i pedagogiju američkih i ruskih profesora koje sam ovdje imala. Željela sam da stvorim školu koja nije samo za najbolje učenike, već za svu djecu koja žele da uče muziku, jer muzika oplemenjuje i bez obzira da li su profesionalni muzičari divno je da imaju muziku kao dio života”, kaže Stanić.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!