Anti-socijalizam – Trampova nova izborna parola: Senator Berni Sanders glavna meta

Prošlo je više od 60 godina od propagandnih crtaća iz ere hladnog rata, ali socijalizam je još uvek bauk u američkoj politici

Do sledećih predsedničkih izbora ostalo je još 20 meseci, ali predsednik Donald Tramp je već pronašao parolu za tu bitku. Tramp je uveren da će njegov anti-socijalistički stav saterati nastojanja njegovih rivalskih demokrata u ćošak i otvoriti put za još jednu pobedu 2020.

Novinarka Glasa Amerike koja prati Belu kuću Petsi Vidakusvara istražuje da li je anti-socijalizam efikasan u strategiji za reizbor u današnjoj Americi, u kojoj su mnogi razočarani – kako tvrde, neuspesima kapitalizma.

Prošlo je više od 60 godina od propagandnih crtaća iz ere hladnog rata, ali socijalizam je još uvek bauk u američkoj politici.

“U socijalizmu je važna samo jedna stvar – dati vlast vladajućoj klasi”, upozorava predsednik Tramp.

Pošto je do izbora ostalo dvadeset meseci, anti-socijalizam je Trampova parola za ovu bitku.

Na godišnjoj konferenciji konzervativaca ranije ovog meseca Tramp je optužio demokrate da žele da “zamene prava pojedinaca totalnom vladinom dominacijom.”

Njegova glavna meta? Senator Berni Sanders samo-proglašeni “demokratski socijalista” i jedan od favorita medju velikim brojem demokratskih predsedničkih kandidata.

“Potrebni su nam ekonomija i vlada koji funkcionišu za sve nas, a ne samo za 1 odsto stanovništva”,ponavlja Sanders.

Berni Sanders zagovara mere poput univerzalne zdravstvene nege, besplatnog višeg obrazovanja i udvostručenja minimalne nadnice. On takodje podržava “Zeleni nju dil”, neobavezujuću rezoluciju koju su predložile demokrate kako bi se oživela ekonomija i eliminisalo ispuštanje ugljen-dioksida u atmosferu.

Taj termin podseća na “Nju dil” predsednika Franklina Ruzvelta – veliki vladin paket stimulativnih mera da se ponovo uspostavi prosperitet tokom Velike depresije 30-tih godina prošlog veka.

Medjutim, da li je Sanders najbolji kandidat da ujedini birače koji nisu za Trampa?

“Ako demokrate nominuju nekog kandidata iz krajnje levice koji govori o socijalizmu to je najbolji ishod za republikanske kandidate i reizbor predsednika Trampa”, kažeVit Ajeriz istraživačke grupe “North Star Opinion”.

Ankete pokazuju da su se gledišta Amerikanaca o socijalizmu promenila, posebno kod milenijalaca koji su sazreli tokom recesije 2008. i koji su razočarani ekonomijom koja pruža sve manje prilika.

“Oni su jako oprezni kada se radi o trošenju van njihovih mogućnosti. Zaziru od kreditnih kartica”,objašnjavaStefani O Konel, blogerka koja piše o finansijskom menadžmentu.

Ali to je rizik koji je predsednik očigledno spreman da preduzme. Analitičari istuču da će predstavljanje demokrata kao socijalista osnažiti Trampovu bazu i ojačati popularnost republikanaca kod hispanskih birača.

“Posebno u državama poput Floride, gde živi veliki broj imigranata iz Venecuele i Kube. Oni razumeju tačno šta je socijalizam i to ne vole”, ističe Danijel Rundeiz Centra za strateške i međunarodne studije.

Upravo to je ono što je Tramp naglasio u svom prošlomesečnom govoru u Majamiju.

“Socijalizam obećava bolju budućnost, ali se uvek vraća na najmračnija poglavlja prošlosti.”

Što je upozorenje koje će predsednik verovanto ponoviti tokom kampanje za izbore 2020.

Izvor: Glas Amerike

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!