Dvanaest godina od nesreće na Bioču, porodice žele novi postupak i pitaju: Koga štiti tužilaštvo (VIDEO)

“Nismo mi u ime države vršili profesionalnu ulogu tužiteljke i napravili ovoliko previda i namjernih grešaka i iz tih razloga razumijemo da tužilaštvo nema interes za obnavljanje sudskog procesa u vezi nesreće na Bioču. Zato smo vas prije nekoliko mjeseci pitali a to činimo i danas –  Koga štiti tužilaštvo?”, dodao je Vojinović

Goran Vojinović (Foto: Printscreen)

Dvanaest godina od željezničke nesreće na Bioču u kojoj je poginulo 47 osoba, a više od 200 povrijeđeno, u Nevladinoj organizaciji “Voz neprebola” nijesu zadovoljni onim što su uradili tužilaštvo i pravosuđe.

Oni su upitali zašto je tim institucijama obnavljanje sudskog procesa problem.

Goran Vojinović iz te NVO danas je, ispred spomenika žrtvama u Gradskom parku u Bijelom Polju, rekao da su, poslije 12 godina traženja istine, od tužilaštva dobili odgovor da ono nema interes da obnovi sudski postupak koji je, kako je rekao, bio nepravičan.

“Možda ste Vi, gospođo Klikovac, u ovoj priči marginalni, kao i naši istiniti navodi kada ste nam u četiri oka u Osnovnom tužilaštvu u Podgorici, pred trojicom članova rekli da tužilaštvo nema interesa da obnovi sudski proces u vezi željezničke nesreće na Bioču 2006. Iskreno se nadam da dijelimo isto mišljenje – kako doći do pravde i istine koju čekamo evo 12 godina”, rekao je Vojinović.

Kada je riječ o novim dokazima iznio je, kako je rekao, samo najznačajnije, koji se tiču rekonstrukcije događaja, nagriženosti šina van zakonskih normi o bezbjednosti željezničkog saobraćaja, nestanaka audio kaseta i audio snimaka između mašinovođe i dispečera u Podgorici par dana prije i poslije nesreće, nedostatka mišljenja nalaza vještaka građevinske i elektro struke o ispravnosti pruge i naponske mreže, javne izjave mašinovođe Slobodana Drobnjaka i drugih optuženih da mnogi drugi trebaju da odgovaraju.

Foto: Printscreen

“Zašto su poslije nesreće na dijelu pruge Bijelo Polje – Podgorica povučeni iz upotrebe plavi ruski vozovi? Zato što je dvije godine prije nesreće Željeznica Crne Gore dobila upozorenje da su navedeni vozovi nepogodni za željeznički saobraćaj na pruzi sa velikim nagibom, kao i da im je prošao rok upotrebe. To nije dokaz i niko nije odgovoran”, kazao je Vojinović.

Podsjetio je da je za nesreću na Bioču osuđen samo jedan čovjek.

 “Osuđen je na šest godina, odnosno za svakog poginulog putnika na 45 dana zatvora ili, što je još poražavajuće, za svakog poginulog i povrijeđenog putnika nepunih devet dana. Zar vam posle ovoga trebaju dokazi, navodi i činjenice?”, rekoa je Vojinović.

On je rekao da ne čudi providno projektovan i fingiran neuspjeh tužilaštva zbog oslobađajućih presuda i nepodizanja novih optužnica.

“Ako se osvrnete na redosljed događaja i učesnike, vidjećete da su mnogi  preko nesreće na Bioču na ličnom i profesionalnom planu profitirali. Gospodo iz tužilaštva, iskreno i javno govorimo da nam za obnavljanje sudskog postupka ne trebaju pravnici i eksperti, već odgovorni časni i profesionalni ljudi”, rekao je Vojinović.

Foto: Printscreen

Kazao je i da tužilaštvo nije ispitalo tokove novca na Željeznici, koja je poslovala sa gubitkom.

“Iz kojih finansijskih izvora su Željeznice Crne Gore islaćivale otpremine od preko 150.000 eura, kupovali stanovi i slično? Jesu li životi naših najrođenijih bili hipoteka za to?”, upitao je on Tužilaštvo.

“Nismo mi u ime države vršili profesionalnu ulogu tužiteljke i napravili ovoliko previda i namjernih grešaka i iz tih razloga razumijemo da tužilaštvo nema interes za obnavljanje sudskog procesa u vezi nesreće na Bioču. Zato smo vas prije nekoliko mjeseci pitali a to činimo i danas –  Koga štiti tužilaštvo?”, dodao je Vojinović.

Upitao je i zašto tužilaštvo u saradnji sa policijom i inspekcijskim službama za 12 godina nije pokušalo da ispravi svoju veliku grešku, samostalno pokrene postupak obnavljanja sudskog procesa, s obzirom na brojne dokaze, izjave i saznanja i zašto im je obnavljanje sudskog procesa toliki problem.

Foto: Printscreen

“Čemu tajne, brige, zastiđe i strah? Zar 47 žrtava, preko 200 povrijeđenih i čitava Crna Gora ne zaslužuju pravu istinu?”, pitao je Vojinović. 

Binasa Halilović, putnica iz voza, koja je u nesreći izgubila dvoje djece kratko je poručila:

“Četrdeset sedam naših duša, anđela ili meleka neka budu pratioci svakom vozu i opomena sad i za svagda – da se ovo nikad ne ponovi”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!