Posljednjoj crnogorskoj virdžini potrebna pomoć: Stana Cerović sama i gotovo nepokretna

Nekada je običaj bio da u kući, u kojoj nema muške djece, jedna od ćerki preuzme ulogu muškog nasljednika. Našoj, posljednjoj crnogorskoj virdžini dadoše ime Stana ne bi li taj niz djevojčica koje su se rađale zaustavili. Danas joj potrebna stalna njega

Foto: Printscreen

Stana Cerović rođena je tridesetih godina prošlog vijeka. Imala je četiri sestre i dva brata koji su mladi umrli. Kao dijete obećala je ocu Milivoju da će sačuvati prezime i da se nikada neće udati.

“Ona je računala da je muško i da se kod nje okupljaju kao kod brata”, kaže rođaka Mara Cerović, prenosi portal rtcg.me.

Dugo je Stana bila glava porodice oko koje su se okupljali. Obećanje dato ocu nikada nije prekršila. Danas živi sama, narušenog zdravlja, gotovo nepokretna. O njoj najviše brine rođaka iz Šavnika koja svaki slobodan dan koristi da dođe do nje. Od jake Stane, danas je ostalo malo.

Nekada je običaj bio da u kući, u kojoj nema muške djece, jedna od ćerki preuzme ulogu muškog nasljednika. Našoj, posljednjoj crnogorskoj virdžini dadoše ime Stana ne bi li taj niz djevojčica koje su se rađale zaustavili. Danas joj potrebna stalna njega.

“Valjalo bi neka organizacija da se negdje smjesti jer ona ne može ni da se pita sama sa sobom. Oće li ići u neki starački dom jer ovdje nema nikakvih uslova”, kaže rođaka Mara.

Foto: Printscreen

Žene je uvijek izbjegavala, žensku odjeću nikada nije ni nosila. Biološki žena, umom muškarac. Mada nikad nije uzela muško ime, svi su je smatrali uglednim domaćinom. Danas živi od 100 eura materijalnog obezbjeđenja i staračke naknade.To nije dovoljno.

“Mislim da bi za dom trebalo nešto oko 300 eura pa ili će pomoći opština ili nešto, moraćemo pokušati”, kaže Mara Cerović.

Preuzimanjem identiteta muškarca, osim povlastica koje je crnogorsko društvo tradicionalno davalo takvim ženama, one su znatno više svojim radom pomogale porodici da se prehrani. Danas je Stani potrebna naša pomoć! 

Video prilog možete pogledati na portalu rtcg.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!