Reagovanje IZ i KC Plav-Gusinje u Njujorku: Zašto Fejzić nije reagovao kada smo slali milione za džamije, Medresu, islamske centre…

Srdanović je kazao da je “pohvalno što Fejzić nije zaboravio da istakne da mu je na račun pristigla tek četvrtina novca od navodnih 50 hiljada dolara”. “To je, nažalost, suština cijele ove sramne priče prve ahmedije u Crnoj Gori – da mu je malo stiglo novca na račun! Opet, naša solidarnost i humanost u ovom teškom momentu govori o nama, dok Fejzićevo saopštenje, postupak i arogantnost, govori o njemu. Priznajemo, nismo očekivali tako nedorasle postupke baš od strane poglavara Fejzića. Je li poglavaru i dalje cilj produbljivanje jaza među muslimanima u regiji i dijaspori, i to baš pred ramazan? Radi čega? Radi novčanih sredstava koja su samo trebala bar malo olakšati socijalno ugroženim porodicama”, kaže Srdanović

Iz Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku reagovali su povodom navoda Islamske zajednice u Crnoj Gori da se humanitarna pomoć Islamske zajednice i Kulturnog centra Plav-Gusinje u Njujorku neće dijeliti posredstvom njenih organa.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice Plav-Gusinje, Smajlije Srdanović, kazao je da odgovorno tvrde da u njihovim namjerama nema “politizacije”, već da su iz solidarnosti i krajnje humanih razloga pokrenuli akciju prikupljanja sredstava među svojim članovima. 

“Tako smo od prikupljenih sredstava uplatili skromnih 15.000 dolara i podržali rad Nacionalnog kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa u Crnoj Gori. Takođe da se u ovom teškom momentu širenja smrtonosne pandemije COVID-19 pomogne socijalno ugroženim porodicama i pojedincima nezavisno od vjerske i nacionalne pripadnosti. Slijedeći put Božijeg poslanika Muhammeda a.s. i upravo kako je on imao lijep odnos prema muslimanima, ali i prema komšijama, siromasima, pripadnicima drugih konfesija”, navodi Srdanović u reagovanju.

Poručuje da Islamska zajednica i Kulturni centar Plav-Gusinje u Njujorku nikada nije pravila razliku odakle je ko i gdje se nalazi kada je humanitarna pomoć u pitanju. 

“NASTAVLJAMO SA HUMANITARNIM AKCIJAMA”

“To potvrđuje i činjenica da smo prije dva mjeseca prikupili 138,000 dolara za izbjeglice u Somaliji, kao i kada su bile poplave u Bosni 80.000 i da ne nabrajamo ostale akcije i pomoć koju pružamo svake godine. Radi istine, a javnost neka procijeni, tvrdimo da smo stupili u kontakt sa predsjednikom Odbora IZ Gusinje, koji nam je rekao da im je zbog neplaćanja struje već duže vrijeme blokiran bankovski račun. Rekao je da se namijenjena sredstva (9.000 dolara) uplate preko bankovnog računa IZ Plav. Ali, u IZ Plav nam saopštavaju da je zatvorena Atlas banka u Tuzima, gdje imaju otvoren račun, tako da ne mogu primiti novac, uključujući i 9.000 koje su namijenjene za njihove članove. Takođe smo dobili informaciju preko BANA (Bošnjačko-američke nacionalne organizacje) prije 3 mjeseca kada su pokušali da pošalju novac za porodicu Canović. Nisu uspjeli preko IZ Plav zbog istog problema, već su preko ‘Hajrata’ dostavili novac. Sredstva uplaćujemo preko Humanitarne organizacije ‘Hajrat’ iz Rožaja. Preko ‘Hajrata’ su i ranije IZ Plav prosljeđivana humanitarna sredstva iz Njujorka, takođe za socijalno ugrožene porodice. Sve je funkcionisalo bez ikakvih problema. Pitate se što nije sada? To, ipak, treba da odgovori gospodin Fejzić”, dodaje se u reagovanju.

Srdanović navodi da su, zbog jednostavnosti, sredstva uplaćena na račun “Hajrata” sa kojima su, kako kaže, imali dogovor da lokalnim islamskim zajednicama predviđene iznose dostave u kešu. 

“Međutim, odgovorno tvrdimo da je Fejzić izvršio pritisak na odbore da to ne prihvate, ne štedeći se da lijepi epitete ljudima koji godinama rade na volonterskoj osnovi. S obzirom na takve bespotrebne i nelogične pritiske baš u ovom momentu, i niza telefonskih razgovora, IZ Plav-Gusinje iz Njujorka je odlučila da ‘Hajrat’ predviđena novčana sredstva u kešu uruči, što je već urađeno, na sljedeće adrese:

– Opština Plav 16.000 dolara. dok je od ove sume već rukovodstvo plavske Opštine po 1.500 uručilo Mjesnoj zajednici Murina i Opštini Andrijevica, 

– Opštini Rožaje je već uručeno 2.000,

– Opštini Petnjica je već uručeno 2000,

– Opštini Berane je već uručeno 1.500,

– Opštini Bijelo Polje je već uručeno 2000.

– Opštini Gusinje već uručeno 13.000 (nčelnici Gusinja).

Da napomenemo da je novac uplaćen na račune:

– Zavičajno društvo Plavljana i Gusinjana u BiH – 5.000,

– Islamska zajednica Novi Pazar – 5.000,

– Za Vitomiricu i Dobrušu kod Peći – 5.000.

– Preko našeg aktiviste i odbornika Jasmina Novaja uručeni su paketi sa hranom za Ulcinj u iznosu od 5.600 dolara”, dodaje Srdanović u saopštenju.

Navodi da ovaj postupak pokazuje da su vodili računa da raspodjela sredstava, odnosno humanitarna pomoć bude transparentno raspodijeljena putem legalnih i legitimnih gradskihinstitucija i da dođe do onih kojima je najpotrebnija ovog momenta u ovim gradovima Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova. 

“Jedino što smo insistirali, vjerujemo da će ispoštovati, da u paketima među namirnicama ne bude svinjskih sastojaka i bilo koje vrste alkohola. Ovo smo istakli jer smo dobili informaciju da su neke organizacije koje su dijelile pomoć muslimanima u paketima pakovali nareske sa svinjskim sadržajima mesa. U svakom slučaju, činom humanosti, članovi Islamske zajednice u Njujorku su, u ovom teškom momentu, odvajajući sredstva iz svojih porodičnih budžeta, pokazali visoku svijest, humanost, solidarnost i odgovornost, da nam je namjera da im pomognemo, samo da poštuju odluke zdravstvenih institucija i da ostanu u kućama. Cilj je jasan – dati doprinos u očuvanju porodica i naroda. Dok, nažalost, za njega, gospodina Fejzića, kao da je VIŠAK na zemlji upravo onaj sloj društva koji je, ni kriv ni dužan, u grupi socijalno-ugroženih slučajeva. Treba li radi toga da ih pokosi virus”, pita Srdanović.

Opet je, kako je kazao, a prenose “Vijesti”, “pohvalno da Fejzić nije zaboravio da istakne da mu je na račun pristigla tek četvrtina novca od navodnih 50 hiljada dolara”. 

“To je, nažalost, suština cijele ove sramne priče prve ahmedije u Crnoj Gori – da mu je malo stiglo novca na račun! Opet, naša solidarnost i humanost u ovom teškom momentu govori o nama, dok Fejzićevo saopštenje, postupak i arogantsnost, govori o njemu. Zašto ne istaknuti, Odbor i članovi Islamske zajednice Plav-Gusinje u Njujorku, na pojavu smrtonosne epidemije koronavirusa, odgovorili su na krajnje human i odgovoran način, upravo iz svjetskog žarišta opakog virusa koji svaki dan broji nove žrtve. Nažalost, i u našoj zajednici u Njujorku. Očekivali smo bar u ovom predramazanskom vremenu da naša solidarnost i humanost približi sve ljude u zavičaju i regionu kojima na isti način prijeti smrtonosni virus i odnosi ljudske žrtve, ne birajući koje su vjere i nacije. Priznajemo, nismo očekivali tako nedorasle postupke baš od strane poglavara Fejzića. Je li poglavaru i dalje cilj produbljivanje jaza među muslimanima u regiji i dijaspori, i to baš pred ramazan? Radi čega? Radi novčanih sredstava koja su samo trebala bar malo olakšati socijalno ugroženim porodicama”, kaže Srdanović.

BILO GREŠAKA U PISMU

Poručuje da će IZ u Njujorku svojim “nesebičnim i humanim radom” nastaviti da zbližava sve u regiji i sarađuje sa svim legalnim institucijama u Crnoj Gori i Srbiji, “time i u Sandžaku, BiH, Kosovu… uključujući IZ u CG, ali to je do poglavara”.

Napominju da je bilo grešaka u njihovom prvom pismu.

“Jer smo naglasili da ćemo za četiri opštine podijeliti preko odbora islamskih zajednica, međutim, zbog nesaradnje sa njima u prošlosti, odlučili smo to da podijelimo preko ‘Hajrata’ u paketima vrijednosti od 15.500 dolara. I, naravno, kao i uvijek, poslaćemo transparentno dokaze dijeljenja novca. Na kraju, za Islamsku zajednicu Plav-Gusinje u Njujorku više je nego čudno pismo Rifata Fejzića koji je uputio crnogorskoj i drugoj javnosti, o vraćanju novčanih uplata (15.500 dolara) koje su namijenje za socijalno ugrožene porodice učenika Medrese ‘Mehmed Fatih’ u Podgorici, zatim muslimane Konika, naselja u Podgorici, ali i za džematlije IZ i građane Pljevalja. Nije nam jasno zašto Fejzić isto tako nije postupio kada smo, samo od vremenu njegovog ‘stolovanja’ na čelu IZ u CG, slali da se u Crnoj Gori grade i renoviraju džamije, Medresa i islamski centri čija vrijednost je par miliona dolara? Zašto još ne naglasiti da smo iz Njujorka poslali više od milion dolara za važne bošnjačko-albanske nacionalne projekte, kao i za izgradnju kuća za socijalno ugrožene porodice u Crnoj Gori”, piše u reagovanju.

Fejzićevo pismo, kako zaključuje Srdanović, govori “o njemu i njegovom karakteru”. 

“Dok naša humanost i donacije govore o svjesti, savjesti i ljudskosti članova Islamske zajednice Plav-Gusinje u Njujorku”, zaključuje se u reagovanju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!