Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj uručila priznanje ambasadoru Gordanu Stojoviću

Kao ambasador doprinio je kod organizovanja našeg iseljeništva u Argentini, kod osnivanja udruženja, pokretanja škole crnogorskog jezika i još mnogo toga. Uspostavio je izvanredne odnose s vodećim ljudima skoro svih zemalja Latinske Amerike. Njegov istraživački rad učinio je da danas znamo da u Južnoj Americi živi preko 60.000 potomaka crnogorskih iseljenika, saoprtila je eMDe Alijansa

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj, eMDe Alijansa, uručila je priznanje ambasadoru Crne Gore Gordanu Stojoviću za doprinos očuvanju identiteta crnogorske dijaspore, njenom organizovanju i povezivanju s maticom.

Priznanje je, ispred eMDe Alijanse, uručila Emira M. Ličina, koordinator Zajednice.

“Iz Argentine, poslije isteka uspješno okončanog mandata ambasadora, vratio se najplodniji istraživač i proučavalac crnogorske dijaspore u Americi, osobito Južnoj. Bivši sekretar Matice crnogorske, čelni čovjek nekadašnje Direkcije za dijasporu, odakle je njegovom zaslugom iz Centra za iseljenike nastala Uprava za dijasporu, čiji je bio prvi direktor. Kao ambasador doprinio je kod organizovanja našeg iseljeništva u Argentini, kod osnivanja udruženja, pokretanja škole crnogorskog jezika i još mnogo toga. Uspostavio je izvanredne odnose s vodećim ljudima skoro svih zemalja Latinske Amerike. Njegov istraživački rad učinio je da danas znamo da u Južnoj Americi živi preko 60.000 potomaka crnogorskih iseljenika. Pomogao je rad CPC u Argentini i obnovu i izgradnju crkava za tamošnje brojne vjernike. Izuzetan čovjek, patriota koji je svojim entuzijazmom povezao Crnu Goru sa njenom dijasporom u Južnoj Americi.

Foto: Facebook

Odličan poznavalac kulture latinoameričkih zemalja, njihovog privrednog karaktera, potencijala i mogućnosti povezivanja s Crnom Gorom. Uz sve to, jedan je od malobrojnih dobrih poznavalaca cjelokupne crnogorske dijaspore”. saopštila je eMDe Alijansa.

Za svoj neprevaziđeni rad sa iseljeništvom, kako su kazali, zaslužio je da mu se dijaspora na neki način zahvali.

“Mi, crnogorska dijaspora Njemačke, smo mu zbog svega navedenog kao simboličan znak poštovanja dodijelili priznanje za sve učinjeno za dijasporu Crne Gore. Zahvalni smo mu na svemu što je uradio za nas u dijaspori, posebno za našu omladinu. Mi možda jesmo daleko od svojih ognjista, možda se i mijenjamo u skladu sa okruženjem, ali zasigurno nijesmo izgubili onu našu dušu, dobru, poštenu i iskrenu, te nam je bilo lako prepoznati iskrenu namjeru i emociju sa kojom gospodin Stojović radi sve ovo za nas. Želja nam je da i ubuduće nastavi sa ovakvim aktivnostima, jer lako je dijaspori obećati, pa zaboraviti, ali nije lako kao gospodin Stojović istrajati u podršci dijaspori i ostati uz nju, te u svakom momentu biti raspoložen i spreman za svaki novi poduhvat”, saopštila je eMDe Alijansa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!