Boro Vučević o putu koji je Nikola prešao do mjesta među najboljima: Naredni cilj – šampionski prsten!

Kao roditelj uvijek sam ga bodrio i ohrabrivao, a kao trener – vidio sam da ima talenat i potencijal, uvijek sam bio svjestan da može mnogo, a da mu je potrebno mnogo rada, treninga, znoja…Bio sam uz njega, hrabrio sam ga da istraje, a zatim je i on uložio svu svoju energiju u košarku, priča Boro Vučević

Ako je neko u četvtrtak uveče bio i mogao da bude srećniji od Nikole Vučevića onda su to Borislav i Ljiljana, roditelji našeg asa i ol-star igrača.

Njih dvoje su bili na tribinama “Emvej centra” u trenutku kada je stigla vijest koju su svi čekali i kojoj su se nadali.

Nikolu je obuzelo “milijardu emocija”, a kako su se osjećali njegovi otac i majka.

“Ponosno i srećno”, kazao je Boro Vučević za “Vijesti” sa Floride.

“Znam kroz šta je sve prošao, koliko je radio i koliko je teško doći do ovog nivoa, tako da je, zaista, bilo veoma emotivno, kaže otac jednog od samo pet igrača iz bivše Jugoslavije koji je pozvan na ol-star spektakl NBA lige.

Nikola je mnogo puta, uoči rezultata glasanja trenera, ponovio da bi mu poziv za ol-star meč značio mnogo.

“Mislim da je dobro što smo bili uz Nikolu ovih dana. Njemu je bilo neopisivo stalo da dobije poziv, sanjao je i radio na tome. Kako se približavao dan odluke – nije to bila nervoza, već nestrpljenje, iščekivanje… Zajedno smo sve to preživljavali, a zatim i proslavili, priča stariji Vučević.

Trenuci iščekivanja da li će poziv za ol-star doći, Bora Vučevića su vratili osam i po godina unazad, kada je Nikola, kao student Univerziteta Južna Kalifornija, čekao NBA draft.

“Podsjetili smo se tih dana, zaista je bio sličan osjećaj neizvjesnosti, a zatim olakšanja, ponosa, sreće…”

Boro Vučević je šampion Evrope sa Bosnom, reprezentativac SFRJ, ali i prvi Nikolin trener. Biti roditelj i učitelj, nije lako, jer je potrebno biti objektivan, ne preći granicu sentimentalne subjektivnosti, istovremeno i strog i nježan…

“Kao roditelj uvijek sam ga bodrio i ohrabrivao, a kao trener – vidio sam da ima talenat i potencijal, uvijek sam bio svjestan da može mnogo, a da mu je potrebno mnogo rada, treninga, znoja…Bio sam uz njega, hrabrio sam ga da istraje, a zatim je i on uložio svu svoju energiju u košarku. Kada talentovan dječak to uradi, onda je teško zaustaviti taj put”, priča Boro Vučević.

U godinama Nikolinog košarkaškog odrastanja, ne može da odredi momenat u kome je shvatio da je njegov sin budući as.

“To je bio proces. Trebalo je da ostanemo da živimo u Belgiji, ja sam počeo da se bavim trenerskim poslom sa bratom Savom, a onda smo odlučili da se vratimo u Crnu Goru, zbog Nikole i njegovog košarkaškog razvoja. U Belgiji je sistem školovanja takav da djeca provode skoro cijeli dan u školi, ne ostaje mnogo vremena za ozbiljniji rad u košarci. Vratili smo se u Bar, gdje smo imali dobre uslove za treninge u tom uzrastu. Ipak, odlazak u Ameriku, u srednju školu, bio je presudan trenutak, kaže Boro i prisjeća se:

“Bio sam sa njim 20-ak dana i shvatio šta ga sve čeka. Hiljade i hiljade dječaka njegovog uzrasta ima iste snove i ambicije, ali i želju da ih ostvari. Mali broj uspije u tome. Znao sam da će uspjeti, ako prođe taj filter, a vjerovao sam bezrezervno u njega”.

Nikola je dokaz da je sve moguće i da ne postoji cilj koji je nedostižan. Ali, samo najbolji, najjači i najuporniji ga dosegnu.

“Odgovoran je i savjestan, vrijedan i ima visoke ciljeve. Zacrtao je ol-star i uspio je. Prije tri godine je smatrao da zaslužuje poziv, nije ga dobio, ali nije odustao, naprotiv – još više je želio da do toga dođe. Šta je sljedeće – otkriva Nikolin otac.

– Sebi je zacrtao šampionski prsten!

A šta mu je otac na to rekao:

– Samo nastavi istim putem.

Sada će prvi put moći da bira

Nikola Vučević je osam godina dio košarkaške elite, a sedam sezona je u Orlandu. Na kraju tekuće mu ističe ugovor, postaje slobodan agent…

“Ambiciozan je, želio je po svaku cijenu na ol-star, a uspio je iz ekipe koja, realno, nije toliko dobra. Naravno, saigrači su mu mnogo pomogli, ipak je košarka timska igra, mada bi, jasno je, svakako bilo lakše doći do ovog nivoa iz boljeg tima. Što se tiče budućnosti, u prvih osam godina NBA lige, igrači ne biraju klubove, već klubovi biraju njih. Uglavnom, samo trejdom može nešto da se promijeni. Nikola će sada prvi put moći sam da bira i odlučuje”,  kaže Boro Vučević.

Još Filipa da izvedem do drafta i da završim košarkašku priču

Nikola – Borov sin.

Filip – Nikolin sin, Borov unuk, sestrić Saše Pavlovića (Nikola supruga Nikoleta je sestra nekadašnjeg igrača Mornara, Budućnosti, Klivlenda, Bostona…).

Najmlađi član porodice Vučević, rođen početkom decembra prošle godine, ima mnogo košarkaških gena…

“Rekao sam Nikoli u šali: ’Još samo da Filipa izvedem do drafta, pa da završavam košarkašku priču’”, kaže ponosni otac i djed.

Porodica Vučević, uključujući i najmlađeg, biće na okupu u Šarlotu, tokom ol-star vikenda.

“Doći će i kćerka iz Beograda, bićemo svi uz Nikolu”, kaže Boro.

Aleksandar Radović (Vijesti)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!