Pilot zbog kobre u avionu morao prinudno da sleti: “Osjetio sam da mi nešto klizi po leđima…”

„Osjetio sam da mi nešto hladno klizi niz košulju na leđima, misleći da nisam dobro zatvorio flašu sa vodom i da mi možda kaplje niz leđa. Ali kada sam se okrenuo i pogledao dolje, vidio sam kobru kako puzi i nestaje ispod sjedišta“, ispričao je on

Za južnoafričkog pilota Rudolfa Erazma bio je to još jedan običan let, sve dok na visini nešto većoj od tri kilometra na letu od Blumfontejna do Pretorije nije primijetio “slijepog” putnika u avionu – kobru koja puzi i skriva se ispod njegovog sjedišta.

“Iskreno, u početku sam mislio da moj mozak ne registruje šta se dešava“, rekao je on za Bi-Bi-Si.

„Osjetio sam da mi nešto hladno klizi niz košulju na leđima, misleći da nisam dobro zatvorio flašu sa vodom i da mi možda kaplje niz leđa. Ali kada sam se okrenuo i pogledao dolje, vidio sam kobru kako puzi i nestaje ispod sjedišta“, ispričao je on.

Zatim je odlučio da privatni avion Beechcraft Baron 58 sa četiri putnika (i zmijom) prinudno spusti na najbliži aerodrom.

Imao je na umu da ujed žute kobre može biti fatalan i da ubije čovjeka za samo 30 minuta. Ali nije želio da izaziva paniku među putnicima, pa je prvo dobro razmislio prije nego što ih je mirnim glasom obavijestio da se u kabini nalazi i neželjeni putnik.

„Veoma sam se plašio da bi zmija mogla da se uvuče u zadnji dio kabine i izazove paniku. Ali na kraju sam odlučio da im kažem: Dragi putnici, u avionu je zmija, ispod mog je sjedišta, pa ćemo pokušati da sletimo što prije“, ispričao je Erazmo.

Rekao je da se u jednom trenutku moglo da čuje kako igla pada na pod, dok su se svi putnici na trenutak ili dva ukočili od straha.

On je dodao da su piloti obučeni za brojne nepredviđene scenarije, ali to ne uključuje susret sa zmijom otrovnicom u kokpitu. Međutim, kapetan Erazmo je sjajno reagovao.

Prisustvo zmije u avionu, iako veoma šokantno za sve, nije bilo sasvim iznenađujuće. Naime, dvoje zaposlenih u aeroklubu Vuster, odakle je avion prvi put poletio, rekli su da su ranije uočili reptila koji se krije ispod letilice i da su pokušali da ga uhvate, ali bezuspješno. Kapetan Erazmo je rekao i da je pokušao da pronađe zmiju prije ulaska u avion, ali kako je nigdje nije bilo, pretpostavio je da je ispuzala tokom noći ili rano ujutru.

Erazmo je proglašen za lokalnog heroja, a komesar za civilno vazduhoplovstvo Južne Afrike Popi Khosa pohvalila je njegovu „zaista sjajnu reakciju koja je spasila sve putnike u avionu“, prenio je Njuz24.

Ipak, piše “Kurir”, skromni pilot kaže da se ne osjeća posebno zbog onoga što je uradio.

„Mislim da su pohvale malo pretjerane, jer… i moji putnici su ostali pribrani i smireni”, rekao je.

Foto: Ilustracija

Idi na VRH
error: Content is protected !!