Dvadeset dvije godine od genocida u Srebrenici: U Potočarima smiraj našla 71 žrtva (VIDEO)

Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima mezara, gdje će žrtve genocida naći konačni smiraj poslije više od dvije decenije. Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923

Foto: Printscreen

U Memorijalnom centru Potočari, u Srebrenici, završena je komemoracija, ukop i dženaza za 71 identifikovanu žrtvu genocida koji se dogodio u julu 1995. godine.

Dženazu-namaz predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović.

Kako prenosi ba.n1info.com, više hiljada ljudi stiglo je u Potočare kako bi odali počast žrtvama srebreničkog genocida. Preživjeli Srebreničani, članovi porodica ubijenih, prijatelji i komšije na rukama su prenijeli zelene tabute sa posmrtnim ostacima mezara, gdje će žrtve genocida naći konačni smiraj poslije više od dvije decenije.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je 15-godišnji Damir (Kemal) Suljić, čiji posmrtni ostaci su pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva, a najstarija Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. Njegovi posmrti ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Obilježavanje 22. godine od genocida počelo je komemoracijom i obraćanjem brojn ih zvanica.

AGIUS: NE UPADAJTE U ZAMKU NEGIRANJA ZLOČINA

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je kazao da su “na ovom mjestu 11. jula primjereni samo ćutnja i molitva”.

“Svima je poznato šta se ovdje desilo prije 22 godine. Kome su šta skrivili muškarci, dječaci i starci? Vidimo ovih dana da se intenziviralo negiranje genocida, slave se ratni zločinci. Dok to ne prestane nema pravog procesa pomirenja, smiraja, niti mira u BiH”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde u Hagu Carmel Agius zamolio je porodice žrtava da ne upadaju u zamku negiranja zločina.

“Nikada nećete uspjeti u naporima da sakrijete pravu prirodu genocida. Istina ne leži na mjestima gdje je izvrtana, već gdje je dostupna”, rekao je Agius i upozorio da će generacije koje dolaze pitati one koji su počinili i kriju zločin da otkriju pravu istinu i kažu šta se od njih još krilo.

On je pozvao porodice žrtava na pomirenje, siguran, kako je rekao, da hiljade onih koji počivaju u Potočarima, žele isto – da više nikada ne bude ubijanja i stradanja, da njihove porodice i nasljednici ne dožive njihovu sudbinu.

MOORE: ZABORAV JE NAJVEĆI DUŠMAN DOK TRAŽIMO PRAVDU

Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH na komemoraciji je kazao da je pojedinačna obaveza da se čuva sjećanje na svakog ubijenog u Srebrenici 1995. godine.

“Stojimo danas u Potočarima, u mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, gdje će 71 žrtva naći smiraj uz 6.504 ranije ukopanih žrtava. Pojednična obaveza svakog od nas jeste da čuvamo sjećanja na svakog od njih, jer zaborav je najveći dušman dok tražimo pravdu”, kazao je Moore.

Šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemark, kazao je da se prije 22 godine desila tragedija pred našim očima desila tragedija zbog koje i danas prizivamo slike prisilno odvedenih ljudi”.

“Naše misli su sa preživjelim žrtvama i porodicama.  Ne smijemo nikada zaboraviti šta se desilo prije 22 godine”, rekao je Wigemark.

Numan Kurtulmuš, zamjenik premijera Turske, kazao je da je današnji dan prilika da se svi preispitaju.

“Turska vidi BiH kao da je dio nas. Znajte: ako se vama nešto desi naš narod s vama pati. Vi ste u našim mislim i molitvama”, izjavio je Kurtulmus.

Naglasio je svi oni koji su počinili zločine na području Srebrenice moraju odgovarati pred sudovima.

“Ujedinjene nacije ne mogu biti samo jedna organizacija koja bilježi ono što se dešava. Mi ćemo dati doprinos da se genocid ne zaboravi. Ne dozvolimo da se ikada zaboravi, ali da se od svega ovoga stvori jedan snažan sistem koji neće dozvoljavati odgovornima da ne polažu nikakvu odgovornost”, rekao je Kurtulmus.

CORMACK: SAD TRAJNO POSVEĆENE PRAVDI ZA ŽRTVE

Ambasadorka SAD Maureen Cormack je rekla da je Amerika trajno posvećena pravdi za žrtve genocida.

Ćamil Duraković se obratio na komemoraciji, kazavši kako je genocid pravno utvrđena činjenica.

“Međunarodni sud je donio niz presuda. U novembru 2017. godine očekujemo presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću i konačnu presudu Radovanu Karadžiću. Žrtvu i zločin koji se dogodio 1995. godine ne odvajamo od Prijedora, Trebinja i Ahmića. Mi iz Srebrenice se sjećamo svih žrtava, opsade Sarajeva, nastradalih na tuzlanskoj kapiji”, kazao je Duraković, prenosi avaz.ba.

Nenad Čanak, predsjednik Socijaldemokrata Vojvodine, kazao je da se srebrenička tragedija nikada ne smije zaboraviti i da se o njoj mora govoriti.

Policijska uprava Zvornika je potvrdila da komemorativni skup protiče mirno, bez incidenata.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!