Luksemburg: Završen Festival multikulture, glumica Hasija Borić oduševila monodramom „Majka Nuru počesto naruži“

“U normalnim i civilizovanim državama različitosti su prednost a ne falinka”, poruka je festivala. Tri dana je vrvilo od različitosti. Nastupili su mnogi ansabli, folklori, pisci, razni umjetnici, prikazano je kulinarstvo raznih zemalja i mnoge druge osobenosti

Trideset peti Festival multikulture završen je sinoć u hali LuxExpo u Luksemburgu.

Festival je okupio učesnike iz više od sto zemalja svijeta koji žive u Luksemburgu, a organizovao ga je CLAE Luksemburg.

Festival je i zamišljen kao prezentacija različitosti kultura i tradicija raznih zemalja svijeta, od Brazila i dalekih afričkih zemalja do Balkana, odnosno Crne Gore i BiH.

“U normalnim i civilizovanim državama različitosti su prednost a ne falinka”, poruka je festivala. Tri dana je vrvilo od različitosti. Nastupili su mnogi ansabli, folklori, pisci, razni umjetnici, prikazano je kulinarstvo raznih zemalja i mnoge druge osobenosti.

Osim nekoliko štandova udruženja čiji članovi dolaze iz republika bivše Jugoslavije, predstavili su se i pisci iz Crne Gore i BiH, a posebno osvježenje za prepunu salu bila je glumica Narodnog pozorišta iz Sarajeva Hasija Borić. Njena izvjedba monodrame „Majka Nuru počesto naruži“ izazvala je neviđenu pažnju i oduševljenje prisutnih, koji nisu u prilici da se često sretaju sa glumcima i prisustvuju pozorišnim predstavama.

Književno-pozorišno druženje otvorio je književnik Faiz Softić koji živi u Luksemburgu i već 15 godina zaredom bavi se organizacijom ovog segmenta festivala.

Prvi se predstavio književnik Edo Mrđa, porijeklom iz Zavidovića, koji 50 godina živi u Parizu. Pročitao je dirljivu priču „Majčin poljubac“.

Poslije njega publici je predstavljen novi broj magazina „Diwan“ koji je imao dvogodišnji zastoj u izlaženju, da bi se sada pojavio u formi zbornika književnih radova. Posebno je apostrofirano pjesništvo sandžačkog pjesnika Hoda Katala čija poezija zauzima jednu trećinu ovoga zbornika, dok su dvije posvećene poeziji koja govori u srebreničkom masakru, te osvrt Murata Baltića na lik i djelo velikog bihorskog stvaraoca Ismeta Rebronju.

O časopisu su govorili Faiz Softić, urednik Almir Mehonić i pjesnik i prozni pisac Sead Ramdedović.
Safet Hadrović Vrbički, poznati sandžački i crnogorski književnik, predstavio je svoju antologiju „Tarih“ u kojoj je zastupljeno 50 bošnjačkih pisaca razasutih širom svijeta. Pjesme iz antologija čitala je Alma Mucević – Čivović.

Nažalost, Branislav Brane Brković zbog bolesti nije bio u mogućnosti da doputuje u Luksemburg.

Hasiju Borić publici je predstavila Mubina Isović, rođena u Sarajevu, koja godinama živi u Luksemburgu. Od početka do kraja, a nastup je trajao duže od sat vremena, publika je ostala u tišini i samo se s vremena na vrijeme začuo smijeh i ovacije oduševljenja, a onda ponovo tajac.


Monodrama „Majka Nuru počesto izgrdi“ je zapravo osvjetljenje žene muslimanke u jednom vremenu, posmatrano iz više kulturoloških uglova i tumačena je na više svjetskih jezika, kao i viđenje iste iz raznih djelova bivše Jugoslavije.

Na kraju se završilo suzama, jer je glumica, na sebi svojstven način, izgovorila mjesta prebivališta velikog broja likova iz monodrame koja su uglavnom bila sarajevska i bosanska groblja.

Faiz Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!