Barak Obama najavio veće poreze za najbogatije i pomoć srednjoj klasi

Obama je od Kongresa zatražio rezoluciju za upotrebu sile protiv Islamske države, ali i donošenje neophodnog zakona za sprječavanje sve učestalijih sajber napada. On je iznio svoj plan za koji smatra da će ojačati nacionalnu i globalnu bezbjednost, kao i da će omogućiti veću ekonomsku sigurnost za siromašne Amerikance i srednju klasu

Američki predsjednik Barak Obama održao je tradicionalni godišnji govor o stanju nacije pred Kongresom, koji ove godine u potpunosti kontrolišu republikanci, i, kako se i očekivalo, najveći dio govora posvetio unutrašnjim pitanjima, sa posebnom pažnjom na ekonomsko stanje američke srednje klase. Što se tiče spoljne politike, neizbježne teme bile su borba protiv terorizma i poboljšanje odnosa sa Kubom. Obama je od Kongresa zatražio rezoluciju za upotrebu sile protiv Islamske države, ali i donošenje neophodnog zakona za sprječavanje sve učestalijih sajber napada.

Ulazeći u sedmu godinu na čelu Sjedinjenih Država, američki predsjednik je iznio svoj plan za koji smatra da će ojačati nacionalnu i globalnu bezbjednost, kao i da će omogućiti veću ekonomsku sigurnost za siromašne Amerikance i srednju klasu.

“Prošlo je 15 godina od kada smo ušli u ovo stoljeće. Petnaest godina koje su počele sa terorom na našem tlu, tokom kojih je nova generacija vodila dva dugačka i skupa rata za vrijeme kojih se recesija raširila našom nacijom i svijetom”, rekao je Obama u govoru o stanju nacije.

“Bilo je to, i još je, teško vrijeme za mnoge. Ali, večeras okrećemo novi list”, rekao je Obama, dodajući da je sjenka krize prošla i da je nacija jaka.

Budžet koji će biti predstavljen Kongresu za dvije nedjelje predstaviće ideje koje su praktične, a ne stranačke, rekao je Obama zakonodavcima.

Predsjednik je pohvalio poboljšanu američku ekonomiju, rekavši da ekonomija raste, deficit se smanjuje, industrija je u punom zamahu, proizvodnja energije je prosperitetna, a stopa nezaposlenosti iznosi 5,6 odsto, što je najniži nivo od 2008.

Ipak, iako su lične zarade porasle među bogatijim Amerikancima, plate i dalje stagniraju. Tokom prethodnih nedjelja, Obama je predstavio političke mjere za koje kaže da će donijeti ekonomsku dobrobit i onima koji su najvećim dijelom izopšteni od oporavka.

“Da li ćemo da prihvatimo ekonomiju u kojoj samo nekolicina nas profitira? Ili ćemo da izaberemo ekonomiju koja će da omogući veće plate i šanse za svakoga ko se trudi?

Poboljšanje ekonomije srednje klase znači pomoć porodicama iz radničke klase da se osjećaju sigurnije u svijetu konstantnih promjena.

“To znači pomoć građanima kako bi mogli da priušte vrtić, fakultet, zdravstveno osiguranje, kuću, penziju, i u mom budžetu će biti riječi o svakoj od ovih kategorija, sa smanjenim porezom za radničke porodice, što će im vratiti hiljade dolara u džepove svake godine”, rekao je Obama.

On je, takođe, zatražio veće plate, kako bi građani mogli da spoje kraj s krajem. A da bi bilo moguće povećati plate i zadržati američku radnu snagu konkurentnom, predložio je veću pomoć građanima da unaprijede svoje kvalifikacije.

“U ekonomiji 21. vijeka, koja nagrađuje znanje kao nikada prije, moramo da učinimo više u smislu investicija i da omogućimo besplatno školovanje na dvogodišnjim koledžima. Takođe ću raditi sa Kongresom kako bismo Amerikancima koji su već opterećeni studentskim dugovima omogućili da smanje mjesečne rate”, rekao je američki predsjednik.

Obama za predložene mjere planira da plati značajnim povećanjem poreza za najbogatije Amerikance i finansijske korporacije, što bi u narednih deset godina trebalo da donese prihod od 320 milijardi dolara.

Što se tiče borbe protiv terorizma, predsjednik je istakao da Sjedinjene Države postižu svoj maksimalni potencijal kada integrišu vojnu moć i diplomatiju, kao i kada uspostavljaju jače korelacije sa saveznicima.

“Američko vođstvo u Iraku i Siriji, uključujući i našu vojnu moć, pomaže u sprječavanju napredovanja Islamske države. Umjesto da budemo uvučeni u još jedan rat na Bliskom istoku, mi pravimo koaliciju u koju su uključene i arapske zemlje, kako bismo degradirali i na kraju uništili ovu terorističku grupu. Takođe podržavamo umjerenu opoziciju u Siriji, koja može da nam pomogne u postizanju ovog cilja. Postizanje tog cilja će potrajati, ali uspjećemo. Večeras pozivam Kongres da pokaže svijetu da smo ujedinjeni u ovoj misiji tako što će donijeti rezoluciju koja će odobriti korišćenje sile protiv Islamske države”.

Govoreći o krizi u istočnoj Ukrajini, predsjednik je ponovio da se Amerika držala svog principa da veće nacije ne mogu da maltretiraju manje time što se suprotstavila ruskoj agresiji, podržala ukrajinsku demokratiju i ohrabrila NATO saveznike.

“Prošle godine, dok smo obavljali težak posao uvođenja sankcija zajedno sa našim saveznicima, neko je rekao da je Putinova agresija majstorsko djelo strategije i snage. Danas Amerika stoji jaka i ujedinjena sa saveznicima, dok je Rusija izolovana, s uništenom ekonomijom”, istakao je Obama.

On je dodao da Sjedinjene Države dosljedno i neprekidno rade na rješavanju odnosa sa svojim saveznicima, ali je pomenuo i nedavnu promjenu američke spoljne politike prema Kubi poslije 50 godina.

“Vrijeme je da probamo nešto novo. Promjena politike prema Kubi ima potencijal da stavi tačku na legat nepovjerenja u našoj hemisferi, da otkloni lažne izgovore za restrikcije na Kubi, da stane iza demokratskih vrijednosti i da pruži ruku prijateljstva Kubancima”, rekao je Obama.

Među prisutnima je bio i Alan Gros, Amerikanac koji je poslije pet godina, 17. decembra, pušten iz kubanskog zatvora, odnosno u isto vrijeme kada je donijeta ova istorijska odluka. Kubanske vlasti su od onda oslobodile 53 politička zatvorenika.

Obama je takođe istakao važnost podizanja sajber bezbjednosti u svijetlu nedavnog upada u sistem producentske kuće “Sony pictures”, kao i hakovanja tvitera Pentagona od Islamske države.

“Nijedna strana zemlja, nijedan haker ne bi trebalo da upadne u naše mreže, da krade naše industrijske tajne, da ugrožava privatnost američkih porodica, pogotovo naše djece. Mi se trudimo da naša vlada integriše obavještajnu službu za borbu protiv sajber napada, za borbu protiv krađe identiteta i da zaštiti podatke naše djece.”

U tradicionalnom odgovoru opozicione stranke na govor demokratskog predsjednika, republikanska senatorka iz Ajove Džoni Ernst je rekla da će novi, republikanski Kongres, raditi na kreiranju novih poslova i opozivu Obaminog zakona o reformi zdravstvenog sistema.

Ona je još jednom ponovila želju republikanaca za smanjenjem federalnih troškova i balansiranju budžeta, dok će u isto vrijeme američko ekonomsko angažovanje u svijetu biti veće.

“Hajde da srušimo barijere na mjestima poput Evrope i Pacifika. Hajde da im prodamo više onoga što je napravljeno i izraslo u Americi, kako bismo poboljšali proizvodnju, plate i poslove ovdje kod kuće”, rekla je Ernst.

Ona je dodala da će Kongres raspravljati o načinima za borbu protiv terorizma, kako protiv pojedinaca, tako i protiv grupa kao što su Al Kaida i Islamska država.

“Potreban nam je sveobuhvatni plan da ih pobijedimo”, zaključila je senatorka.

Obamina popularnost značajno je skočila u posljednje vrijeme, najviše zbog poboljšane ekonomske situacije u zemlji, pada stope nezaposlenosti i sve nižih cijena goriva. Međutim, ostaje da se vidi da li će republikanski Kongres zapravo podržati neke od predloženih mjera.

Izvor: Glas Amerike

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!