Saudijska Arabija naredila svojim državljanima da što prije napuste Liban: Na pomolu sukob s Iranom?

“S obzirom na okolnosti u Libanu, Kraljevina moli svoje državljane da napuste tu državu što je prije moguće”, piše u saopštenju ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije. U saopštenju se ne pojašnjava o kakvim je to okolnostima riječ, ali je jasno da je sve povezano sa nedavnom iznenadnom ostavkom libanskog premijera i saudijskog saveznika Saada Haririja. On je proteklog vikenda sa nepoznate lokacije objavio da se povlači sa dužnosti. Pretpostavlja se da se javio iz Saudijske Arabije, a otada ga niko nije vidio

Saad Hariri (Foto: Printscreen/Al Jazeera)

Saudijska Arabija naredila je svim svojim državljanima da što prije napuste Liban.

Jedna od najbogatijih država svijeta poslala je kratko saopštenje u kojem stoji da državljani Saudijske Arabije moraju da napuste Liban što je prije moguće, a da oni koji planiraju da otputuju u bliskoistočnu zemlju otkažu putovanje.

“S obzirom na okolnosti u Libanu, Kraljevina moli svoje državljane da napuste tu državu što je prije moguće”, piše u saopštenju ministarstva vanjskih poslova Saudijske Arabije.

U saopštenju se ne pojašnjava o kakvim je to okolnostima riječ, ali je jasno da je sve povezano sa nedavnom iznenadnom ostavkom libanskog premijera i saudijskog saveznika Saada Haririja.

On je proteklog vikenda sa nepoznate lokacije objavio da se povlači sa dužnosti.

Pretpostavlja se da se javio iz Saudijske Arabije, a otada ga niko nije vidio.

Takođe, u Bejrutu tvrde da nisu dobili dokumenta o njegovoj ostavci, tako da ga još smatraju prvim čovjekom tamošnje vlade. Predsjednik države Michel Aoun, inače saveznik Hezbollaha i Irana, smatra da su Haririja Saudijci zarobili i da ga drže u pritvoru.

Izvor blizak Haririju za Reuters tvrdi da ga je na ostavku uistinu nagovorila Saudijska Arabija i da ga od tog trenutka drže u kućnom pritvoru.

Rijad opovrgava te tvrdnje. 

Hariri je kao razlog ostavke naveo nemogućnost da bude na čelu zemlje koju kontroliše Hezbollah. On je u izjavi oštro kritikovao i Hezbollah i Iran, rekavši da “siju strah i nemire u cijeloj regiji”.

“Iskreno, plašim se za svoj život. Atmosfera u Libanu je slična onoj iz 2005. godine kada je ubijen moj otac i tadašnji premijer Rafik Hariri. Osjećam da se nešto sprema”, rekao je Hariri.

NESTABILNOST

Bolji poznavaoci prilika na Bliskom istoku sada su u strahu da će Haririjeva ostavka dodatno pojačati nemire u duboko podijeljenom Libanu, a zasigurno neće pomoći i u smirivanju odnosa Irana i Saudijske Arabije.

Takođe, Saudijska Arabija je optužila Hezbollah da je iz Jemena, nekoliko sati nakon Haririjeve ostavke, ispalio raketu koja je eksplodirala nad Rijadom. Upravo zbog toga u Bejrutu su u smrtnom strahu da će se preko njihovih leđa razbuktati sukob Irana i Saudijske Arabije.

Neobična situacija sa libanskim premijerom je samo jedna u nizu anomalija i tektonskih promjena u posljednje vrijeme na Arapskom poluostrvu.

Tamo je na djelu svojevrsna bitka za prijesto. Ostarjeli kralj se polako sprema na abdikaciju u korist princa Mohameda bin Salmana koji je proteklog vikenda zasjeo na čelo novooformljene antikorupcijske komisije koja je odmah optužila čitav niz najmoćnijih ljudi, uključujući pripadnika kraljevske porodice, Mohamedovih konkurenata, da su pronevjerili milijarde dolara.

ZLATNA TAMNICA

Tokom proteklog vikenda krenula su i masovna hapšenja, pa su tako u “zlatnu tamnicu”, odnosno luksuzni hotel “Ritz Carlton” u Rijadu, zatvoreni brojni bivši ministri i preduzetnici koje Mohamed očito vidi kao opasnost u svom usponu na tron.

U četvrtak je saudijski državni tužilac objavio da je u sklopu antikorupcijske istrage na razgovor pozvano 208 ljudi, od kojih je samo sedam pušteno bez optužnice, kao i da je kroz sistemsku korupciju pronevjereno najmanje 100 milijardi dolara.

“Temeljem naših istraga u posljednje tri godine procjenjujemo da je u posljednjih nekoliko decnija zloupotrijebljeno najmanje 100 milijardi dolara kroz sistemsku korupciju i pronevjeru”, saopštio je šeik Saud al-Modžeb.

Ponovio je tvrdnje drugih visokih funkcionera da ova istraga ne utiče na normalnu komercijalnu aktivnost i da su zamrznuti samo lični, a ne i korporacijski bankovni računi.

“Kompanije i banke su slobodne da rade transakcije kao i obično”, istakao je šeik.

Mnogi Saudijci pozdravili su ovu čistku kao napad na bogate koji su krali iz državnih fondova, a američki predsjednik Donald Trump je rekao da su uhapšeni “godinama ‘muzli’ svoju zemlju”.

Izvor: Slobodna-bosna.ba

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!