Uznemirujući video sa ukrajinskog fronta: Ruski vojnici se predali, a ubrzo ih je stigao sopstveni dron i pobio

Ušli su u teritoriju koju je držala ukrajinska vojska na Donjeckom frontu, ali su odlučili da odustanu jer su bili satjerani u ćošak. Na videu, koji su objavile ukrajinske oružane snage, vidi se kako ih dron napada, ubijajući sve osim jednog muškarca koji je uspio da pobjegne

Rusija je dronom pogodila sopstvene vojnike koji su pokušali da se predaju ukrajinskim snagama. Snimak pokazuje sedam muškaraca koji drže ruke uvis prije nego što legnu licem prema zemlji, prenosi Daily Mail.

Ušli su u teritoriju koju je držala ukrajinska vojska na Donjeckom frontu, ali su odlučili da odustanu jer su bili satjerani u ćošak. Na videu, koji su objavile ukrajinske oružane snage, vidi se kako ih dron napada, ubijajući sve osim jednog muškarca koji je uspio da pobjegne.

Nije potvrđeno je li to bilo namjerno, ali britanski tabloid navodi da to nije isključeno, naročito nakon izvještaja da su ruski snajperisti pucali na vojnike koji su dezertirali, a koji inače kruže već od prvih mjeseci invazije.

Ukrajinski zapovjednik na snimku daje uputstva svom “pilotu” drona da ne baca eksplozivna sredstva na ruske vojnike, a ubrzo nakon toga vidi se udar ruskog drona. Takvo postupanje smatra se ratnim zločinom jer su vojnici predajom obuhvaćeni Ženevskim konvencijama.

Objašnjavajući snimak, ukrajinske oružane snage rekle su da su ruski vojnici donijeli ispravnu odluku, ali čim je ukrajinski dron počeo da se povlači, ruska vojska izvršila je likvidaciju svojih snaga.

Devet mjeseci nakon početka sukoba, britansko ministarstvo odbrane izvijestilo je da će Rusija rasporediti specijalne jedinice koje bi trebale da pucaju na vlastitu vojsku, ako se povuku iz rata, piše “Jutarnji list”.

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!