Uprkos presudi: Mirsad Velić ne može da ćerku povede u SAD jer majka ne da pasoš

Velić i njegova bivša nevjenčana supruga već desetak godina vode spor oko djeteta. Ulcinjanin, koji od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka živi u Njujorku, kaže da je bivša partnerka i ranije onemogućavala da održava lične odnose sa kćerkom, zbog čega je protiv nje više puta podnosio prijave

Iako su crnogorski sudovi presudili da maloljetna A.V. iz Podgorice zimski i ljetnji raspust može da provede kod oca u SAD, njena majka to uporno odbija, a institucije ne sankcionišu takvo postupanje, tvrdi otac djevojčice Mirsad Velić.

Zbog toga što njegova bivša žena odbija da postupi prema presudi, Velić je protiv nje podnio više prijava i tužiocima u Podgorici i Ulcinju. Nezadovoljan njihovim radom, podnio je pritužbu i protiv njih, a žalio se i vrhovnom tužiocu Ivici Stankoviću.

Kako pišu Vijesti, Velić i njegova bivša nevjenčana supruga već desetak godina vode spor oko djeteta. Ulcinjanin, koji od kraja osamdesetih godina prošlog vijeka živi u Njujorku, kaže da je bivša partnerka i ranije onemogućavala da održava lične odnose sa kćerkom, zbog čega je protiv nje više puta podnosio prijave.

Dodaje i da je kap u čaši njeno ponašanje tokom posljednjih nešto više od godinu dana, nakon što je odlukom Osnovnog suda u Podgorici iz novembra 2017. odlučeno da njegova kćerka, bez posebne saglasnosti majke, sa njim provodi čitav zimski i polovinu ljetnjeg raspusta i putuje u SAD.

Ista presuda potvrđena je i presudom Vrhovnog suda u junu prošle godine.

“To pravo ne mogu da ostvarim, jer njena majka odbija da mi, prilikom preuzimanja djeteta, preda i njen pasoš”, kazao je Velić “Vijestima”, dostavljajući redakciji obimnu dokumentaciju.

Napominje da je djevojčica rođena u Njujorku, gdje su Velić i bivša supruga živjeli dvije i po godine, prije njene odluke da se vrati u Crnu Goru.

Djevojčica je po rođenju dobila američki pasoš, ali je njena majka djetetu kasnije izvadila i crnogorski.

“Ne protivim se tome, ali smatram da sam, kao otac djevojčice, morao biti konsultovan u vezi sa tim, kao i u vezi sa svim drugim bitnim pitanjima koja se tiču moje kćerke, a što nije slučaj”, rekao je on.

Velić je stalno nastanjen u Americi. Kaže da je sa kćerkom u stalnom kontaktu telefonom, ali da se sa njom viđa isključivo kada je u Crnoj Gori.

“Praktično sam po šest mjeseci godišnje ovdje, ali i od tog vremena, većinu provodim po sudovima, sporeći se sa bivšom ženom oko djeteta”, rekao je on.

Dodaje i da to što tokom godine toliko vremena provodi u Crnoj Gori, umjesto u SAD, ozbiljno utiče na njegove finansije i posao.

“Nekad sam u SAD držao restoran, ali pošto kćerku ne mogu da vidim drugačije i prinuđen sam da često dolazim u Crnu Goru, morao sam da odustanem od tog posla i počnem da radim poslove koji ne zahtijevaju moje svakodnevno prisustvo”, objašnjava on, dodajući i da redovno uplaćuje alimentaciju.

U slučaj je uključen i Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, čiji su službenici, kako se navodi u dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, konstatovali da je djevojčica “izuzetno vezana za oca, koji posjeduje motivaciju, kao i sve osobine relevantne za roditeljsku funkciju”.

Dodaje se i da je djevojčica izrazila želju da kod njega boravi duže. Obrazlažući stav da za njen odlazak u Ameriku nije neophodna posebna saglasnost majke, sud navodi da to “ne predstavlja promjenu njenog prebivališta”, te da to “nije pitanje od bitnog značaja za život djeteta da bi bila neophodna saglasnost oba roditelja”, prenose “Vijesti”.

Sud navodi i da odlazak djevojčice u SAD kod oca bez posebne saglasnosti majke, ne predstavlja ograničenje njenih roditeljskih prava.

Damira Kalač

 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!