Oglasila se Ambasada SAD: Imamo saznanja da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini

„Ne možemo da komentarišemo navodne povjerljive informacije, ali prema našim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini“, rečeno je za RSE u američkoj ambasadi u Beogradu

Ambasada SAD u Beogradu ima saznanja da Srbija ne prodaje oružje Ukrajini, rečeno je danas Radiju Slobodna Evropa (RSE) povodom navoda u tajnim dokumentima Pentagona.

„Ne možemo da komentarišemo navodne povjerljive informacije, ali prema našim saznanjima, Srbija ne prodaje oružje Ukrajini“, rečeno je za RSE u američkoj ambasadi u Beogradu.

Prenoseći podatke iz procurelih tajnih dokumenata Pentagona, agencija Rojters je ranije danas objavila da se Srbija složila da pošalje oružje Kijevu ili da ga je već poslala. To su odmah negirali srpski ministri odbrane i spoljnih poslova, Miloš Vučević i Ivica Dačić.

Vučević je izjavio da Srbija „nije slala oružje ni ukrajinskoj ni ruskoj strani, ni zemljama u okruženju tog konflikta“, i da to neće ni činiti.

„Nekome je očigledno cilj da destabilizuje našu zemlju i da je uvuče u konflikt u kojem nećemo da učestvujemo. Uvijek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja“, rekao je Vučević.

Dačić je rekao da Srbija poštuje politiku vojne neutralnosti i da prodaje oružje trećim stranama, koje su daleko od sukoba i nemaju nikakve veze sa njim.

„Srbija, poštujući unutrašnje i međunarodne pravne akte, ne izvozi naoružanje i vojnu opremu ni u jednu državu ako bi time omogućila izbijanje ili nastavak oružanih sukoba, ugrozila očuvanje regionalnog mira i bezbjednosti ili ugrozila svoje odbrambene interese“, naveo je Dačić.

Dokument u koji je Rojters imao uvid, piše portal Nova.rs, predstavlja rezime odgovora evropskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku i „ubojitu pomoć“, odnosno oružje, i bio je među desetinama povjerljivih dokumenata objavljenih na internetu poslednjih nedjelja, što bi, kako se ocjenjuje, moglo da bude najozbiljnije odavanje američkih tajni poslednjih godina.

Pitanje slanja srpskog oružja ukrajinskim snagama aktuelno je otkako je ruski portal „mash.ru“ 27. februara objavio, ne navodeći izvore, da je u vojnim arsenalima Ukrajine završilo najmanje 3.500 raketa prozvedenih u srpskoj fabrici oružja Krušik, koje Kijev koristi u napadima na ruske položaje.

Moskva je 2. marta saopštila da je od Beograda zatražila zvanično objašnjenje o informacijama da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je tada da je Moskva duboko zabrinuta zbog navoda o umiješanosti Srbije u prodaju oružja Ukrajini.

Foto: U.S. Embassy Belgrade

Idi na VRH
error: Content is protected !!