“Znate za bračni par koji je stradao zagrljen u poplavama? To su mi sestričina i zet…”: Suada je opisala najcrnju sudbinu u BiH

“Ja sam se nadala da to nije istina, ali kada su mi potvrdili… Ja ne znam gdje sam, sine, ja lebdim…”, priča ova nesrećna žena

“Sine, ja lebdim, moje tijelo je struhlo (sasušeno), samo struhost osjećam, moja duša je ubijena”.

Ovo su riječi Suade Poturović, žene koja je u trenu ostala bez doma u selu Trusina, u opštini Konjic, u katastrofalnoj bujici koja je nosila sve pred sobom. Ali, to nisu bile najgore vijesti, iako je njena šestočlana porodica ostala bez ičega. Dotukle su je vijesti iz Donje Jablanice, u kojoj su živjele njene dvije sestre. Jedna sestra s porodicom izbavila se od nesreće, a druga je stradala. I njen suprug, sin, ćerka i zet.

“Znate priču o onom bračnom paru, koji je stradao zagrljen? To su moja sestričina i njen suprug. Ja sam se nadala da to nije istina, ali kada su mi potvrdili… Ja ne znam gdje sam, sine, ja lebdim…”, priča ova nesrećna žena.

Sjedimo s njom na toplom i sigurnom, u hotelu u Konjicu. Tu je i njena porodica. Sunce je porazilo oblake, čuje se žamor gostiju. A Suada gleda suznim plavim očima u nas. U njima odraz tragedije, gubitka. Sve što sada ima to je njena porodica, njena krv i sjećanja. Lična karta, slike, odjeća, knjige, uspomene, kuća, krava, traktor, sve je to voda sprala kao iznenadni talas koji ruši svaki biljeg u pijesku na plaži.

Generacije ne pamte nikakvu poplavu u ovom kraju, ni kiša, kažu, nije bila tako jaka te večeri. Legli bi i čekali da ih djeca svojim vapajem nisu izvela iz kuće koja je zbrisana.

U poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu stradalo je najmanje 20 osoba, a za devetoro ljudi se traga. Najveću žrtvu podnijela je Donja Jablanica, mjesto u kome je živjela Suadina pokojna sestra, a koje je kamenolom sravnio sa zemljom u cijeloj širini kojom je bujica potekla ka Neretvi.

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Screenshot/Telegraf video

 

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!