Predanje o Pavi i Ahmetu proglašeno nematerijalnim kulturnim dobrom

“Istorijski značaj predanja o Pavi i Ahmet-paši sadržan je u činjenici da je ono svjedočanstvo vremena turske dominacije prostorom Vraneške doline, etnički istog stanovništva, ali različite vjere, a nadasve vrednovanja univerzalnih vrijednosti ljubavi, poštovanja, uzajamnog uvažavanja, mogućnosti i potrebe da sve što je najbolje u ljudima, bez obzira na različitosti, ne biva zaboravljeno. Naprotiv”, piše u rješenju

Foto: Ahmet-paša Hasanbegović je sahranjen uz svoju Pavu, samo što je na njegovoj nadgrobnoj ploči uklesan polumjesec. Krst i polumjesec,spojeni na onom kao što bjehu na ovom svijetu, trista i više dugih godina, svjedoče o čudima koja samo ljubav ispunjava. Te dvije ploče su još tu – bez glasa one pjevaju Ahmetove pjesme, bezglasno one šapuću Pavine nježne molitve…

Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore proglasila je predanje o Pavi i Ahmetu nematerijalnim kulturnim dobrom od lokalnog značaja.

U rješenju, koje je potpisala direktorica Uprave, mr Anastazija Miranović, navodi se da to predanje posjeduje autentičnost, jedinstvenost i rijetkost, kao i istorijski, socijalno-ekonomski, vaspitno-obrazovni, umjetnički značaj, kao i značaj starosti i rijetkosti dobra.

“Istorijski značaj predanja o Pavi i Ahmet-paši sadržan je u činjenici da je ono svjedočanstvo vremena turske dominacije prostorom Vraneške doline, etnički istog stanovništva, ali različite vjere, a nadasve vrednovanja univerzalnih vrijednosti ljubavi, poštovanja, uzajamnog uvažavanja, mogućnosti i potrebe da sve što je najbolje u ljudima, bez obzira na različitosti, ne biva zaboravljeno. Naprotiv”, piše u rješenju.

Dodaje se da je umjetnički značaj predanja o Pavi i Ahmet-paši već duže od vijeka predmet inspiracije zavičajnih i drugih stvaralaca različitih profila.

“Stvaraoci ‘od pera’, svaki na svoj način, pokušavaju da ispričaju najljepšu i najekspresivniju priču o ljubavi Pave i Ahmeta, slikari takođe, a Pošta Crne Gore izdavanjem prigodne poštanske marke vizuelizovala je njihove likove i omogućila im da Pava i Ahmet i priča o njima mogu da stignu na sve krajeve svijeta”, dodaje se u rješenju.

Samo predanje o Pavi i Ahmetu, navodi se u rješenju, nema ambijentalno-arhitektonski značaj, ali se izvjesni atributi tog značaja predanja mogu prepoznati u njihovim nadgrobnim pločama i posredno u naselju koje je imenovano Ahmetovom Pavom. Dodaje se da ovo kulturno dobro ima i socijalno ekonomski značaj, što se može valorizovati kroz turizam.

“Vaspitno obrazovni značaj predanja je vrijednost izražena kroz prepoznatu i naslijeđenu formu razvijanja pozitivnog odnosa prema tradiciji i kulturi, svijest o značaju kulturne baštine, a nadasve kao prilog tradicionalno dobrih odnosa različitih etničkih i vjerskih zajednica koje žive na području Pavinog Polja i Crne Gore. Predanje o Pavi i Ahmetu sadrži više osobenosti nematerijalnog dobra i njegova je karakteristika da se brojne osobenosti međusobno prožimaju i predstavljaju neodvojive djelove cjeline i ukupnih vrijednosti, uključujući i druge aspekte, posebno one vezane za nosioce i čuvare tradicije. Posebno se izdavaju etnološke, odnosno etnografske osobenosti, filološke osobenosti nalaze se u naslijeđenom sadašnjem crnogorskom, srpskom, lokalnom govoru u usmenom prenošenju tradicije, semantičke i druge osobenosti. Toponomastička osobenost je najizrazitija i sadržana je u porijeklu naziva Pavino Polje, trajanju i vezi sa važnijim momentima iz istorije i kulture Vraneške doline. Priča o ljubavi, razumijevanju i povjerenju u različitost, pogotovo vjersku, ima neprolaznu tradicionalnu vrijednost i inspiracija je i danas, ne samo usmenom predanju, već i stvaraocima različitih profila“, piše, između osatalog u rješenju.

Dodaje se da u postupku valorizacije kulturne vrijednosti dobra “Predanje o Pavi i Ahmetu”, na osnovu utvrđenih svojstava, osobenosti i značaja dobra, stručno tijelo smatra da dobro posjeduje kulturne vrijednosti od lokalnog značaja, jer:

1. istorijske i/ili legendarne ličnosti Pave i Ahmeta i kasnije okolnosti vezane za njihov život i smrt imaju značaj za istoriju i kulturu lokalne i šire zajednice, kao i naroda i manjinskih nacionalnih zajednica koji žive u Crnoj Gori

2. Predanje svjedoči o važnom istorijskom događaju za tadašnju oblast sadašnjeg Pavinog Polja

3. Predanje predstavlja primjerak usmenog stvaralaštva svoga vremena

4. Predanje ima značajnu tradicionalnu, nematerijalnu ali i umjetničku i estetsku vrijednost

5. Predanje ima uticaj na kontinuitet i razvoj kulture u oblasti nastanka, jer je činilo vezu i jačalo uzajamnost dobrih odnosa između različitih vjera

6. Predanje o Pavi i Ahmet-paši svjedoči o društvenoj pojavi da je njihova velika uzajamna ljubav i poštovanje prevazišlo opšteprihvaćene društvene norme, običaje i različitu vjeru, čime su bili u značajnoj mjeri izloženi riziku odbijanja u svojim kulturnim i religijskim zajednicama.

Priča o ljubavi Pave i Ahmet-paše, ujedno i priča o nastanku imena Pavino Polje, najpoznatije je predanje ili legenda s područja današnje Vraneške doline, nastalo najvjerovatnije u drugoj polovini XVII, a zapisano na početku XX vijeka.

“Predanje je poznato široj zajednici izvan Pavinog Polja, Vraneša i izvan granica opštine Bijelo Polje. Takođe je omiljen motiv stvaraocima različitih profila, što doprinosi širenju i prenošenju dobra. Predanje je usmeno kazivanje istorijske i/ili legendarne priče o nastanku mjesta Pavino Polje, koje je vremenom mnogo puta zapisano u mnogim verzijama sa zajedničkom osnovnom pričom i porukom koju nosi, a to je ljubav mještanke Pave i stranca, osvajača Ahmet-paše. Vremenom su nastala brojna pisana epska i lirska djela koja se izvode na kulturno-umjetničkim scenama, pričajući ili pjevajući ljubavnu priču o Pavi i Ahmetu, čime to predanje poprima i elemente izvođačke umjetnosti. Mjesto na kojima počivaju legendarni pavinopoljski romantični supružnici može se smatrati znamenitim mjestom ovoga kraja”, navodi se u obrazloženju odluke.

VEZANE VIJESTI:

Naše najljepše ljubavne priče: Pava i Ahmet

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!