Njemac u podrumu čuvao tenk, protivavionski top i torpedo iz II svjetskog rata, sud odlučuju o mogućoj kazni (VIDEO)

Kako navodi BBC, ove stvari su uklonjene iz kuće u Hajkendorfu 2015. godine, uz pomoć vojske. Oko 20 vojnika je u julu 2015. devet sati iznosilo tenk „Panter“ iz podruma optuženog penzionera

Advokati u Njemačkoj su započeli raspravu oko toga kako riješiti problem penzionera koji je u svom podrumu čuvao tenk, protivavionski top i torpedo iz Drugog svjetskog rata.

Kako navodi BBC, ove stvari su uklonjene iz kuće u Hajkendorfu 2015. godine, uz pomoć vojske.

Tužioci i advokati odbrane sada pregovaraju o mogućim kaznama, uključujući uslovnu presudu i kaznu do pola miliona eura.

Optuženi (84), takođe mora da pronađe novu lokaciju gdje će čuvati ove ratne „suvenire“. Prema riječima njegovog advokata, muzej iz SAD je zainteresovan za kupovinu tenka „Panter“, za koji mnogi istoričari tvrde da je bio najefikasniji tenk koji je Njemačka imala u Drugom svjetskom ratu. Dodao je da su njegovog klijenta kontaktirali i neki njemački kolekcionari.

Na sudskom saslušanju u Kilu, advokati su pokušali da utvrde da li je penzioner kolekcijom prekršio njemački zakon o kontroli ratnog naoružanja.

Advokati odbrane kažu da mnoga od tih oružja nisu u funkciji, a da je tenk kupljen kao staro gvožđe. Razmatraju da prihvate manju kaznu u iznosu od 50.000 eura, prenio je njemački Die Welt.

Sa druge strane, tužioci tvrde da neka od tih oružja i dalje mogu da se upotrijebe.

Oko 20 vojnika je u julu 2015. devet sati iznosilo tenk „Panter“ iz podruma optuženog penzionera, prenosi N1.

Novo sudsko saslušanje je zakazano za srijedu, a konačna presuda se očekuje u avgustu.

Foto: YouTube/Printscreen (M3RC3R)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!