Dvije godine od nestanka Gusinjanina: Ni traga od Ismeta Kanjiže

“Lično mogu sa apsolutnom sigurnošću tvrditi da Kanjiža nije ubijen na teritoriji Kosova Polja, a zašto je od policijske patrole zahtijevao da ga odvezu više od kilometar dalje od mjesta na kojem je oko sat iza ponoći privremeno lišen slobode, ni danas mi nije jasno”, kazao je sagovornik “Pobjede”

Ismet Kanjiža

U noći između subote i nedjelje navršile su se dvije godine od nestanka crnogorskog državljanina, 52- godišnjeg Ismeta Kanjiže, rodom iz Gusinja, koji je na Kosovu Polju boravio kao gost kod brata od tetke Envera Mehmetija.

Nestao je iza ponoći, 21. januara pretprošle godine, a potraga za njim nije dala nikakve rezultate, podsjeća “Pobjeda”. Nije pronađen ni jedan trag.

Prema “Pobjedinim” izvorima iz Direktorata kosovske policije, „predmet Kanjiža“ je u takozvanom hladnom pogonu, što bi trebalo da znači da je adaktiran i nije na listi istražnih, odnosno operativnih prioriteta. No, ako bi se bilo kada, pod bilo kojim okolnostima, pojavio bilo kakav trag, ponovo će biti aktiviran, a o svemu će biti obavještavana Kanjižina rodbina posredstvom crnogorske Ambasade u Prištini i nadležni državni organi Crne Gore.

Prodavnica “Eni”, u blizini koje je Ismet Kanjiža navodno posljednji put viđen

Jedan od sagovornika, koji je bio uključen u početnoj fazi istrage, uvjeren je da bi uzroke, po svemu sudeći tragične sudbine Gusinjanina, trebalo tražiti izvan Kosova, „jer da mu je život okončan na teritoriji Republike neki trag bi se do sada morao pojaviti“, piše “Pobjeda”.

On objašnjava da je istraga tokom prvih pola godine bila izuzetno intenzivna, faktički je do detalja „pročešljana“ cijela teritorija Kosova, saslušni su brojni rođaci i poznanici, ali sve je bilo uzalud. Nije pomogla ni međunarodna saradnja, a protok vremena učinio je svoje. Na pitanje da li je tokom istrage uzimana u obzir i mogućnost otmice zbog trgovine organima, izvor tog lista je odgovorio uopšteno.

“Razne verzije su razmatrane, ali s obzirom na vrijeme, mjesto i neke druge okolnosti, pa i na njegovo zdravstveno stanje, teško je sa izvjesnošću tvrditi bilo šta. Lično mogu sa apsolutnom sigurnošću tvrditi da Kanjiža nije ubijen na teritoriji Kosova Polja, a zašto je od policijske patrole zahtijevao da ga odvezu više od kilometar dalje od mjesta na kojem je oko sat iza ponoći privremeno lišen slobode, ni danas mi nije jasno”, kaže on.

Ismetov brat Enis Kanjiža ranije je za Portal Revije Fokus kazao da je, tražeći brata, prošao pravu golgotu, a od kosovske policije doživljavao svašta, pa čak i prijetnje.

On je tada ispričao da je za nestanak brata saznao od Envera.

“Izašli da jedu u nekoj prodavnici brze hrane. Enver je ušao da kupi hranu, a Ismet ga je čekao preko puta, kod radnje ’Eni’. Enver se nije dugo zadržao, a kad je izašao Ismeta nije bilo. Tražio ga je ali uzalud, pa je otišao kući da se obuče i nastavio potragu“, kazao je tada Enis Kanjiža.

Enis tvrdi da je policija privodila Ismeta, da su ga zadržali od jedan do tri sata poslije ponoći, ali da o tome ne postoji zapisnik.

„Zadržali su ga od jedan do tri sata poslije ponoći. Nisu ga vratili kod tetke, već su ga navodno ostavili na drugoj strani, najmanje kilometar od tetkine zgrade, na minus 26 stepeni. Razloga za sprovođenje u policiju nije bilo”, kazao je Enis Kanjiža i istakao da je policija ispitivala i njega.

Braća Medo, Enis i Ismet Kanjiža

Kazao je da su mu, na pitanje zašto je Ismet privođen, saopštili nekoliko verzija.

Enis Kanjiža je kazao da je više puta išao u Prištinu, u Ambasadu Crne Gore, kao i da je kontaktirao EULEKS sa molbom da preispitaju i preuzmu slučaj. Lijepio je i plakate s obavještenjem o nestanku brata, ali su ih, kako je rekao, građani cijepali.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!