Luksemburg: Promovisana knjiga poezije “Jorgan od kamena”, Petnjičanina Ferida Muratovića

Sa dubokim emocijama o autorovom djetinjstvu govorili su Elfija Muratović i njegovi najbliži rođaci Esmir i Irfan Muratović. Oni su posebno apostrofirali Muratovićevo teško djetinjstvo i trnovit put kojim je prošao od malih nogu do danas. Istakli su da ga “život nije mazio i da ne čudi što su se njegova životna iskusta kroz stihove izlila na papir”

Sa promocije

Promocija knjige poezije Petnjičanina Ferida Muratovića, “Jorgan od kamena”, održana je u Luksemburgu.

Ferid Muratović

O knjizi je, između ostalih, govorio i pjesnikov drug iz djetinjstva Ruždija Kočan.

O Muratoviću, čovjeku omiljenom u krugovima doseljenika iz Crne Gore ali i drugih krajeva bivše Jugoslavije, govorili su njegovi prijatelji Isah Agović, Raif Adrović, Esko Halilović, Edin Latić, Alija Sijarić, Sako Pačariz…

Sa dubokim emocijama o autorovom djetinjstvu govorili su Elfija Muratović i njegovi najbliži rođaci Esmir i Irfan Muratović. Oni su posebno apostrofirali Muratovićevo teško djetinjstvo i trnovit put kojim je prošao od malih nogu do danas. Istakli su da ga “život nije mazio i da ne čudi što su se njegova životna iskusta kroz stihove izlila na papir”.


“Na kraju, on se svojim pjesmama i jeste morao povjeriti bjelini papira”, rečeno je na promociji.

Knjiga poezije „Jorgan od kamena“ impregnirana je arhaičnim jezikom, vrlo vješto doziranim u tekstu, tek toliko da oboji stih i prizove davno prohujalo vrijeme. Ali, knjiga nije lišena ni patetike koju autor vješto razbija humorom, svježinom jezika i upečatljivim metaforama, majstorski poentirajući veliki broj pjesama.

“Ovo jeste bila promocija knjige, ali i dobrim dijelom Feridovog života, njega kao čovjeka koji je, uprkos mnogim nevoljama koje su ga pratile, sačuvao duh i one najbitnije strane ljudskosti koje, sa novim vremenom, kod većine ljudi polako blijede”, kazao je Remzija Hajdarpašić.

Jedan od recenzenata, Sead Ramdedović, autor knjige priča „Međa“ i dvije zbirke poezije je, osim predstavljanja svog doživljaja Muratovićeve poezije, pročitao nekoliko njegovih pjesama.

Pjesme su čitali i Resmija Ajdarpašić i Muratovićev sin Meris.

Medijatori su bili urednik knjige Faiz Softić i Resmija Hajdarpašić i Sead Ramdedović, recenzenti.

Osim Feridovih pjesama, Resmija Ajdarpašić je pročitala i pjesmu o Feridu Muratoviću, “Gromada”, koju mu je posvetio prijatelj Muhamed Mule Šabotić. Prisutni su mogli da uživaju i u snimku na kojem je Muratovićevu priču “Gorak ukus čokolade” čitao voditelj programa Radio Petnjice Dino Račić.

Autor se zahvalio prisutnima riječima: “Nijeste mi uljepšali samo ovo veče, već i život”.

Knjigu je uzdao Literarni klub “Husein Bašić” iz Luksemburga, a štampana je u štampariji “Merkator” iz Bijelog Polja.

Događaj je okupio veliki broj doseljenika mahom iz Crne Gore i Sandžaka.

Faiz Softić

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!