Peticija iseljenika iz Kanade: Vratimo crkve i manastire državi Crnoj Gori

“Poštovane sestre i braćo Crnogorci i Crnogorke u Crnoj Gori i dijaspori, bez obzira na vjeru i politička opredjeljenja! Pozivam vas da se, potpisivanjem ove peticije, pridružite zahtjevu i težnjama da se vijek stara nepravda ispravi i da se vjerski objekti koje su gradili naši preci konačno vrate u vlasništvo države Crne Gore”, kazao je Vesko Karadžić iz Crnogorsko kanadske asocijacije

Crnogorski iseljenici u Kanadi pokrenuli su peticiju za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama.

“Poštovane sestre i braćo Crnogorci i Crnogorke u Crnoj Gori i dijaspori, bez obzira na vjeru i politička opredjeljenja! Pozivam vas da se, potpisivanjem ove peticije, pridružite zahtjevu i težnjama da se vijek stara nepravda ispravi i da se vjerski objekti koje su gradili naši preci konačno vrate u vlasništvo države Crne Gore”, naveo je Vesko Karadžić iz Crnogorsko kanadske asocijacije.

U tekstu, koji je objavljen na sajtu peticija24.com, navodi se dio teksta koji je napisao Novak Adžić.

“Nezavisna i međunarodno priznata Kraljevina Crna Gora je 1918. godine okupirana i aneksirana od strane Srbije. Suprotno međunarodnom pravu, ugovorima, običajnim pravnim pravilima i moralu, kao i normama crnogorskog Ustava i zakona, tada je prestala da postoji samostalna država Crna Gora. Nakon toga, pored ostalog, vladajući krugovi Kraljevstva SHS pristupili su i realizaciji projekta uspostavljanja Srpske patrijaršije. Tada je i pokrenut postupak ukidanja autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. On je sproveden bez legitimiteta, na način suprotan normama Ustava Crne Gore (1905), tada još uvijek formalno – pravno punovažnog, te Ustava Svetoga sinoda Crnogorske pravoslavne crkve (1903), koji je u to vrijeme, takođe, bio na snazi”, piše na sajtu.

Peticija će moći da se potpiše do 12. aprila 2018, a rezultati će biti poslati na adresu Vlade Crne Gore. 

https://www.peticija24.com/peticija_za_ukidanje_vlasnitva_srpske_pravoslavne_crkve_nad_crnogorskim_manastirima_i_crkvama

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!